WANG KERTAS DAN DUIT SYILING JEPUN

Salah satu benda utama dan perkara-perkara yang paling penting yang anda perlu tahu semasa berpindah ke negara lain merupakan sistem kewangan negara itu dan mata wang dan denominasi. Tanpa menggunakan perkara-perkara ini, anda tidak boleh meneruskan hidup. Di Jepun, terdapat enam duit syiling yang berbeza dan tiga keping duit kertas yang sedang digunakan. Unit kewangan Jepun adalah Yen.

Marilah kita lihat beberapa maklumat yang menarik berkaitan duit syiling dan wang kertas yang digunakan dalam kehidupan seharian di Jepun. Wang dipanggil “Okane” di dalam bahasa Jepun. Syiling pula dipanggil “Tama” atau “Dama” kerana bentuknya yang bulat. Contohnya, ¥1 duit syiling dipanggil “Ichi en tama”. Wang-wang kertas pula dipanggil “Satsu”. Contohnya, wang kertas ¥1000 dipanggil “Sen en satsu”. “Otsuri” adalah perkataan Jepun untuk “duit baki”. Dan “Komakai Okane” bermaksud “duit baki kecil”.

 

Duit Syiling

Mata wang Jepun yang menggunakan duit syiling adalah seperti berikut : ¥1, ¥5, ¥10, ¥50, ¥100 dan ¥500. Manakala wang kertas pula adalah ¥1000, ¥5000 dan ¥10 000.

 

  • 1 yen (Ichi en)

Ichi en tama atau duit syiling ¥1 ini diperbuat daripada aluminium dan ia adalah nilai kewangan yang paling kecil pada waktu kini yang digunakan di Jepun. Beratnya adalah hanya 1 gram dan bersaiz 20mm diameter. Bahagian hadapan duit syiling ini mempunyai nombor 1 dan tahun duit syiling ini dibuat tertulis di atasnya di dalam bahasa Jepun, manakala dibelakang duit syiling ini pula mempunyai gambar dahan pokok muda bersama-sama dengan nilai duit syiling tertulis dalam bahasa Jepun dan nama negara (Nihon-koku).

 

  • 5 yen (Go en)

Ia diperbuat daripada keluli dan mempunyai lubang di tengah. Bahagian depan duit syiling ini mempunyai nilai duit syiling yang ditulis dalam huruf Jepun dan gambar batang padi. Di bahagian belakang duit syiling ini pula mempunyai gelaran negara dan tahun duit syiling ini dibuat tertulis di atasnya. Beras menjadi makanan ruji masyarakat Jepun dan ia sentiasa dianggap sebagai sebahagian daripada budaya Jepun dan diberikan keutamaan.

 

  • 10 yen (Jyu en)

Duit syiling ¥10 ini diperbuat daripada tembaga. Bahagian depan duit ini mempunyai nilai 10 yang ditulis di bahagian tengah duit itu dengan tahun duit ini dibuat di dalam bahasa Jepun dan bersama-samanya terdapat pokok malar berbatang hijau di bawahnya. Bahagian belakang duit syiling ini pula mempunyai nama negara dan nilai duit syiling ditulis dalam bahasa Jepun, bersama-sama dengan gambar kuil. Kuil ditulis di dalam duit syiling ini sebagai Kyoto BYO-do-in tample.

BYO-do-in kuil terletak di Uji, di wilayah Kyoto, ia merupakan salah satu bangunan yang paling berharga di antara bangunan-bangunan bersejarah di Jepun dengan Phoenix hall yang terkenal. Ia adalah salah satu daripada tapak Warisan Dunia di Kyoto dan menyimpan banyak aset sejarah.

 

  • 50 yen (Go-jyu en)

Duit syiling ini diperbuat daripada tembaga dan keluli serta mempunyai lubang di tengah-tengahnya seperti duit syiling ¥5. Ia mempunyai nilai 50 yang ditulis di bahagian atas dan tahun duit ini diperbuat ditulis di bahagian bawah lubang pada bahagian hadapan. Bahagian belakang duit ini pula mempunyai nama negara di bahagian atas dan nilai duit syiling yang ditulis di dalam perkataan di bahagian bawah, bersama-sama dengan bunga kekwa di kedua-dua belah lubang pusat.

Chrysanthemum atau Kiku dianggap sebagai simbol untuk panjang umur dan keremajaan di dalam budaya Jepun, dan kita boleh lihat simbol bunga ini digunakan sebagai untuk memeterai benda-benda yang penting.

 

  • 100 yen (Hyaku en)

Duit syiling ¥100 juga diperbuat daripada keluli dan tembaga, dan merupakan salah satu duit syiling yang paling biasa ditemui dan digunakan di Jepun. DI bahagian hadapan duit syiling ini mempunyai nilai 100 yang ditulis dalam font besar dan tahun duit syiling ini diperbuat di bawahnya. Di bahagian belakang duit syiling ini pula mempunyai gambar Sakura atau ceri berbunga, di bahagian atasnya pula mempunyai gelaran negara dan nilai ini ditulis di dalam perkataan di bahagian bawah gambar ini.

Bunga ceri pada musim bunga adalah yang satu bunga yang paling penting di Jepun. Jepun menikmati tradisi makan dan bersantai di bawah pokok ceri yang berkembang, yang dikenali sebagai Hanami.

 

  • 500 yen (Go-hyaku en)

Duit syiling ini mempunyai nilai yang tertinggi di kalangan duit-duit syiling Jepun yang lain dengan bersaiz ketebalan 2mm dan mempunyai berat kira-kira 7 gram. Diameter duit syiling ini juga lebih besar daripada duit syiling yang lain. Bahagian tengah di bahagian depan duit ini mempunyai nilai 500 yang tertulis di dalam fon yang besar dengan bar yang mendatar kecil dilihat di dalam nombor, dan tahun duit ini diperbuat di bawahnya. Di dalam nombor kosong, anda dapat melihat tulisan 500yen ditulis menegak. Di atas dan di bawah nombor ini terdapat gambar 5 daun buluh, dan gambar batang oren di sebelah kiri dan di sebelah kanan. Tumbuhan paulownia ini dengan bunga tertulis di belakang duit syiling ini, dengan gelaran negara di bahagian atas, dan nilai duit syiling di dalam bahasa Jepun di bahagian bawah.

Pokok paulownia atau pohon-pohon Imperial berkait rapat dengan budaya Jepun, kerana ia menggunakan kayu dari tumbuhan ini untuk membuat kotak kimono yang bernilai dan berharga, alat muzik dan juga rumah-rumah. Pokok-pokok buluh juga diberi kepentingan yang besar di dalam budaya dan adat Jepun. Ia digunakan untuk membuat Kadomatsu bagi menghiasi pintu masuk pejabat dan rumah-rumah sepanjang tahun Baru. Buah oren atau mikan adalah satu lagi perkara penting yang berkait dengan budaya Jepun. Ia adalah buah oren kecil yang berbiji yang terdapat pada musim sejuk yang dianggap buah oren berkualiti tinggi oleh seluruh dunia.

 

Wang Kertas

Denominasi wang kertas di Jepun bermula dari wang kertas 1000yen. Dan wang-wang kertas yang terkini telah dikeluarkan baru-baru ini, pada tahun 2004. Kesemua wang kertas ini mempunyai lebar 76mm, tetapi mempunyai panjang yang berbeza-beza iaitub150 mm, 156mm dan 160mm.

 

  • Wang Kertas 1 000yen (Sen en satsu)

Wang kertas ini mempunyai potret Hideyo Noguchi, iaitu bakteriologi yang paling terkenal dari Jepun yang menjumpai agen penyebab sifilis di bahagian hadapan dan gambar Gunung Fuji dan bunga ceri pula di bahagian belakang.

 

  • Wang Kertas 5 000yen (Go-sen en satsu)

Wang kertas 5 000yen ini mempunyai potret Ichiyo Higuchi di bahagian hadapan dan lukisan oleh Ogata Kouri, salah seorang pelukis yang terkenal dari Jepun di sebelah belakang. Lukisan yang terdapat pada mata wang ini dikenali sebagai “Kakitsubata-zu” dimana ia merupakan lukisan irises yang paling terkemuka di Jepun.

 

  • Wang Kertas 10 000yen (Ichi-man en satsu)

Wang kertas 10 000yen adalah unit kewangan yang bernilai tertinggi di seluruh negara. Ia mempunyai potret penulis terkenal Jepun iaitu Yukichi Fukuzawa, pengasas Universiti Keio, di bahagian hadapan dan bahagian belakang wang ini pula mempunyai gambar patung burung Phoenix di BYO-do-in kuil, Kyoto.