10 MAKANAN JALANAN KLASIK DI JEPUN

Jepun hampir setiap tahun memegang lebih daripada 100,000 perayaan-perayaan dan peristiwa. Salah satu ciri-ciri menarik peristiwa Jepun adalah pembekal makanan jalan tradisional yang muncul dalam jumlah yang besar yang menawarkan kedua-dua gula-gula dan makanan ringan yang menyelerakan. Kebanyakan penjual makanan jalanan, dikenali sebagai ‘yatai’ dalam Bahasa Jepun. Manakala ‘yatai’ boleh didapati secara berasingan, ia agak jarang berlaku. Banyak bandar Jepun tidak mempunyai banyak makanan jalan sekali. Kecuali daerah Fukuoka Nakasu dikenali kerana makanan jalanan mereka.

Disini ada beberapa jenis makanan jalanan klasik yang boleh dilihat:

  1. Okonomiyaki

Okonomiyaki adalah penkek Jepun yang menyelerakan. Jika versi festival punya, biasanya ia penuh dengan pengisian seperti bacon dipotong tebal.

  1. Watame

Karnival Amerika klasik seperti gula-gula kapas (watame) dan epal gula-gula jadi kegemaran. Gula-gula kapas penjual Jepun akan berbalut beg plastik yang dihiasi dengan band jpop atau watak-watak kartun popular.

 

  1. Imawagayaki

Imawagayaki menyerupai tebal lempeng dengan inti pes kacang merah, kastard, keju, daging, kentang atau kari. Mereka dikenali dengan lebih daripada 20 nama yang berbeza bergantung kepada wilayah Jepun, jenis dan jenama.

 

  1. Nikuman

Nikuman adalah nama dalam Bahasa Jepun untuk dumplings Baozi Cina yang dipenuhi dengan daging khinzir.

 

  1. Bento

Daerah-daerah di Jepun amat suka bento penjual. Mereka akan buka selama sejam atau dua pada makan tengahari pada hari bekerja. Yang terbaik daripada mereka menjual dalam 10 atau 15 minit. Inilah perniagaan yang sukar itu bergantung kepada pelanggan setia. Pekerja pejabat Tokyo memikirkan makan tengahari sepanjang pagi. Mereka sedang mencari sesuatu yang berjaya mengubah lazat. Terdapat persaingan sengit bagi perniagaan mereka daripada restoran, kedai serbaneka dan yatai. Merebak dari mulut ke mulut. Penjual bento yang mempunyai reputasi yang baik menjadikan barisan panjang pelanggan setiap hari perniagaan.

 

  1. Jaga Bata

Kentang yang dimasak dengan kulit yang dikupas ditambah dengan mentega.

 

  1. Choco Banana

Pisang bersalut coklat dan ditaburkan cip.

 

  1. Takoyaki

Penkek berbentuk bola yang menyelerakan dengan sotong di tengah-tengah serta mayones, halia jeruk dan tempe kepingan ikan.

 

  1. Taiyaki

Kuih yang bebentuk ikan yang diisi dengan kastard, coklat atau keju.

 

  1. Tomorokoshi

Jagung panggang dengan ‘miso’, mentega dan kicap.

 

Kebanyakan makanan jalanan Jepun adalah berdasarkan klasik lama yang telah pun wujud sejak awal abad ke-20 atau lebih lama. Dalam banyak kes, makanan ini tidak dijual oleh restoran-restoran biasa. Dalam kes lain, makanan yang boleh didapati di restoran tetapi entah bagaimana rasa berbeza daripada penjaja jalan. Ia adalah biasa untuk pejaja untuk menawarkan versi sangat masin, manis dan rasa makanan ringan.