Tips mengatasi hal kecemasan di Jepun

Perjalanan sepatutnya menjadi seronok, tetapi kadang-kadang masalah yang berlaku, seperti kemalangan, kecurian, atau kehilangan barang, kemalangan kereta, terutamanya apabila anda memandu kereta sewa, mungkin berlaku kerana tanda-tanda dan peraturan lalu lintas mungkin berbeza dari orang-orang di negara anda.

Walaupun rompakan adalah jarang berlaku di Jepun, ia masih boleh berlaku, atau ada kemungkinan lain-lain jenis masalah seperti kehilangan pasport anda. Berikut adalah beberapa maklumat apa yang perlu dilakukan jika anda mendapati diri anda dalam masalah dan bagaimana untuk menangani keadaan.

  1. Kemalangan

a) Jika kemalangan berpunca dari anda

Kemalangan di mana anda akan membayar ganti rugi termasuk orang-orang di mana perkara-perkara yang rosak dan orang-orang di mana orang yang cedera, tetapi dalam setiap kes, sila mengutamakan keselamatan.

Jika ada orang yang cedera atau kereta rosak, sila berpindah ke tempat yang selamat untuk mengelakkan menyebabkan kemalangan kedua berlaku. Jika polis dipanggil, mereka akan meminta butiran mengenai kemalangan itu, seperti masa dan bagaimana ia berlaku. Sila ingat dan mengesahkan semua butiran sekitar keadaan, seperti masa, orang yang terlibat, yang menyebabkan ia dan bagaimana, dan lain-lain.

 

b) Telefon Ambulance dan Polis

Biasanya, orang yang menyebabkan kemalangan itu bertanggungjawab dan memanggil ambulans dan polis. Jika seseorang itu sakit dan memerlukan ambulans, tidak teragak-agak dan panggilan satu merta. Nombor kecemasan untuk ambulans adalah 119. Apabila pengendali meningkat, anda akan diminta jika ia kebakaran atau jika anda memerlukan bantuan kecemasan, jadi sila bertindak balas “kyuukyuu” ( “bantuan kecemasan”). Selepas itu, mereka akan meminta alamat, jadi sila balas dengan lokasi anda. Adalah penting untuk bertenang dan bercakap perlahan-lahan.

Selain itu, jika ada orang lain yang terlibat dalam kemalangan tersebut, anda perlu menghubungi pihak polis. Sila hubungi pihak polis tidak kira apa. Bilangan untuk memanggil mereka ialah 110. Biarkan mereka tahu bahawa kemalangan ( “Jiko”) telah berlaku dan mereka akan datang dan menguruskan keadaan di tapak kemalangan. Jika anda tidak tahu sama ada kamu boleh katakan 110, anda boleh menghubungi # 9110 untuk mendapatkan nasihat dan pertanyaan.

Jika anda tidak berapa mahir berbahsa Jepun, ia boleh menjadi sangat sukar bagi anda untuk bercakap dalam telefon. Dalam kes itu, ia mungkin lebih baik untuk mempunyai seseorang panggilan berdekatan untuk menolong anda.

 

c) Hubungi pihak Insurans

Selepas anda menghubungi perkhidmatan kecemasan, langkah seterusnya adalah untuk menghubungi syarikat-syarikat insurans. Syarikat insurans akan membimbing anda melalui prosedur yang diperlukan, jadi sila mengikuti mereka. Formula untuk mendail di luar negara adalah 010 + kod negara + kod kawasan + nombor telefon. Jika anda memanggil telefon bimbit, maka ia adalah 010 + kod negara + sel nombor telefon. Jika kod kawasan atau nombor telefon bimbit bermula dengan 0, sila tinggalkan yang keluar semasa mendail. Anda boleh melayari laman web “www.countrycode.org”

 

Sesetengah negara tidak akan membuat insuran untuk melindungi kemalangan di negara-negara lain, jadi lebih baik dapatkan insurans perjalanan terlebih dahulu sebelum anda tiba di Jepun. Terdapat syarikat-syarikat kad kredit yang menawarkan insurans. Paling penting, ia adalah penting untuk mengetahui apa nombor untuk memanggil dalam kes kecemasan.

 

  1. Jika anda mangsa kemalangan

Jika anda mangsa dalam kemalangan, ia adalah lebih kurang sama seperti jika anda menyebabkan ia. Jika boleh, hubungi ambulans dan polis dan telah mereka datang ke tempat kejadian. Ia adalah penting untuk mempunyai semua butir-butir yang betul, seperti waktu kemalangan dan lalu lintas, serta maklumat orang lain. Anda akan memerlukannya dalam perbincangan nanti.

 

Walaupun tidak ada kecederaan luaran, mungkin masih terdapat kecederaan dalaman. Anda perlu pergi ke klinik dan dapatkan pemeriksaan supaya doktor boleh mengesahkan bahawa tidak ada kesan selepas dari kemalangan itu. Jika terdapat sebarang kecederaan daripada kemalangan itu, jumlah pampasan mungkin berubah.

 

Juga, walaupun ia telah dijelaskan bahawa anda adalah mangsa dalam kes ini, pastikan anda menghubungi syarikat insurans anda dengan segera. Bergantung kepada keadaan, anda mungkin perlu untuk menghubungi seorang peguam kemalangan. Sebagai bercuti bermakna bahawa anda sudah berada dalam keadaan yang berbeza daripada kehidupan normal anda, jadi ada kemungkinan bahawa keadaan akan menjadi lebih sukar daripada yang biasa.

 

  1. Anda dirompak atau kehilangan benda.

Jepun mempunyai ketenteraman awam sangat baik dan rompakan jarang merlaku tetapi masih ada peluang yang anda boleh pick-poket. Itu, atau anda mungkin kehilangan beberapa perkara penting. Jika anda telah dirompak atau kehilangan sesuatu, hubungi pekerja jika ia adalah di stesen kereta api atau pegawai di sebuah balai polis jika ia adalah di bandar. Kotak polis akan mudah untuk mencari, dan sentiasa ada seorang pegawai di sana. Mereka mempunyai perkataan Koban yang bertulis di hadapan, dan sering terdapat tempat ramai orang, seperti di stesen kereta api.

 

Apabila anda pergi ke Koban, anda akan mengisi borang melaporkan kecurian atau kehilangan. Jika anda kehilangan pasport, ini adalah perlu untuk mengemukakan kepada kedutaan atau konsulat anda untuk menerima yang baru. Anda juga perlu barang-barang lain, seperti gambar berukuran pasport, jadi untuk mengelakkan semua kekecohan itu, sila berhati-hati dengan pasport anda semasa lawatan anda. Ia akan menjadi baik untuk ambil perhatian di mana kedutaan berada di bandar, dan juga membawa sekitar gambar berukuran pasport dengan anda hanya dalam kes.

 

  1. Sakit ketika bercuti.

a) Penyakit serius

Jika penyakit anda serius, sila ikut arahan yang sama untuk memanggil ambulans. Bergantung kepada keadaan, jika terdapat jalan-jalan gunung, ambulans mungkin mengambil sedikit masa untuk tiba. Jika anda berada di tempat yang jauh, sila berhati-hati dengan diri anda dan mereka yang dekat dengan anda.

 

b) Penyakit tidak serius

 

Malah jika anda tidak fikir penyakit itu serius, ia akan menjadi baik untuk pergi ke sebuah klinik berhampiran untuk diperiksa. Beberapa klinik menawarkan borang dalam pelbagai bahasa, jadi jika boleh, sila pergi dengan seseorang yang mahir dalam bahasa Jepun.

 

Juga, mereka pasti akan meminta maklumat insurans anda di klinik. Terdapat perjalanan pelan insurans yang akan menjaga kos dari klinik Jepun, jadi sila sahkan butiran ini dengan agensi insurans sebelum perjalanan anda.

 

  1. Ubat -ubatan

Sakit semasa dalam perjalanan amat sukar dan juga satu pembaziran masa percutian berharga anda. Pastikan untuk mengukuhkan diri untuk mengelakkan ini. Kerana ia adalah keadaan yang berbeza daripada apa yang anda digunakan untuk, ia mungkin sukar untuk mendapatkan ubat. Ia akan menjadi baik untuk menjalankan dengan anda over-the-kaunter ubat-ubatan seperti ubat sakit kepala, pengurang demam, ubat perut, dan lain-lain supaya anda boleh mengendalikan selesema atau sakit biasa dengan cara yang anda sudah biasa