10 Jambatan Paling Terkenal Di Dunia

1  Sehingga ke hari ini, manusia telah menggunakan seni bina jambatan bagi tujuan menyediakan satu laluan mudah, yang membolehkan pengguna untuk merentasi jurang yang tebentuk hasil daripada fizikal alam semulajadi. Kebanyakan jambatan ini juga dianggap sebagai mercu tanda dan merupakan sebahagian penting daripada infrastruktur bagi sesetengah kawasan di seluruh dunia. Malah sebahagian dari jambatan ini telah menjadi ikon bandar kerana daya tarikan dan seni binanya yang mengagumkan.

Berikut merupakan antara senarai 10 jambatan paling popular di dunia :

 

1. Golden Gate Bridge: San Francisco, United States

2Golden Gate Bridge merupakan jambatan gantung yang merentasi Golden Gate, iaitu selat antara San Francisco dan Marin County di utara. Hasil kerja agung oleh arkitek terkemuka Yusuf B. Strauss, jambatan itu mengambil masa tujuh tahun untuk membinanya, dan telah siap sepenuhnya pada tahun 1937. Golden Gate Bridge merupakan jambatan gantung yang paling panjang di dunia setelah ia siap dibina, dan telah menjadi salah satu tarikan pelancong yang paling popular di San Francisco dan California.
Sejak dari tarikh pembinaanya hingga kini, panjang jambatan telah diatasi oleh lapan jambatan lain. Namun begitu, ia tetap menjadi Jambatan paling popular di Amerika. Warna merah-oren telah dipilih secara khusus untuk membuatkan Golden Gate Bridge lebih mudah dilihat melalui kabus tebal yang sering menyelubungi jambatan itu.

2. Tower Bridge: London, England

3Tower Bridge di London diiktiraf sebagai salah satu jambatan paling terkenal di dunia. Terletak di Sungai Thames, ia dibina hasil daripada gabungan seni bina penggantungan (statik) dan imbang (boleh alih). Selain itu, jambatan ini juga mempunyai dua menara besar yang dihubungkan dengan dua laluan yang selari. Pembinaan jambatan itu bermula pada tahun 1886 dan mengambil masa selama lapan tahun sebelum ia selesai.
Selama bertahun-tahun, jambatan yang terkenal ini telah dipanggil dengan banyak nama, tetapi satu yang paling biasa disebut ialah “Tower of London”, nama yang dicipta kerana penjara diraja yang terletak di dalam menara.

3. Sydney Harbour Bridge: Sydney, Australia

Sydney Sydney Harbour Bridge adalah salah satu mercu tanda yang paling terkenal dan ikonik di Australia. Sejak ia dibuka pada tahun 1932 ia menarik imaginasi berjuta-juta pelancong yang melawatnya, dan bersama-sama dengan Sidney Opera house ia menjadi salah satu simbol seni bina yang paling dikenali di Australia. Jambatan iini memberikan laluan untuk kenderaan dan kereta api, serta basikal dan pejalan kaki trafik merentasi antara Shore Utara dan pusat bandar.
Ia merupakan keluli gerbang jambatan yang terbesar (tetapi bukan yang terpanjang) di dunia. Jambatan ini digelar ‘Penyangkut Baju” oleh penduduk tempatan kerana reka bentuknya yang berasaskan lengkungan itu.

4. Brooklyn Bridge: New York City, United States

Midday Long Exposure, Brooklyn Bridge, New York CitySiap pada tahun 1883, menjadikan Jambatan Brooklyn salah satu jambatan gantung tertua di Amerika Syarikat. Ia menghubungkan Manhattan dan Brooklyn yang merentangi Sungai Timur. Pada masa ia dibuka, dan selama beberapa tahun, ia adalah jambatan gantung terpanjang di dunia dan ia telah menjadi satu mercu tanda terkenal dan ikonik di New York. Jambatan ini mempunyai laluan pejalan kaki yang luas terbuka untuk pejalan kaki dan penunggang basikal.
Ia mempunyai panjang sebanyak 1,595.5 kaki (486,3 m) yang membuatnya jambatan gantung terpanjang di dunia dari tahun pembukaannya sehingga tahun 1903. Sepanjang hari anda boleh melihat pelancong menyeberangi jambatan dengan berjalan kaki sambil mengambil gambar jambatan yang indah dengan berlatar belakangkan pemandangan langit Manhattan.

5. Ponte Vecchio: Florence, Italy

6   Ponte Vecchio ( atau kata lainnya “jambatan lama”) merupakan jambatan Medieval yang terletak di atas Sungai Arno di Florence. ia adalah satu-satunya jambatan di Florence yang terselamat daripada Perang Dunia ke-2. Jambatan ini terkenal dengan kedai-kedai yang dibina bersama-samanya, kerana ia adalah suatu perkara biasa pada zaman Medici. Pada masa lalu kedai-kedai ini dimiliki oleh penjual daging tetapi hari ini kedai-kedai kebanyakannya dimiliki oleh penjual cenderamata, peniaga hasil seni dan barang kemas.
Dikatakan bahawa konsep ekonomi muflis berasal di sini: apabila peniaga tidak dapat membayar hutangnya, meja di mana dia menjual dagangannya “banco” dihancurkan secara fizikal “rotto” oleh tentera, dan perbuatan ini adalah dipanggil “bancorotto” (meja patah).

6. Rialto Bridge: Venice, Italy

7Venice adalah sebuah bandar yang beribu jambatan, tetapi Rialto Bridge menonjolkan keunikannya dari yang lain dan menjadi ikon seni bina bagi bandar tersebut. Rialto Bridge merupakan seni bina batu gerbang yang dibina pada tahun 1591 dengan reka bentuk oleh arkitek terkemuka Antonio da Ponte, yang menggantikan jambatan kayu yang runtuh kira-kira 60 tahun yang lalu di lokasi itu. Jambatan lama yang indah ini adalah salah satu ikon di Venice dan salah satu daya tarikan yang terbaik, yang sentiasa sesak dengan pelancong-pelancong asing.
Jurutera jambatan itu dianggap begitu berani kerana beberapa arkitek meramalkan ia akan runtuh pada masa depan. Jambatan itu telah menangkis sangkaan itu dan menjadi salah satu ikon seni bina di Venice.

7. Millau Viaduct: Tran Valley, France

8Millau Viaduct adalah jambatan jalan besar yang menjangkau lembah sungai Tarn berhampiran Millau di selatan Perancis. Ia adalah jambatan kenderaan yang tertinggi di dunia, dengan sidang kemuncak tiang tertinggi pada 343 meter (1,125 kaki). Menjadikannya struktur tertinggi di Perancis, malah lebih tinggi daripada Menara Eiffel! Had laju di jambatan telah dikurangkan daripada 130 km / h (81 mph) hingga 110 km / h (68 mph) kerana trafik perlahan, disebabkan ramai pelancong yang ingin mengambil gambar pemandangan jambatan di situ.
Tidak lama selepas jambatan itu dibuka kepada orang ramai, ramai pejalan kaki dan penumpang yang berhenti seketika di situ untuk mengagumi landskap dan jambatan itu sendiri.

8. Charles Bridge: Prague, Czech Republic

9Charles Bridge merupakan jambatan batu Gothic terkenal yang melintasi sungai Vltava di Prague, Republik Czech. Pembinaannya bermula pada tahun 1357 di bawah naungan King Charles IV, dan selesai pada awal abad ke-15. Sebagai satu-satunya cara untuk menyeberangi sungai Vltava, Jambatan Charles adalah sambungan yang paling penting antara Old Town dan kawasan sekitar Prague Castle.
Sambungan ini membuatkan bandar Prague menjadi sibuk sebagai laluan perdagangan antara Timur dan Eropah Barat. Hari ini ia adalah salah satu daripada tempat yang paling dikunjungi di Prague oleh pelukis, pemilik kiosk dan peniaga lain di samping banyak pelancong yang menyeberangi jambatan ini.

9. Akashi-Kaikyo or Pearl Bridge: Kobe-Naruto, Japan

10 Jambatan Akashi-Kaikyo, juga dikenali sebagai Jambatan Pearl, adalah jambatan gantung yang paling panjang dengan jarak 1,991 meter (6532 kaki) di dunia. Ia menjangkau Selat Akashi di Jepun menghubungkan tanah besar di Kobe dan Iwaya di Pulau Awayi. Jambatan ini mengambil masa hampir 12 tahun untuk membinanya dan dibuka untuk trafik pada tahun 1998. Jarak umum pada asalnya hanya 1,990 meter tetapi gempa bumi Kobe pada 17 Januari 1995, menyebabkan dua menara itu dipindahkan supaya ia perlu dipanjangkan lagi sebanyak 1 meter.
Selain itu, ia adalah jambatan ke-4 tertinggi dan salah satu daripada jambatan gantung terpanjang di dunia!

10. Great Belt Bridge : Denmark

11Great Belt Bridge sebenarnya adalah dua jambatan – satu bahagian timur dan satu lagi bahagian Barat, terpisah dengan pulau kecil Sprogø. Jambatan Timur, 1,624 meter (5328 kaki) jambatan gantung panjang melintasi bahagian paling dalam Storebælt antara Pulau Zealand dan Sprogø. Pada 254 meter (833 kaki) di atas paras laut, dua pilon Jambatan Timur adalah mercu tertinggi di Denmark.
Jambatan Barat pula adalah 6.611 meter (21.689 kaki) panjang menggabungkan kereta api dan jambatan jalan raya antara Sprogø dan Funen. Dengan jumlah panjang sebanyak 6790 meter menjadikan ia sebgai jambatan gantung ketiga paling panjang di dunia dan jambatan ke-8 tertinggi di dunia.