10 ENGIMO POPULAR

Terdapat simbol yang berbeza di Jepun bahawa orang telah menganggap usia sebagai penangkap nasib dan kebahagiaan, kekayaan, nasib baik dan lain-lain. Kebanyakan kepercayaan ini diwarisi dari agama Buddha, Hindu dan agama-agama Cina. Dalam bahasa Jepun, penangkap impian diperkatakan sebagai “Engimono” iaitu (azimat bertuah).

 

  1. Ikan Koi

 

Ikan Kap atau ikan Koi adalah simbol yang amat penting di Jepun dan sangat dihormati. Kita dapat lihat ikan-ikan yang berwarna-warni berenang di dalam kolam yang berdekatan dengan kuil-kuil dan tempat-tempat suci.

 

Ia adalah dipercayai sebagai simbol nasib baik, kebahagiaan dan kesejahteraan. Ikan-ikan Koi boleh berenang menyeberangi sungai, oleh itu ia juga dipercayai sebagai lambang keberanian dan tekad.

 

Kita boleh melihat lukisan ikan Koi di kimono lelaki dan semasa perayaan kanak-kanak lelaki yang dikenali sebagai “Tano No Sekku” yang diadakan pada 5 Mei. Setiap rumah yang mempunyai kanak-kanak lelaki akan mengantungkan Koinobori (bendera ikan koi Windsock) di hadapan rumah mereka. Pasangan ikan Koi boleh dilihat di atas bumbung istana-istana dan ia dipanggil “Sachihoko”. Pasangan ini mewakili lelaki dan ikan betina dan ia dipercayai menjadi simbol bagi mencerminkan kesuburan.

 

  1. Kaeru

 

Katak (Kaeru) adalah satu lagi simbol yang dipercayai membawa nasib baik. Kaeru adalah perkataan Jepun yang bermaksud “untuk kembali”. Katak ini mewakili orang atau benda untuk kembali kepada tempat asal atau rumah mereka. Biasanya orang akan menggantung katak kecil di dompet, beg dan lain-lain. Semasa mengembara ia dipercayai membawa hasrat seseorang untuk pulang dengan selamat.

 

  1. Fukurou

 

Burung hantu (Fukurou) juga merupakan simbol kepada kehidupan “bebas daripada kesusahan” dan “tuah yang akan datang”. Kita boleh melihat pasu burung hantu seramik dan patung-patung di kebanyakan taman-taman. Adalah dipercayai bahawa mereka akan melindungi daripada kesusahan. Terdapat rantai, mainan dan lain-lain berkaitan dengan burung hantu yang dijual di banyak tempat.

 

  1. Maneki neko

 

Kucing memanggil (Maneki neko) diperbuat daripada seramik, plastik atau logam kebanyakannya boleh dilihat di pintu masuk kedai. Mereka mempunyai pelbagai warna seperti emas, merah, putih, hitam dan lain-lain, serta berada dalam postur yang berbeza. Tetapi yang popular di kalangan mereka adalah patung dengan satu tangan hadapan sebelah kiri ditinggikan. Simbol ini juga dipercayai membawa kekayaan dan nasib yang baik dan yang lebih penting ia dipercayai membawa kepada perniagaan yang baik.

 

  1. Daruma Doll

 

Daruma Dolls kebanyakannya adalah berwarna merah dengan muka seorang lelaki dengan kening tebal dan misai juga dipercayai sebagai mempunyai daya tarikan terhadap nasib yang baik di Jepun. Ia diperbuat daripada kertas atau seramik dan ia juga dipercayai akan membawa tuah, kasih sayang, keberanian dan kuasa.

 

Boneka ini boleh didapati dalam lima warna utama dan masing-masing mempunyai makna yang berbeza berdasarkan kepada matlamat. Warna merah disimpan untuk tuah dan nasib yang baik manakala warna biru adalah untuk kesihatan dan panjang umur. Daruma yang berwarna kuning pula disimpan untuk perlindungan dan warna keemasan memberikan kekayaan dan kemakmuran. Terdapat juga patung yang berwarna putih yang membawa keharmonian dan kasih sayang.

 

  1. Tsuru

 

Crane (Tsuru) boleh dilihat di dalam kebanyakan lukisan Jepun dan ia adalah satu lagi daya tarikan terhadap nasib yang baik untuk Jepun. Ia berkaitan dengan tahun baru, perkahwinan dan lain-lain. Kimono untuk perkahwinan biasanya akan mempunyai broderies yang mengandungi lukisan crane. Ia terkenal kerana crane kertas origami akan membiarkan hasrat anda menjadi kenyataan setelah anda menyiapkan ribuan crane daripada kertas.

 

  1. Daikokuten

 

Daikokuten (Kubera) dipercayai sebagai dewa kemakmuran dalam agama Hindu dan Buddha. Patung-patung kecil dan besar daripada Daikokuten disimpan di kebanyakan rumah dan kedai-kedai dan ia juga dipercayai sebagai simbol yang membawa kepada kekayaan dan nasib yang baik. Daikokuten adalah salah satu di antara tujuh dewa bertuah Jepun.

 

  1. Hotei

 

Budha ketawa (Hotei) adalah patung lain yang boleh didapati dalam pelbagai postur. Ini juga diperbuat daripada logam atau seramik. Warna yang popular termasuklah yang berwarna emas memegang rantai manik di dalam satu tangan dan beg besar di bahu mereka. Simbol lelaki berlemak juga dipercayai membawa nasib baik, tuah dan kesihatan jika disimpan di dalam rumah-rumah dan kedai. Hotei adalah satu lagi tuhan yang dimilki oleh tujuh dewa nasib Jepun.

 

  1. Omamori

 

Omamori adalah azimat dengan penutup yang diperbuat daripada kain sutera gaya Jepun dan ia membaluti doa yang ditulis dalam kertas atau kepingan kayu dan disimpan di dalamnya. Mamoru dalam bahasa Jepun bermaksud “untuk melindungi”.

 

Kita boleh melihat omamori ini dalam pelbagai warna dan bentuk yang disediakan di kebanyakan tempat-tempat suci dan kuil-kuil. Mereka dipercayai membawa tuah dan ia boleh didapati dalam pelbagai nama untuk membawa keselamatan dan kekayaan dalam tempat-tempat dan situasi yang berbeza. Ia juga dipercayai  jika penutup tersebut dibuka, kuasanya perlindungan tersebut akan hilang dan oleh sebab itu ia tidak boleh dibuka.

 

  1. Matsu

 

Pokok Pine (Mastu) boleh dilihat di kebanyakan taman-taman Jepun. Pines adalah spesies pokok malar hijau yang boleh terus hidup di dalam mana-mana iklim dan dengan itu ia dipercayai sebagai simbol nasib yang baik dan panjang umur.

 

Sepanjang tahun baru, satu susunan yang mengandungi pain, buluh dan plum digunakan untuk membuat “Kadomatsu”  dan disimpan di pintu masuk rumah, pejabat serta kuil untuk menyambut tahun baru. Semua pokok ini dianggap sebagai pembawa nasib yang baik.