8 PERKATAAN UNTUK MENJELASKAN JEPUN

Terdapat perkataan Jepun yang membantu anda untuk bercakap. Namun terdapat juga perkataan lain yang membantu anda untuk memahami budaya Jepun iaitu cara orang Jepun berfikir.

Berikut adalah 8 perkataan penting untuk memahami budaya Jepun :

 

  1. Genki (元気)

Di Jepun kesihatan, semangat dan tenaga adalah sebahagian daripada satu konsep yang tunggal iaitu genki.

 

  1. Mottainai (もったいない, 勿体無い)

Mottainai adalah rasa penyesalan yang anda akan rasa apabila anda membuang sesuatu. Jepun adalah sebuah negara kepulauan dengan beberapa sumber semula jadi. Secara tradisinya, rakyat Jepun berhati-hati untuk tidak membazirkan makanan dan untuk menjaga harta benda.

 

  • Ganbatte (がんばって)

Ganbatte boleh diterjemahkan sebagai “Lakukan yang terbaik!”. Ia adalah etika Jepun untuk memberikan semua yang anda ada.

 

  1. Kawaii (可愛い)

Kawaii adalah comel. Segala-galanya dalam Jepun adalah sungguh comel. Kawaii merupakan perniagaan yang besar di Jepun. Ia juga salah satu daripada 9 estetika budaya Jepun.

 

  1. Otsukare (お疲れ)

Otsukare bermaksud “keletihan”. Di Jepun, ia sangat dihormati untuk bekerja sehingga diri anda berada di dalam keadaan keletihan.

Apabila orang meninggalkan pejabat pada waktu malam, mereka akan berkata, “otsukaresama deshita” yang bemaksud anda keletihan. Ia adalah perkara yang paling baik untuk anda katakan dalam bahasa Jepun.

 

  1. Shoganai (しょうがない)

Shoganai boleh diterjemahkan sebgai “ia tidak boleh dibantu”. Ia juga merupakan falsafah Jepun untuk menerima takdir anda.

Ia digunakan untuk menjelaskan mengapa kebanyakan orang Jepun tidak berminat dalam politik.

 

  • Yoroshiku (よろしく)

Yoroshiku adalah perkataan Jepun yang paling sukar untuk diterjemahkan. Terjemahan yang terbaik adalah “tolong jadi baik kepada saya”. Ia digunakan apabila memperkenalkan diri anda di Jepun.

 

  • Itadakimasu (いただきます)

Itadakimasu boleh diterjemahkan sebagai “Saya dengan rendah diri menerima”. Ia dikatakan di Jepun sebelum makan. Ia merupakan tanda terima kasih kepada semua orang yang memainkan peranan dalam penanaman, memburu dan menyediakan makanan. Jepun adalah budaya Buddha. Itadakimasu juga berterima kasih kepada binatang, tumbuh-tumbuhan yang memberi kehidupan mereka untuk makan.