MAKAN DI LUAR

PERKARA YANG ADA PERLU TAHU JIKA ANDA MAKAN DILUAR DI JEPUN

 

 1. Sampel Makanan

 

Anda pastinya percaya bahawa keupayaan untuk bertutur dalam Bahasa Inggeris adalah tongkat ajaib yang akan membolehkan saya berkomunikasi dengan orang dari mana-mana budaya lain. Tentunya anda berpendapat bahawa mereka yang tidak cuba untuk meningkatkan kemahiran bahasa mereka, terutama dalam bahasa Inggeris, sentiasa akan berjuang mencari jalan keluar. Tetapi pastinya pandangan itu akan berubah selepas anda melawat Jepun untuk kali pertama. Replika makanan Jepun adalah salah satu daripada sebab mengapa anda pasti meninggalkan kepercayaan anda itu dalam sekelip mata.

 

Sampel makanan (食品 サ ン プ ル) adalah cara yang sangat popular memaparkan hidangan di Jepun. Sampel ini diperbuat daripada plastik oleh tukang-tukang yang profesional untuk mewujudkan kesempurnaan dan kebanyakannya dibuat dengan tangan, replika plastik menu yang dihidangkan di restoran.

 

Kebanyakkan restoran menggunakan replika ini disebabkan oleh berapa faktor. Antara salah satu sebab adalah kerana ia membantu untuk menarik pelanggan terutamanya warga asing, untuk mencuba makanan yang ditunjukkan di dalam paparan jalan mereka. Selain itu, ia juga boleh menunjukkan kuantiti, kualiti, dan harga yang dikenakan kepada pelanggan apabila membuat pesanan hidangan. Jika anda mempunyai masalah kesihatan atau jika anda seorang yang cerewet berkait dengan makanan, anda pasti mempunyai idea berkenaan bahan-bahan yang digunakan dan tahu apa yang perlu anda makan dan apa yang harus dielakkan. Akhir sekali, dengan replika makanan ini, anda tidak perlu bercakap apa-apa dalam bahasa Jepun untuk melengkapkan pesanan anda! Gunakan gerak isyarat dengan menunjukkan ke dalam pinggan yang anda ingin menempah dan pelayan akan mendapatkannya untuk anda.

 

 1. Restoran Mesin Layan Diri

 

Tidak hairanlah mengapa mesin layan diri di Jepun adalah perkara yang paling mudah selain boleh didapati di mana-mana dan ia menjual hampir apa sahaja yang anda perlukan. Sesetengah restoran yang lebih kecil (sebagai contoh kedai ramen) mempunyai mesin layan diri di hadapan kedai mereka.

 

Dengan menggunakan mesin layan diri ini anda dapat memilih apa yang anda mahukan dan anda juga boleh terus membayar makanan tersebut disitu. Selepas pembayaran, mesin akan mencetak tiket dan tiket tersebut anda perlu berikan kepada kakitangan restoran dan mereka akan hidangkan makanan tersebut untuk anda. Kebanyak dari mesin layan diri ini adalah mudah untuk digunakan dan selalunya mempunyai gambar makanan di mana apa yang restoran tawarankan kepada pelanggan.

 

 • Anda Boleh Menunggu Di Dalam Barisan Yang Panjang

 

Jika anda bercadang untuk makan dii luar sebelum membuat sebarang tempahan maka anda mungkin akan kerap mengalami situasi seperti ini. Jika anda melihat perkara seperti ini buat kali pertama pasti anda akan terfikir, “Mengapa ramai orang berbaris untuk makanan di restoran tertentu sahaja sedangkan terdapat banyak lagi tempat-tempat makan yang lain?”

 

Untuk pengetahuan anda, di Jepun, kebanyakkan kedai akan bertanding untuk menghidangkan makanan yang terbaik dengan harapan lebih ramai pelanggan akan beratur di luar restoran mereka.

 

Kebanyakkan restoran juga mungkin akan meminta anda untuk menuliskan nama anda di dalam senarai menunggu. Ada juga tempat-tempat makan yang lain hanya memberikan anda nombor kepada anda. Sistem yang digunkana ini agak berbeza dari restoran ke restoran yang lain.

 

 1. Anda Mungkin Perlu Menanggalkan Kasut Anda

 

 

Menanggalkan kasut yang anda sedang pakai di restoran boleh menjadi sesuatu perkara yang agak ganjil untuk di dengar. Tetapi di Jepun, ia merupakan suatu adat untuk menanggalkan kasut yang sedang anda pakai di kebanyakkan tempat dan ini termasuklah di restoran serta di bilik salinan pakaian.

 

Kebanyakkan restoran gaya Jepun memerlukan tetamu mereka untuk duduk di atas lantai. Jadi secara umumnya, pihak restoran akan meminta anda untuk menanggalkan kasut yang sedang anda pakai, tetapi jika anda tidak di suruh berbuat demikian, anda perlu memeriksa lantai terlebih dahulu.

 

Jika anda perhatikan terdapat kawasan yang lebih tinggi sedikit dari tempat di mana anda berpijak sekarang atau terdapat dua jenis lantai yang berbeza, ini bermaksud anda perlu menanggalkan kasut anda.Terdapat juga restoran yang akan menyediakan selipar, manakala sesetengah restoran lagi hanya menyediakan selipar untuk kawasan bilik mandi sahaja, jadi pastikan anda membawa sepasang stoking bersih dalam beg anda untuk memudahkan anda di masa akan datang.

 

 1. Memaksimumkan “Kotak Beg”

 

Terdapat di kebanyakkan kafe dan restoran di seluruh Jepun, kotak beg ini datang dalam pelbagai bentuk dan saiz yang berbeza dan biasanya diletakkan sama ada di belakang kerusi atau di bawah meja. Ia sangat berguna dan cukup untuk menyimpan barangan anda di dalamnya tanpa perlu bimbang apa-apa mengenai barang anda semasa makan besar. (Jika restoran yang anda makan itu tidak mempunyai kotak beg, anda boleh memilih untuk membawa penggantung beg anda sendiri atau cangkuk untuk kemudahan anda).

 

 1. Oshibori

 

Oshibori adalah tuala basah yang ditawarkan di kebanyakan restoran Jepun. Tuala basah ini biasanya diberikan kepada anda dalam keadaan sejuk untuk menyejukkan pelanggan semasa musim panas panas, dan diberikan dalam keadaan panas semasa musim sejuk untuk memanaskan pelanggan. Biasanya oshibori ini diberikan sebelum makan dan adalah lebih sopan untuk anda mengelap tangan anda dengan kain ini sebaik sahaja anda menerimanya. (Tetapi jangan pula anda mengelap muka dan leher anda dengan kain ini!)

 

 • Jangan Lupa Untuk “Kanpai!”

 

Dalam kebanyakan restoran, minuman akan dihidangkan sebelum makan supaya tetamu boleh bersosial antara satu sama lain sementara menunggu makanan siap. Sama seperti di kebanyakan negara, orang ramai akan berhimpun dan memegang minuman mereka sebelum memberikan ucapan ringkas untuk meraikan upacara peringatan itu.

 

Di Jepun, bir atau mama biru (生 ビ ー ル) adalah minuman yang sangat popular untuk memulakan acara ini. Setelah semua orang menerima minuman mereka, mereka akan bermula dengan “Kanpai (乾杯)” yang merupakan cara Jepun untuk mengatakan “sorakan” atau “bahagian bawah ke atas.”

 

 • Adab Chopstick
Futomaki sushi held by chopsticks from background of assorted sushi platter

 

Terima kasih kepada globalisasi moden, ramai orang kini mempunyai restoran Asia di negara asal mereka yang menjadikan mereka terbiasa dengan penggunaan penyepit. Etika yang betul untuk penggunaan penyepit adalah berbeza dari satu negara ke negara lain. Pembelajaran mengenai adab ini pasti akan menarik perhatian rakan-rakan Jepun anda, tetapi jika anda tidak yakin dalam kemahiran penggunaan penyepit lagi, anda tidak perlu merasa tertekan mengenainya.

 

 1. Perkongsian Makanan

 

Jika anda lihat di dalam masakan Barat, anda pasti akan perasan banyak hidangan yang menekankan keperibadian penerima. Sebagai contoh, ia adalah perkara biasa untuk melihat dua sahabat berjalan di jalan-jalan sambil memakan sosej. Kedua-dua mereka juga mempunyai sandwich dari jenis yang sama tetapi mereka tidak membeli satu sandwich yang bersaiz besar dan berkongsiny kepada dua bahagian.

 

Satu lagi perbezaan adalah biasanya orang Barat akan menjadi cerewet dengan makanan mereka sama ada untuk kepercayaan agama, budaya, atau peribadi. Sebagai contoh, apabila anda keluar untuk makan malam, anda mungkin mempunyai kawan yang vegetarian, kawan yang pescetarian, kawan yang berada di dalam diet gluten dan banyak jenis lain pencinta makanan di sana. Tetapi jika kita lihat pada masakan Asia, ia agak berbeza.

 

Jika anda telah dijemput keluar untuk makan dengan rakan-rakan Jepun, anda mungkin dapat melihat bagaimana mereka lebih cenderung untuk memilih banyak hidangan dan berkongsinya bersama-sama. Tidak seperti makanan set, perkongsian membolehkan anda untuk merasa banyak hidangan pada masa yang sama.

 

Jadi katakan anda memesan satu set tempura yang mengandungi nasi, udang tempura, sup miso, dan beberapa jeruk. Dengan hidangan itu, anda hanya dapat mencuba 4-5 pinggan dan anda mungkin meninggalkan dengan sisa makanan atau dengan perut yang berpuas hati bergantung kepada berapa banyak kuantiti yang anda boleh makan. Sebaliknya, katakan anda keluar dengan beberapa rakan-rakan anda untuk nomikai (飲 み 会) yang merupakan acara minuman yang dipegang untuk berkumpul untuk bersosial antara satu sama lain. Anda boleh memesan beberapa hidangan yang berbeza untuk berkongsi dan semua orang akan memakannya dengan perut gembira.

 

 1. Memecahkan Bil

 

Oleh itu, kita bersetuju bahawa berkongsi adalah sangat biasa di Jepun, tetapi ini juga tidak terhad kepada hanya hidangan tetapi juga mereka akan berkongsi bil juga.

 

Secara umumnya, terdapat 3 kaedah berkongsi bil yang biasa digunakan di restoran apabila makan dengan orang lain di Jepun :

 

 • Yang pertama adalah kaedah “Ogori (奢 り)”. “Ogori,” bermaksud “untuk merawat” , perkara ini sering dialami semasa acara-acara yang besar seperti meraikan keberjayaan menandatangani kontrak dengan pelanggan atau meraikan projek seterusnya syarikat besar. Kebanyakan daripada masa ini, bos atau orang yang berstatus tertinggi akan melakukan suatu perbuatan kebaikan dan mengatakan bahawa dia akan belanja semua orang untuk memperingati hari tersebut.
 • Kaedah pembayaran yang kedua ialah apabila seseorang (biasanya lelaki) secara sukarela akan membayar bil dalam satu hari tersebut, maka orang lain akan membayar bil lain untuk perjumpaan akan datang, dan sebagainya. Perkara ini lebih biasa berlaku di kalangan kumpulan-kumpulan kecil dan rakan-rakan dan bukannya di dalam persekitaran perniagaan tetapi anda perlu ingat untuk membalas budi dengan seberapa cepat yang mungkin.
 • Terakhir sekali, ini mungkin kaedah pembayaran yang paling popular daripada semua yang dinyatakan diatas, iaitu dengan membahagikan bil tersebut. Apabila anda berada dalam kumpulan yang besar, tidak kira jika anda seseorang pemakan yang besar atau kecil, membahagikan bil secara sama rata adalah cara yang lebih praktikal dan kurang memakan masa daripada mengira untuk apa setiap daripada anda memesan dan membayarnya secara individu.

 

 1. Tiada Tips

 

Akhir-akhir ini, (terima kasih kepada internet, pelancong, dan sumber-sumber lain dipercayai) ramai di antara kita tahu bahawa Jepun adalah sebuah negara yang tidak mengamalkan tips. Persoalannya di sini ialah, “Jadi, jika saya tidak boleh memberikan tips di Jepun, bagaimana saya boleh menunjukkan penghargaan saya kepada perkhidmatan yang telah saya terima?”. Tidak ada peraturan umum untuk ini, tetapi hanya mengatakan frasa ikhlas seperti “terima kasih” atau “arigatou gozaimasu” dan “terima kasih untuk makanan” atau “gochisousama” sudah cukup untuk menyatakan rasa terima kasih.

 

Anda juga boleh mempertimbangkan untuk memeriksa laman web di restoran atau halaman di laman web pelancongan lain di mana anda boleh menulis ulasan dan saranan kepada tempat dan makanan mereka. Perkara-perkara lain yang anda boleh lakukan adalah untuk melawat tempat yang sama sekali lagi apabila anda mempunyai peluang atau mengesyorkannya kepada rakan-rakan. Jika tempat itu adalah sebuah restoran yang menawarkan gaya omakase (“serahkan kepada chef”) semasa makan, anda boleh mengucapkan terima dengan menunjukkan bahawa anda sedang menikmati hidangan anda dan menghabiskan makan itu.