Sukan Tradisional di Jepun

1Sukan memainkan peranan penting dalam fabrik kehidupan moden seharian di Jepun. Sejak dari bangku sekolah lagi kanak-kanak di Jepun sudah menyertai pelbagai acara sukan yang berjaya memupuk semangat setia kawan, kerja keras dan dedikasi di kalangan mereka. Walaupun sukan moden seperti besbol, badminton, tenis dan bola sepak adalah popular, namun negara Jepun mungkin lebih dikenali dengan sukan yang lebih kuno, bersifat tradisional.

Tidak lain tidak bukan anda pasti sudah tidak asing lagi dengan beberapa jenis sukan ini seperti:

1. Sumo2Sukan Sumo sering dirujuk sebagai sukan kebangsaan bagi sesetengah orang Jepun (walaupun secara rasminya tidak diiktiraf).

Berakar umbi dalam budaya Jepun, sumo mempunyai sejarahnya yang tersendiri lebih daripada 1,500 tahun. Lagenda ada mengatakan bahawa kelangsungan hidup rakyat Jepun dahulu bergantung kepada keputusan perlawanan sumo antara tuhan-tuhan dan hakikatnya ia merupakan sebuah bentuk upacara keagamaan menurut Shintoisme. Walaupun ia telah berkembang menjadi sebuah sukan profesional, unsur-unsur ritual ini masih jelas kelihatan, daripada penggunaan garam untuk membersihkan gelanggang, hinggalah ke bumbung yang berbentuk kuil tergantung di atas tempat perlawanan.
Kebanyakan rikishi (ahli gusti Sumo) adalah ahli gusti profesional seberat 100 hingga 200 kg. Peraturannya adalah lebih mudah berbanding gaya gusti barat yang mana menghendaki dua ahli gusti memakai mawashi (tali pinggang sutera) dan berlawan antara satu sama lain dalam bulatan (dipanggil Dohyo) berdiameter 4.5m. Jika salah seorang ahli gusti berjaya menolak ahli gusti lain keluar dari bulatan atau menjatuhkan mana-mana bahagian tubuh pihak lawan (kecuali tapak kaki) ke tanah, dia akan dikira sebagai pemenang.
Kini Kejohanan Sumo Terbesar oleh profesional diadakan 6 kali setahun (Januari, Mei, September di Tokyo Ryogoku Kokugikan; Mac di Osaka; Julai di Nagoya; November di Fukuoka). Satu kejohanan berlangsung selama 15 hari.

2. Kendo3Sukan kendo yang bingit dan mengghairahkan ini mungkin merupakan seni mempertahankan diri tertua di Jepun yang menguji tahap kekuatan, kemahiran dan keberanian seseorang itu.

Asal-usul Kendo bermula pada era Kamakura (1185-1333) yang mana samurai, menjadikannya sebagai latihan meningkatkan permainan pedang mereka. Kemudiannya mereka menubuhkan sekolah “kenjutsu” atas tujuan ini, dan dengan pengaruh Zen Buddha, kendo menjadi satu aktiviti kerohanian di samping mementingkan asas fizikal. Dari semasa ke semasa pedang telah digantikan dengan tongkat-tongkat buluh, dan perisai badan pelindung yang tebal diperkenalkan. Hari ini kendo dipraktikkan di seluruh Jepun dan merupakan sukan bagi semua peringkat umur.

Kini, kendo dipersembahkan di atas lantai kayu dengan tidak beralas kaki. Jika dalam sesuatu pertandingan, peserta kendo akan memakai baju perlindungan khas dan menyerang kepala, dada atau tangan pihak lawan dengan pedang buluh.Jika anda berjaya menyerang pihak lawan di bahagian tersebut, anda akan mendapat ‘ Ippon’. Anda boleh memenangi perlawanan dengan mendapat 2 ‘Ippon’.

3. Karate4Walaupun boleh dikatakan salah satu seni mempertahankan diri yang paling terkenal di dunia, permulaan bagi karate masih agak samar-samar. Sering dianggap mulanya dari Jepun, hakikatnya latar belakang terawal karate dikatakan berasal jauh dari Benua Kecil India.

Dari sana ia diperkenalkan ke China, di mana ia telah dikembangkan dan diperhalusi lagi. Pedagang China membawa kemahiran berlawan ini ke Kepulauan Ryukyu seawal abad-14. Kemudian ia ditubuhkan di tempat dikenali sebagai Okinawa, wilayah selatan Jepun, Ryukyu dahulunya merupakan sebuah kerajaan yang merdeka dengan budayanya yang jauh berbeza dengan negara Jepun. Dikatakan di sinilah karate dikembangkan seperti yang kita tahu pada hari ini.

Sejak beratus-ratus tahun pelbagai gaya seni mempertahankan diri telah diamalkan, dan karate tidak diperkenalkan dengan betul ke tanah besar Jepun sehingga awal abad-20. Istilah karate asalnya bererti “tangan Tang” atau “tangan Cina”, tetapi selepas Perang Dunia Kedua nama (dan watak) telah ditukar kepada bermaksud “tangan kosong”, yang juga disebut “karate” – satu usaha untuk membangunkan seni ini dalam gaya Jepun.

Karate secara amnya merupakan pertempuran tanpa senjata yang menampilkan pelbagai teknik pukulan dan bertahan dengan menggunakan tangan, siku, kaki, lutut malah kepala juga. Dibandingkan dengan sukan tempur yang lain, karate adalah seni mempertahankan diri yang lebih praktikal.

4. Judo5Daripada semua seni mempertahankan diri di Jepun, Judo mungkin merupakan salah satu daripadanya yang telah berjaya diperkenalkan di seluruh dunia. Asas kepada judo terletak pada ketangkasan, kelicikan dan kemahiran menggunakan saiz dan kekuatan lawan terhadap diri mereka sendiri.

Judo bermaksud “cara lembut” dan telah diasaskan oleh seorang yang bernama Kano Jigoro pada tahun 1882. Inspirasi untuk mewujudkan judo lahir dari pembulian yang disaksikan oleh Jigoro semasa beliau hadir di sekolah berasrama penuh aliran Inggeris di Tokyo, ketika beliau berusia 14 tahun. Jigoro mahu dilatih dalam seni jiu-jitsu, satu bentuk seni mempertahankan diri kuno yang digemari oleh samurai. Walaupun menghadapi kesukaran mencari seorang pelatih, Beliau akhirnya belajar di bawah jagaan dua pelatih sebelum mengasaskan sekolah sendiri dan dojo Eisho-ji di Tokyo, dan dari sinilah judo mula diwujudkan.

Judo adalah sukan lawan (seni mempertahankan diri) yang dipersembahkan di atas lantai tatami (tikar jerami). Pemain akan dikira pemenang apabila dia melemparkan lawan di belakangnya (Nagewaza) atau bergelut (Katamewaza). Berdasarkan kekuatan dan kelajuan Nagewaza dan tempoh Katamewaza, dia akan dinilai sama ada ‘Ippon’, ‘Wazaari’ atau ‘Yuko’. Jika seseorang mendapat ‘Ippon’, dia dikira pemenang. Manakal bagi pemain yang mendapat 2 ‘Wazaari’, ia dianggap sebagai ‘Ippon’.

Judo telah menjadi acara rasmi sukan Olimpik sejak Olimpik Tokyo pada tahun 1964, dan menjadi sukan antarabangsa pada lebih daripada 200 buah negara.

5. Aikido6Prinsip asas Aikido adalah “Jangan melawan kekerasan dengan kekerasan”. Ia adalah seni mempertahankan diri kurang agresif yang memberi tumpuan kepada pertahanan dengan mengalihkan kuasa dan tenaga pihak lawan. Konsep idealnya ialah tidak membawa sebarang kemudaratan kepada yang menyerang mahupun yang diserang.

Aikido ditubuhkan pada tahun 1920-an oleh Morihei Ueshiba. Morihei dilahirkan di Tanabe, yang terletak di selatan Semenanjung Kii. Tanabe merupakan kawasan terpencil yang indah di selatan Kyoto dan tempat terbaik untuk tujuan kerohanian.
Daya kerohanian ini kemudian diselitkan dalam asas aikido, begitu juga aspek tarian Jepun, Shintoisme, Buddha, karate dan kendo.

Sejak kebelakagan ini, Aikido telah menjadi sangat popular di kalangan wanita dan warga emas. Mereka menjadikan ia sebagai latihan mental atau sebagai sukan kecergasan kerana ia lebih kepada berbentuk senaman yang merehatkan minda.

6. Kyudo7Kyudo, yang bermaksud ‘The Way of the Bow’, dianggap oleh ramai orang sebagai yang paling murni daripada semua cara mempertahankan diri.

Pada masa dahulu, pemanah Jepun telah digunakan untuk memburu, peperangan, upacara mahkamah, permainan, dan pertandingan kemahiran. Perkataan asal untuk memanah Jepun adalah kyujutsu (teknik busur) yang merangkumi kemahiran dan teknik pemanah pahlawan. Antara sekolah-sekolah kuno, yang dikenali sebagai ryu, masih wujud pada hari ini menggunakan kyudo untuk upacara kuno dan permainan, tetapi zaman yang mana pemanah Jepun telah digunakan sebagai senjata telah lama berlalu.

Kini, Kyudo moden telah dipraktikkan terutamanya sebagai satu kaedah pembangunan fizikal, moral, dan rohani. Ia dilakukan dengan pemanah berdiri sambil menembak anak panah pada sasaran dengan busur gaya jepun yang panjang.