7 BENDA KEPERCAYAAN DI JEPUN

Negara ini mempunyai sejarah yang bergelora dari bencana peperangan, gempa bumi, kebakaran, tsunami, taufan, kegagalan tanaman, wabak dan letusan gunung berapi. Ia tidak menghairankan bahawa pelbagai cara untuk harapan untuk Semoga sedikit muncul dalam budaya Jepun. Berikut adalah contoh-contoh perkara-perkara yang dianggap bertuah di Jepun. Ramai yang penting sebagai tradisi atau budaya walaupun di kalangan orang-orang yang tidak percaya nasib.

  1. Daruma

 

Daruma adalah papier-mache anak patung yang direka untuk kelihatan seperti seorang rahib yang ke-6 yang dikenali sebagai Bodhidharma. Mereka secara tradisional dijual tanpa mata. Anda isikan di sebelah mata dengan petanda hitam apabila anda tetapkan satu matlamat dan kemudian masukkan mata lain apabila bertemu dengan matlamat anda.

 

  1. Teru Teru Bozu

 

Teru Teru Bozu adalah anak patung yang diperbuat daripada kain putih atau kertas. Fungsi patung itu adalah jika ia dipotong talinya itu petanda cuaca baik, tetapi jika  ia digantung terbalik itu petanda mereka membawa hujan. Teru Teru Bozu amat popular di kalangan kanak-kanak sebelum perjalanan sekolah. Dalam sesetengah kes, kanak-kanak yang gantung terbalik dengan harapan hujan akan turun.

 

  1. Omikuji

 

Omikuji adalah nasib kertas yang dijual di Tokong dan Kuil di Jepun. Kira-kira separuh daripada Omikuji akan meramalkan beberapa nasib malang. Apabila ini berlaku, ia adalah adat untuk meninggalkan kebahagiaan dunia di belakang dan mengikat ia di tempat yang ditetapkan. Jika nasib mereka baik hendaklah disimpan untuk beberapa bulan sehingga anda berasa nasib anda dimakbulkan.

 

  1. Ema

 

Ema adalah papan kayu hajat yang boleh dibeli di kuil Shinto. Ia berkait dengan adat lama yang mendermakan kuda ke kuil. Anda membeli ema, menulis hajat padanya dan gantung di Makam. Ia agak menarik untuk melihat permintaan orang lain kerana sesiapa yang lalu disitu, pasti akan membaca.

 

  1. Maneki Neko

 

Maneki Neko adalah azimat tuhan mereka berdasarkan lagenda lama. Mereka kelihatan seperti ia melambai tetapi di Jepun lama ini adalah tanda memanggil.

 

  1. Ehomaki

 

Ehomaki adalah suatu tradisi Setsubun yang bermaksud “arah bertuah sushi roll.” Tradisi ini melibatkan makan sushi tebal dengan menggulung sambil menghadap ke arah bertuah yang berubah setiap tahun. Ehomaki asalnya satu tradisi Osaka tetapi telah merebak di seluruh negara kerana ia adalah satu perkara yang perlu dilakukan pada Setsubun.

 

 

  1. Koinobori

 

Koinobori adalah windsocks berbentuk seperti lampam yang akan meletakkan sebagai hiasan dalam minggu hari kanak-kanak di Jepun. Ia telah menjadi satu adat bagi orang Jepun sebagai salah satu simbol bertuah.

 

 

Setiap budaya mempunyai kosa-kata simbolik yang tersendiri. Tetapi apabila ia datang ke Jepun, simbol membentuk sebahagian penting. Terdapat tanda-tanda dan simbol-simbol yang membawa nasib dalam kehidupan seseorang. Mereka juga dikenali untuk lenyap benda buruk dan menunaikan hajat. Ramai di antara simbol-simbol ini dipercayai menyampaikan nasib baik dengan mereka, dalam budaya tidak hanya Jepun, tetapi juga di lain-lain seperti Cina, Hindu, Jainism, dll. Ia telah digunakan dalam banyak karya seni seperti lukisan, ukiran, dll, dan berbakat untuk orang yang disayangi azimat yang bertuah. Lagipun, yang tidak menunggu nasib baik?

Bagi yang beragama islam, ingat. Kita masih ada Allah S.W.T, jangan cepat percaya benda mengarut boleh mendatangkan dosa besar. Sentiasa taat dengan rukun iman kita.