JENIS-JENIS BONSAI

Bonsai sebenarnya berasal dari negeri Cina, muncul pada era Dinasti Han 206 SM – 220 M. kebiasaan para tabib akan saling mengirimkan tanaman obat dalam bekas. Bonsai yang ditambilkan adalah dengan bentuk gaya batang tanaman seperti binatang atau simbol tertentu.

Dari China, bonsai tersebar ke Jepun pada masa dinasti Yuan (1280-1368) yang ketika itu di Jepun adalah era Kamakura (1185-1333). Pada era Tokugawa kegiatan bonsai semakin popular, menanam tanaman Azapela dan Maple menjadi hobi orang-orang kaya. Pada masa itu tanaman ini masih disebut hachi-no-ki (tanaman dalam pot) oleh orang Jepun. Baru pada akhir abad ke-19 pada era Meji disebut sebagai “bonsai”. Selepas bonsai ini terkenal di Jepun, tanaman bonsai menjadi sangat popular di seluruh dunia.

Dahulu orang Jepun menganggap bonsai sebagai cerminan kehidupan berkaitan antara manusia, alam, unsur dan perubahan. Dan di era moden seperti sekarang ini, bonsai menjadi hobi yang membantu pemahaman lebih dalam terhadap alam dan memajukan dunia pertanaman.

Bonsai mampu pertahan hingga ratusan tahun sehingga boleh diwariskan dari generasi ke generasi. Bonsai dikagumi karena keindahan dan lama umurnya. Dan yang lebih penting iaitu bonsai memiliki sifat artistik yang dikehendaki, serasi dengan wadahnya dan tetap berada dalam kondisi yang sehat. Bonsai menjadi sesuatu yang memberi kepuasan seni dan nilai tersendiri, manfaatnya bagi ketenangan jiwa. Kegiatan berbonsai-ria adalah juga sebagai hobi, ekspresi artistik, serta boleh juga sebagai sumber penghasilan.

Terdapat beberapa jenis Bonsai.

  1. Bonsai gaya Penyapu (Hokidachi)

Gaya penyapu adalah sesuai untuk pokok daun luruh, dan bercabang halus. Batang yang lurus dan tegak dan tidak mempunyai puncak pokok itu. Dahan menunjukkan semua arah pada kira-kira 1/3 ketinggian pokok. Cawangan dan daun membentuk mahkota berbentuk bola yang juga merupakan pemandangan yang menakjubkan pada bulan-bulan musim sejuk.

 

  1. Bonsai tegak (Chokkan)

Gaya tegak adalah satu bentuk yang sangat biasa bagi Bonsai. Gaya ini sering berlaku di alam semula jadi, terutama apabila pokok itu terdedah kepada banyak cahaya dan tidak menghadapi masalah pokok yang lain. Untuk gaya ini, tirus batang tegak berkembang perlu dilihat dengan jelas. Oleh  itu batang mestilah lebih tebal di bahagian bawah dan mesti berkembang semakin nipiske atas. Pada kira-kira 1/4 daripada jumlah panjang batang,dahan akan bercabang. Bahagian atas pokok itu dibentuk oleh dahan kecil.

 

  1. Bonsai serong (Shakan)

Hasil daripada angin bertiup dalam satu arah atau apabila pokok tumbuh di bayang-bayang dan perlu bengkok ke arah matahari, pokok itu akan serong dalam satu arah. Pokok Bonsai, gaya ini perlu berkembang pada sudut kira-kira 60 – 80 darjah relatif dengan tanah. Akar yang tumbuh akan tetap tumbuh dengan baik dan pada sebelah yang lebih ke arah mana pokok itu bersandar, akar tersebut tidak kelihatan . Dahan tumbuh bertentangan arah pokok itu, untuk membuat keseimbangan visual. Batang masih sedikit bengkok atau sepenuhnya lurus, tetapi masih lebih tebal di bahagian bawah daripada bahagian atas.

 

  1. Bonsai gaya Rakit (Idabuki)

Kadang-kadang pokok yang dah tak barcantum , masih boleh hidup dengan dan tumbuh ke atas. Sistem akar lama boleh membuat dahan dengan nutrien yang mencukupi untuk terus hidup. Selepas beberapa ketika akar baru akan mula berkembang, akhirnya mengambil alih fungsi sistem akar yang lama. Dahan lama yang kini menunjukkan ke udara berkembang menjadi batang dengan pelbagai  akibat kemasukan peningkatan nutrien. Ini batang baru menyumbang kepada satu kanopi tunggal.

 

  1. Bonsai gaya hutan (Yose-ue)

Gaya hutan kelihatan banyak seperti pelbagai gaya batang , tetapi perbezaan adalah bahawa ia terdiri daripada beberapa pokok daripada satu pokok dengan beberapa batang. Di sisi beberapa pokok kecil ditanam untuk menyumbang kepada satu mahkota tunggal. Pokok-pokok yang ditanam tidak terlalu lurus tetapi dalam corak berperingkat-peringkat, kerana cara ini hutan akan kelihatan lebih realistik dan nampak semula jadi.