TRADISI TOPENG JEPUN

Di kawasan bandar, orang memakai topeng perubatan pada tanda pertama alahan sesuatu atau sejuk. Sudah tentu ini semua untuk tujuan praktikal. Orang juga akan mengakui bahawa mereka menikmati perasaan privasi yang disediakan masker di bandar Jepun yang ramai.

Di luar topeng perubatan moden, negara ini mempunyai kayadengan tradisi memakai topeng yang kembali ke sejarah terawal sejak sejarah yang direkodkannya. Contoh topeng Jepun termasuk:

 1. Topeng Samurai

 

 

 

Samurai memakai topeng menjadi pertempuran yang dikenali sebagai Mempo. Ini direka bentuk untuk melindungi muka dan serangan keganasan di tengah-tengah musuh. Mereka dibuat oleh tukang-tukang khusus untuk memenuhi keperibadian dan keutamaan setiap samurai.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Topeng Kendo

 

Kendo, secara harfiah “cara pedang”, adalah seni mempertahankan diri Jepun yang melibatkan pertempuran pedang dengan pedang buluh dan perisai pelindung. Komponen topeng perisai dikenali sebagai “Lelaki” dan dilampirkan pada perisai tekak dan bahu.

 

 1. Topeng Pesta

 

 

 

Pembekal topeng perjalanan mengikuti perayaan Jepun di seluruh negara yang menjual topeng plastik murah terlebih dahulu dalam bentuk watak kartun yang popular dan makhluk mitos. Topeng ini boleh didapati di hampir setiap perayaan Jepun. Mereka hanya sesuai dengan kanak-kanak yang terkecil sehingga orang biasanya memakainya ke sisi atau belakang kepala mereka.

 

 

 

 

 

 1. Hyottoko

 

 

 

Hyottoko adalah semangat mitos yang diwakili dengan topeng. Cerita-cerita yang dilampirkan kepada Hyottoko berbeza dengan rantau. Dalam satu contoh, dia seorang lelaki dengan wajah lucu yang boleh menghasilkan emas dari perutnya. Dalam semua variasi mitos, Hyottoko adalah semangat bernasib baik dengan wajah lucu.

 

Hyottoko memainkan peranan dalam beberapa tarian tradisional sebagai tokoh seperti badut dengan gerakan bodoh.

 

 1. Okame

 

 

 

Okame pada asasnya adalah versi wanita Hyottoko. Kedua-duanya mempunyai wajah lucu dan sering dilihat bersama sebagai pasangan. Okame biasanya dilihat sebagai dewi yang banyak menyebarkan nasib baik. Ia biasa untuk bersinar untuk memaparkan topeng Okame raksasa pada masa perayaan.

 

 1. Oni

 

 

 

Oni adalah syaitan atau raksasa Jepun yang generik. Mereka adalah makhluk nakal yang tidak begitu sukar untuk menakutkan dengan sedikit usaha. Topeng Oni bermula dari lucu hingga sangat menakutkan. Perayaan Jepun luar bandar sering melibatkan penduduk tempatan memakai topeng oni yang menjalankan aktiviti liar.

Pada percutian setubun, bapa dan ibu di seluruh Jepun memakai topeng oni dan cuba menakutkan anak-anak. Anak-anak pula membuang ketakutan dengan membuang kacang.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Hannya

 

 

 

Hannya adalah iblis wanita yang diwakili seperti oni tetapi dengan tanduk. Hannya topeng digunakan di teater Noh. Mereka biasanya digambarkan sebagai aksara yang sangat menakutkan dan cemburu.

 

 1. Topeng Noh

 

 

 

Noh adalah sejenis drama muzik tradisional Jepun. Semua peranan telah dimainkan secara sejarah oleh pelakon lelaki. Watak perempuan dan lelaki tua bertindak dengan topeng. Pada zaman moden, pelakon wanita mengambil bahagian dalam Noh tetapi topeng tradisional masih digunakan untuk watak perempuan. Topeng adalah sangat kompleks. Mereka memaparkan ekspresi wajah yang berbeza berdasarkan sudut dari mana mereka dilihat. Dalam beberapa kes perubahan sudut sedikit memaparkan wajah yang sama sekali berbeza.

 

 

 1. Ultraman

 

 

 

Pada tahun 1970-an, televisyen Jepun mempunyai wira bertopeng dan ledakan penjahat dengan watak-watak seperti Ultraman dan Kamen Rider yang menjadi nama isi rumah.

 

 1. Animegao

 

 

Pada tahun 1970-an, televisyen Jepun mempunyai wira bertopeng dan ledakan penjahat dengan watak-watak seperti Animegao, secara harfiah “wajah komik”, adalah topeng penuh yang direka untuk kelihatan seperti watak anime dan manga. Mereka semakin popular di kalangan cosplayers di seluruh dunia, termasuk di Jepun.Ultraman dan Kamen Rider menjadi nama rumah tangga.

 

 

 1. Visual Kei

 

 

 

Visual Kei adalah genre muzik Jepun yang menarik pengaruh punk dan glam. Beberapa artis Visual Kei yang sering memakai topeng yang bergaya.

 

 1. Topeng Kappa

 

 

 

Kappa adalah raksasa sungai Jepun yang menyerang perenang dan suka mencabar manusia untuk perlawanan gusti sumo. Mereka umumnya orang jahat tetapi menyimpan janji-janji mereka. Topeng Kappa agak jarang berlaku. Mereka biasanya diwakili sebagai patung-patung.

 

 

 

 

 

 1. Kitsune

 

 

 

Kitsune adalah perkataan Jepun untuk rubah. Menurut tradisi Jepun, musang dianggap sebagai utusan dewi Inari. Dalam mitos Jepun, tuhan-tuhan itu sendiri mungkin kelihatan sebagai rubah. Dalam cerita lain, rubah mungkin kelihatan sebagai wanita cantik untuk menipu manusia.

Topeng Rubah  memainkan peranan dalam pelbagai perayaan yang menyambut mitos-mitos lama ini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Tengu

 

 

 

Tengu adalah makhluk Jepun mitos yang secara sejarahnya dianggap sebagai syaitan-syaitan yang menyusahkan yang pada umumnya kurang bernasib baik. Pandangan ini melembutkan selama berabad-abad dan Tengu kini dihormati sebagai pelindung hutan dan gunung suci. Tengu pada asalnya diwakili sebagai makhluk seperti burung tetapi dengan masa berkembang untuk kelihatan agak manusia dengan hidung gergasi. Topeng Tengu dipakai pada pelbagai perayaan dan hiasan popular untuk menghiasi kuil dan perniagaan seperti restoran.