10 Bencana Alam Terbesar Dalam Sejarah Jepun

Jepun merupakan salah satu negara yang paling terjejas oleh bencana alam. Dua daripada lima bencana alam yang paling tinggi kosnya dalam sejarah baru-baru ini telah berlaku di Jepun, melibatkan $ 181.000.000.000 hanya pada tahun 2011 dan 1995 sahaja. Jepun juga telah menjadi tapak kepada beberapa 10 bencana alam yang paling teruk abad ke-21. Jenis-jenis bencana alam di Jepun termasuk tsunami, banjir, taufan, gempa bumi dan letusan gunung berapi. Negara ini telah melalui bertahun-tahun bencana alam, yang memberi kesan kepada ekonomi, pembangunan, dan kehidupan sosial.
Jadi, di sini kita mempunyai sepuluh bencana alam yang paling menakutkan dan mungkin yang paling mahal sepanjang zaman, yang telah berlaku dalam sejarah Jepun.

10. Letusan Gunung Berapi Sakurajima, 19991Ini adalah salah satu gunung berapi yang paling aktif di antara gunung yang lain di Jepun. Gunung berapi ini dilaporkan telah meletus lebih daripada 200 kali pada tahun 1995, yang paling aktif pada empat tahun, 1995-1999. Aktiviti letusan di Sakurajima telah meningkat dalam bulan Oktober dan awal November pada tahun 1999.

JMA menegeluarkan amaran gunung berapi. nombor 4 di Sakurajima pada petang 10 Disember di 5:55, percikan api setinggi 100 m telah disaksikan, yang disertai dengan 116 kali kilat gunung berapi. Menurut pemeriksaan lapangan, balistik berterbangan 3-4 km dari kawah Minamidake oleh letusan ini. Percikan api setinggi 300 m berserta dengan 6 kali kilat gunung berapi juga diperhatikan pada 05:54, pada 24 Disember. Letupan bukan sahaja menyebabkan pencemaran dan gempa gunung berapi pada masa yang sama, mereka juga menganggu kehidupan sosial penduduk di kawasan itu. Gunung berapi ini diramalkan mempunyai letusan besar pada masa akan datang. Atas sebab itu, ia sentiasa diperhatikan siang dan malam dan di kawal rapi oleh pakar-pakar.

9. Gunung Uzen, 17922Gunung Uzen merupakan salah satu kumpulan gunung berapi yang aktif, berhampiran bandar Shimbara, Nagasaki Prefecture, di Pulau Kyushu, pulau selatan utama Jepun. Pada tahun 1792, keruntuhan salah satu kubah lavanya telah menyebabkan tercetusnya salah satu Megatsunami paling dahsyat yang memusnahkan lebih daripada 15000 orang dalam bencana gunung berapi Jepun terburuk pernah direkodkan. Gunung berapi ini aktif dari tahun 1990-1995, dan yang terkini letusan yang besar pada tahun 1991 menjana aliran piroklastik yang membunuh sekitar 43 orang, termasuk tiga ahli volcanologists.

8. Gempa Bumi Miyagi , 20053Gempa bumi Miyagi adalah gempa yang kuat 7.2 skala ritcher yang melanda pantai timur pulau Honshu Jepun pada 16 Ogos, 2005. Ia adalah hampir tengah hari, suku kepada 12 untuk lebih tepat apabila gempa itu melanda. Gempa bumi itu bermula pada hari Selasa dan menjejaskan kebanyakan pantai timur laut. Ia mencetuskan amaran tsunami dan bangunan 200 batu dari ibu negara, Tokyo merasakan kejutan. Mangsa gempa bumi termasuk yang terbunuh kerana keruntuhan bumbung kolam di bandar Sendai, Miyagi Prefecture. Gempa bumi itu menyebabkan bangunan runtuh dan gangguan bekalan elektirk di kawasan-kawasan yang besar di kawasan itu. Kira-kira tujuh belas ribu orang kehilangan kuasa elektrik pada masa itu. Gempa bumi Miyagi telah dianggap sebagai salah satu daripada gempa bumi kuat yang telah melanda Jepun dan bukannnya salah satugempa bumi yang saintis telah meramalkan akan melanda Jepun dalam masa 30 tahun yang akan datang.

7. Sea of Japan, 198341983, gempa bumi Sea of Japan atau sering dirujuk sebagai gempa bumi Nihonkai-Chubu berlaku pada 26 Mei, pada 11:59 JST kira-kira 100 km di sebelah barat pantai Noshiro di Akita Prefecture, Jepun. Gempa bumi itu berlaku selama kira-kira 60 saat pada skala 7.8 magnitud masa, yang mengakibatkan gelombang tsunami sehingga 10 meter tinggi, membunuh kira-kira 100 orang. Tsunami ini melanda komuniti di sepanjang pantai, terutamanya Aomori, wilayah Akita dan pantai timur Semenanjung Noto ia juga melanda Pulau Okushiri, yang mana tapak tsunami ini membawa maut yang lebih banyak, 10 tahun kemudian. Kerosakan yang dibawa oleh gempa bumi ini menyebabkan banyak rumah hancur dan beberapa kemalangan jalan raya dan kereta api di seluruh daerah itu kerana pencairan tanah.

6. Gempa Bumi Hokkaidō , 19935Dengan magnitud 7.7 pada skala magnitud masa, gempa bumi barat daya Hokkaido 1993 melanda Laut Jepun pada 13:17 waktu tempatan, pada Isnin Julai 12. Gegaran maksima dapat dirasakan kekuatannya boleh membawa kerosakan yang besar jika mengikut skala Mercalli. Gempa bumi itu tidak mendatangkan mudarat yang teruk di atas tanah seperti yang berlaku di laut. Ombak tsunami yang dicetuskan oleh gempa bumi itu adalah antara beberapa ombak tsunami bersejarah di dunia yang pernah dilihat, menyebabkan kematian di Hokkaido dan sepanjang jalan sehingga ke barat daya Rusia, dengan sejumlah 230 kematian. Pulau Okushiri dilanda paling teruk oleh tsunami, dengan lebih 165 mangsa dari gempa bumi sahaja dan rekod-rekod tanah runtuh besar-besaran di seluruh kawasan itu.

5. Gempa Bumi Great Kantō, 19236Gempa bumi ini melanda Kantō Plain di pulau utama Jepun di Honshu pada 11:58 JST, pada hari Sabtu, 1 September 1923. Tempoh gempa bumi yang ditunjukkan oleh pelbagai sumber adalah di antara empat hingga 10 minit. Ini mungkin gempa bumi paling dahsyat dalam sejarah Jepun, dan pada masa yang sama dicatatkan sebagai gempa bumi paling kuat yang melanda rantau ini diukur pada magnitud 7.9 yang bagaimanapun, kemudian dilanda oleh gempa bumi pada magnitud 9.0. Bagi sebuah negara yang menghadapi sekitar 5000 gempa bumi yang dicatatkan setiap tahun, gempa bumi Great Kantō adalah pasti salah satu yang meninggalkan kesan yang mendalam pada penduduk Jepun. Dianggarkan 200,000 orang terbunuh dan lebih setengah juta rumah telah dimusnahkan oleh ribut api yang terjadi selepas gempa bumi itu. Gempa bumi itu juga menimbulkan tsunami dengan ombak sehingga 10 m (33 kaki) di rantau Sangami Bay dan Kepulauan Izu.

4. Gempa Bumi Nankaidō, 20057Pada 21 Disember 1946, gempa bumi telah melanda barat daya Jepun di Nankai Through mencecah 8.4 pada skala magnitud masa. Masa yang tepat ianya berlaku pada 04:20 waktu tempatan dan gempa bumi itu dilaporkan menjadi salah satu gempa bumi Nankai yang mana gempa berkala yang berlaku di luar pantai selatan Kii Peninsula dan Shikoku, Jepun setiap 100 hingga 150 tahun. Gempa bumi itu menaktifkan gelombang tsunami besar yang menghanyutkan 1451 buah rumah dan menyebabkan lebih 1500 kematian. Gempa bumi itu dirasai hampir di mana-mana di bahagian tengah dan barat negara ini, menjadikannya salah satu daripada gempa bumi paling kuat yang pernah berlaku di Jepun.

3. Gempa Bumi Tonankai, 19448Gempa bumi ini melanda pantai Pasifik di pusat Jepun pada 7 Disember 1944, kira-kira 20 km di luar Semenanjung Shima di Jepun, kebanyakannya menyerang kawasan pantai seperti Mie, Aichi dan wilayah Shizuoka. Hasil daripada Perang Kedua yang masih berlaku pada masa itu, berita mengenai bencana ini telah dipandang ringan oleh pihak berkuasa untuk melindungi moral perang, dan hasilnya kerosakan penuh tidak pernah diketahui. Walau bagaimanapun, ia telah dianggarkan gempa bumi ini telah membunuh lebih 1300 orang, gelombang tsunami sebagai punca utama korban.

2. Gempa Bumi Great Hanshin, 19959Gempa bumi Hanshin Great atau lebih dikenali sebagai gempa bumi Kobe berlaku pada hari Selasa Januari 17, 1995 pada 05:45 JST di selatan Wilayah Hyōgo, Jepun. Gempa bumi itu berlangsung selama dua puluh saat memusnahkan 150,000 bangunan, memusnahkan kira-kira satu kilometer Lebuhraya Hanshin, menyebabkan kemusnahan 120 daripada 150 Quays di pelabuhan Kobe, dan kebakaran yang melanda sebahagian besar bandar kerana kebocoran gas yang tidak terkawal di sekitar bandar. Gempa bumi ini diukur 6.8 pada skala magnitud masa (UGCS) dan Mj 7.3 pada skala magnitud JMA. Gempa bumi ini melibatkan kematian lebih 6000 orang, beserta lebih 300,000 orang cedera atau kehilangan tempat tinggal.

1. Gempa Bumi Tōhoku dan tsunami, 201110Sering dirujuk di Jepun, sebagai Great Timur Jepun Earthquake, Gempa bumi Tohoku mengatasi rekod gempa Great Kantō tahun 1923 dalam magnitud dan kemusnahan yang diukur 9.0 pada skala magnitud masa dan membunuh beribu-ribu orang di seluruh Jepun! Gempa bumi itu adalah gempa bumi dasar laut di luar pantai Jepun yang berlaku pada 14:46 JST pada Jumaat Mac 11, 2011. Ia adalah gempa bumi yang paling kuat pernah melanda Jepun dan gempa bumi paling kuat yang kelima di dunia dalam rekod permulaan permodenan yang disimpan . Pusat gempa itu adalah kira-kira 43 batu ke timur Semenanjung Oshika daripada Tohoku dan hypocenter di kedalaman air kira-kira 19 batu. Gempa bumi itu mencetuskan gelombang tsunami yang kuat yang mencapai ketinggian sehingga 40.5 meter di Miyako di Tohoku Iwate Wilayah. Gempa bumi itu adalah bencana alam yang menanggung kerugian paling mahal dalam sejarah dunia, seperti yang dianggarkan jumlah kos ekonomi Bank Dunia untuk bencana itu adalah US $ 235 bilion.

Jepun adalah sebuah negara yang dikelilingi oleh laut di semua bahagian dan malah gempa bumi yang tidak begitu berbahaya berlaku di Jepun mampu menyebabkan tsunami yang sangat berbahaya di dalam laut dan seterusnya boleh menghancurkan seluruh harta benda dan hidupan manusia di darat. Hampir 20% daripada gempa bumi di dunia dan aktiviti seismik dikatakan tertumpu pada bahagian kecil dunia ini di mana Jepun terletak. Malah jika kita melihat sejarah, dua daripada lima bencana alam paling banyak menanggung kerugian berlaku di Jepun. Kerajaan Jepun pasti telah menyiapkan diri mereka untuk kemungkinan yang lebih teruk berdasarkan pengalaman lepas, tetapi kelihatan seperti bencana alam semulajadi tidak memihak kepada mereka.Sentiasa sahaja berlaku bencana alam di sini saban tahun. Semoga Allah memberkati sebahagian kecil tanah ini dan rakyatnya.