PERKHIDMATAN DI JEPUN

Perkara Yang Perlu Anda Tahu Mengenai Perkhidmatan di Jepun.

Perkhidmatan di Jepun dikaitkan dengan piawaian, adat resam, bahasa, pakaian seragam dan dasar-dasar yang unik kepada negara ini. Perkhidmatan Jepun amat disanjung tinggi oleh pelawat dan penduduk dalam jangka masa yang panjang. Walau bagaimanapun, perbezaan dalam perkhidmatan adat resam boleh membawa kepada kejutan budaya dan beberapa kes pengalaman yang negatif.

Berikut adalah beberapa perkara yang mungkin dapat membantu anda untuk mengetahui tentang perkhidmatan di Jepun.

 

 • Keigo

Kakitangan secara amnya diperlukan untuk bercakap dalam bahasa yang sopan yang dipanggil Keigo kepada pelanggan. Ia adalah satu bentuk bahasa hormat yang cenderung untuk membawa kepada kata-kata panjang. Kakitangan dilatih untuk mengulangi kata-kata ini bagi menyambut setiap pelanggan dan bagi mengendalikan situasi yang biasa. Ini boleh menjadi sedikit cabaran jika anda baru sahaja ke Jepun kerana banyak kata-kata ungkapan yang anda akan dengar di restoran dan kedai-kedai yang kompleks dan dituturkan pada nada yang laju. Berita baiknya adalah kebanyakan kata-kata ungkapan ini tidak memerlukan pelanggan untuk menjawabnya. Sebagai contoh, kedai-kedai akan mengalu-alukan pelanggan dengan “Irasshaimase!”, yang beraksud selamat datang dan tidak memerlukan anda untuk menjawapnya.

 

 • Profesionalisme vs Kemesraan

Di Jepun, perkhidmatan yang baik dikaitkan dengan profesionalisme dan bukannya keramahan. Ini adalah untuk mengatakan bahawa kakitangan diajar untuk mengekalkan jarak yang profesional. Sebagai contoh, bertanyakan pelanggan mengenai soalan yang agak peribadi boleh dianggap sebagai tidak profesional. Hasilnya, ia agak luar biasa bagi kakitangan untuk memulakan perbualan atau mencuba untuk mewujudkan hubungan yang peribadi dengan pelanggan. Membincangkan mengenai kehidupan peribadi mereka di hadapan pelanggan juga tidak patut dilakukan oleh kakitangan.

 

 • Kebisingan

Perkhidmatan di Jepun cenderung untuk menjadi bising. Sebagai contoh, kakitangan kedai biasanya dilatih pada dasarnya untuk menjerit semasa memberi salam bagi menunjukkan kesungguhan dan semangat genki. Dalam persekitaran runcit ia agak biasa bagi kakitangan untuk menggunakan pembesar suara bagi mempromosikan jualan mereka dan mengalu-alukan pelanggan.

 

 • Sumimasen

Dengan menjerit “sumimasen”, istilah Jepun untuk “maafkan saya”, di restoran yang sesak apabila anda memerlukan perkhidmatan adalah dianggap sopan. Ini merupakan model yang berbeza daripada perkhidmatan di mana pelanggan meminta perkhidmatan dan bukannya menunggu untuk dilihat. Hasilnya, ia adalah sesuatu yang luar biasa untuk kakitangan menunggu untuk memantau secara proaktif keadaan anda. Perkataan “sumimasen” juga boleh digunakan untuk meminta perkhidmatan di sebuah kedai. Walau bagaimanapun, ia adalah biasa bagi kakitangan kedai untuk mengikuti anda sekitar kedai kerana mereka biasanya diperlukan untuk menjadi sedikit agresif.

 

 • Caj Untuk Meja

Ia adalah perkara biasa di restoran untuk mengenakan caj meja di kawasan bandar di Jepun. Bayaran-bayaran ini adalah sederhana dan biasanya termasuk dengan hidangan sampingan kecil yang misteri.

 

 • Pakaian Seragam

Pakaian seragam adalah hampir universal di dalam industri perkhidmatan Jepun kecuali di kedai-kedai yang berkaitan dengan fesyen. Ini adalah salah satu aspek yang menggambarkan sifat profesional di dalam perkhidmatan di Jepun. Namun begitu, ada juga penjual jalanan walaupun berniaga secara kecil-kecilan turut juga memakai pakaian seragam.

 

 • Custom Orders

Ia sesuatu yang luar biasa bagi pelanggan untuk meminta penyesuaian bagi hidangan di restoran-restoran di Jepun. Mereka akan terkejut jika anda meminta perubahan atau penggantian dan mereka juga boleh menolak permintaan tersebut.

 

 • Vegetarian Ordering

Jepun mempunyai budaya vegetarianisme dalam bentuk masakan Buddha. Walau bagaimanapun, kesedaran umum berkaitan dengan diet vegetarian di Jepun adalah amat rendah. Sebagai contoh, sesetengah orang mungkin menganggap bahawa vegetarian boleh memakan ikan. Dalam erti kata lain, mereka menganggapnya sebagai diet tanpa daging berbanding dengan diet sayur-sayuran sahaja. Ini adalah budaya yang asli, kerana terdapat beberapa bilangan orang di Jepun yang tidak memakan daging tetapi makan ikan. Ikan secara sejarahnya merupakan tulang belakang diet Jepun. Berita baiknya adalah tawaran bagi makanan Jepun yang mempunyai hidangan vegetarian adalah amat besar.

 

 • Omakase

Omakase adalah tradisi membiarkan restoran mengesyorkan makan tertentu pada harga misteri. Ini adalah berdasarkan kepada kepercayaan dan kebiasaan pekerja-pekerja melakukan kerja mereka dengan cara yang baik.

 

 • Berlari

Salah satu aspek yang luar biasa bagi perkhidmatan Jepun adalah bahawa kakitangan yang bekerja di Jepun cenderung untuk menjadi cepat dan boleh berlari pada bila-bila masa. Sebagai contoh, anda boleh melihat kakitangan sedang berlari  untuk membuka daftar tunai yang baru apabila barisan pelanggan telah terbentuk menjadi dua atau lebih.

 

 • Menunduk

Jika anda membuat pembelian di kedai pakaian kecil, pekerja akan melayan anda dengan menemani anda berjalan keluar dari kedai, menyerahkan barangan pembelian anda di pintu keluar dan menunduk ketika anda mahu pergi. Ia juga merupakan perkara biasa bagi pekerja untuk tunduk kepada pelanggan sebaik sahaja mereka beredar dari kedai atau tunduk untuk ke sebuah bilik sebelum meninggalkannya. Tidak ada keperluan untuk membalas tundukkan ini.

 

 • Barangan Perkhidmatan

Dalam beberapa kes, sebuah restoran kecil atau kafe akan memberikan anda sesuatu secara percuma. Mereka memanggil ini sebagai “perkhidmatan.” Ini adalah perkara yang jarang berlaku tetapi ia boleh berlaku. Sebagai contoh ia merupakan pencuci mulut yang kecil.

 

 • Pemberian Tip

Jepun mempunyai budaya memberi tip bagi pekerja di restoran, pemandu teksi atau di hotel biasa. Meninggalkan tip mungkin mengelirukan atau menghina tuan rumah anda. Mengenakan tip adalah perkara yang jarang ditemui di tempat-tempat seperti ryokan tetapi ia adalah perkara yang tidak dijangka akan berlaku dan dikhaskan kerna telah memberikan perkhidmatan yang baik. Apabila memberikan tip di ryokan, anda perlu memasukkannya ke dalam sampul wang hadiah istimewa kerana ia dianggap sebagai sesuatu yang kasar untuk memberikan wang kepada seseorang tanpa membungkusnya sebagai hadiah.