10 Masjid Terkenal di Jepun

Di Jepun, terdapat kira-kira 80 buah masjid, sebahagian besarnya dibina dalam tempoh 20 tahun lepas. Walaupun Jepun bukanlah negara Islam tetapi disana juga terdapat penduduk yg menganuti agama Islam. Masjid adalah pusat bagi komuniti-komuniti kecil, tersebar di seluruh Jepun. Masjid di Jepun bukan sahaja tempat solat untuk umat Islam, tetapi juga tempat pengajian, terutamanya bagi orang yang baru memeluk Islam dan generasi baru. Kebanyakan masjid mempunyai kemudahan untuk wanita dan kanak-kanak. Berikut merupakan 10 Masjid terkenal di Jepun:

1. Masjid Kobe, Kobe1Masjid Kobe Muslim adalah masjid yang pertama dibina di Jepun pada tahun 1935. Ia terletak di Nakayamate Dori di Chuo-ku, mengambil masa 10 minit berjalan kaki dari stesen Motomachi di Kobe. Pembinaannya telah dibiayai oleh derma yang dikumpul oleh Jawatankuasa Islam Kobe dari 1928 sehingga dibuka pada tahun 1935.

Masjid ini telah dirampas oleh Tentera Laut Imperial Jepun pada tahun 1943. Walau bagaimanapun, ia terus berfungsi sebagai masjid hari ini. Disebabkan ruangan bawah tanah dan strukturnya, masjid ini terselamat daripada serangan udara pada tahun 1945 dan mampu bertahan melalui gempa bumi Great Hanshin pada tahun 1995. Masjid ini terletak di salah satu kawasan pelancongan yang paling terkenal, Kobe yang mempunyai banyak ciri-ciri gaya bangunan lama barat.

2. Masjid Hachioji, Tokyo2Masjid Hachioji adalah masjid kedua yang dibina pada tahun 1938. Masjid ini terletak berhampiran dengan Hachioji dan memerlukan 10 minit perjalanan menaiki bas jika anda dari Stesen bas Keio-Hachioji. Masjid ini merupakan pusat bagi tempat sembahyang yang memuatkan hingga 200 orang atau lebih. Ia juga mempunyai bilik kelas untuk tempat mengajar, perpustakaan, ofis dan juga tempat perkhidmatan. Kebiasaannya, solat jumaat sering dilakukan di sini dan kelas Bahasa Arab bagi orang yang ingin belajar Bahasa Arab.

3. Masjid Nagoya, Nagoya3Merujuk kepada sejarah Islam di Jepun, Masjid yang pertama dibina di Nagoya pada Januari 1937 di alamat berikut: 16 Banchi 25, 3 Chome, chikusa-ku, Nagoya. Ia dikenali sebagai “Masjid Nagoya Muslim”. Ada disebut bahawa Masjid ini dibina pada ruang kira-kira 40 meter persegi, yang merupakan dua tingkat, diperbuat daripada kayu dan mamar untuk rangka rumah. Masjid Nagoya terdiri daripada empat tingkat.
Tingkat pertama terdiri daripada Pusat Islam dan tempat wuduk. Tingkat kedua adalah untuk wanita. Tingkat ketiga dan keempat masing-masing adalah untuk lelaki.

4. Masjid Hira, Ichikawa4Masjid Hira ini terletak di Ichikawa Shi, Gyotoku Ekimae, 3 -3-19 dan mengambil masa 5 minit berjalan kaki dari Stesen Gyotoku .Pada tahun 1997, ICOJ menubuhkan Masjid Hira di Gyotaku, bandar Ichikawa dari Chiba ken dengan membeli sebuah bangunan dua tingkat yang sebelum ini adalah sebuah bar. Sepanjang 2003-2004 bangunan Masjid itu dibina semula bergantung kepada keperluan untuk meningkatkan kapsitinya serta keadaan bangunan yang rapuh kerana usia bangunan. Masjid Hira yang baru telah dibina sebagai bangunan Masjid di negara-negara Islam, dengan kapasiti lebih 200 orang.

5. Masjid Dar Al-Arqaam, Asakusa, Tokyo.5Masjid Dar Al-Arqam , terletak di pusat bandar Tokyo telah ditubuhkan pada tahun 1998. Terletak berhampiran akatsuka dan memerluka 6 minit perjalanan dengan bas dari stesen Ginza. Bangunan empat tingkat ini mempunyai sebuah perpustakaan di tingkat bawah yang mana mempunyai pelbagai buku dalam pelbagai bahasa. Aktiviti utama Dar al Arqam Masjid adalah Solat lima waktu , Salat-ul-Jumma, Salat Taraweeh, melaksanakan Nikkah (perkahwinan) dan juga menguruskan jenazah. Selain itu, terdapat juga kelas Al-Quran untuk kanak-kanak dan dewasa.

6. Masjid Quba, Tatebayashi, Gumma6Masjid Quba telah ditubuhkan di Gumma Ken pada akhir tahun 2004. Terletak di bandar Tatebayashi dan mengambil masa 5 minit berjalan kaki dari Stesen Tatebayashi. Masjid ini mempunyai kapasiti seramai 250 orang. Selain solat lima waktu dan solat-ul-Jumma, ia juga mempunyai tempat mengajar al-Quran kepada kanak-kanak dan mengadakan program Daroos mingguan Quran yang dianjurkan pada setiap hari Sabtu. Masjid ini juga membuat pengurusan untuk Gyssul daripada Mayah, Janzah, Nikkah & khidmat masyarakat yang lain.

7. Masjid Babul Islam, Oyama, Tochigi7Masjid Babul Islam adalah antara masjid terbesar di Jepun dengan kawasan seluas sekitar 1500 meter persegi beserta dengan dua bangunan besar. Dewan masjid utama mempunyai kapasiti seramai 600 orang berbanding dewan yang lain. Masjid ini terletak pada titik persimpangan laluan 4 & laluan 50, berdekatan simpang Oyama .Setiap hari sabtu, Tadarus al-Quran mingguan diadakan selain solat lima waktu, Salat Jumma, Salat Taraweeh dan Salat Hari Raya. Pengurusan Shahdah dan Nikkah juga dilakukan di Masjid ini selain Gussul e Mayah, solat jenazah dan kerja-kerja kemasyarakatan yang lain.

8. Masjid Tokyo, Tokyo
8Tokyo Camii, yang juga dikenali sebagai Masjid Tokyo, sebuah masjid yang terletak bersebelahan dengan pusat budaya Turki terletak di Daerah Oyama-Cho Shibuya wad di Tokyo, Jepun. Ia adalah masjid terbesar di Jepun. Masjid ini pada asalnya dibina bersama-sama dengan sekolah yang bersebelahan pada 12 Mei 1938 oleh Bashkir dan Tatar pendatang dari Rusia yang datang ke Jepun selepas Revolusi Oktober. Ia dibuat di bawah arahan Abdürreşid Ibrahim, Imam pertama masjid, dan Abdülhay Korban Ali. Tokyo Camii berukuran 734 meter persegi dan mempunyai satu tingkat bawah tanah dan tiga tingkat di atas tanah dengan keluasan lantai sebanyak 1,477 meter persegi. Kubah utamanya ialah 23.25 meter dan disokong oleh enam tiang, manakala menara yang bersebelahan tinggi 41,48 meter.

9. Masjid Fukuoka, Kyushu9Masjid Fukuoka merupakan masjid pertama di Pulau Kyushu di Jepun. Ia terletak di Hakozaki, Higashi-ku di bandar Fukuoka, mengambil masa satu minit berjalan kaki dari Stesen JR Hakozaki. Ia dibina pada tahun 2009 dan dibuka secara rasmi pada 12 April 2009. Masjid Fukuoka bertujuan untuk berkhidmat kepada kira-kira 1,000 umat Islam di Fukuoka Prefecture, dan juga untuk berkhidmat untuk rakyat di Jepun yang berminat dengan Islam. Tingkat pertama ditetapkan untuk surau lelaki, tingkat dua ruang solat wanita. Di tingkat bawah tanah, terdapat sebuah dewan serba guna, perpustakaan dan dapur. Tingkat ketiga mempunyai bilik darjah dan dapur.

10. Masjid Ja’me , Yokohama
10Satu-satunya masjid di bandar Yokohama. Ditubuhkan sejak Disember 2006, Masjid Ja’me Masjid telah menawarkan tempat untuk umat Islam di sekitar untuk menunaikan solat. Di samping itu, masjid ini menyediakan kelas pendidikan kanak-kanak, program wanita dan menjadi tuan rumah kepada acara bermusim. Ia lengkap dengan pintu masuk mengikut jantina diasingkan,bilik-bilik dan dilengkapi dengan dapur. Masjid ini biasanya dibuka pada siang hari, tetapi harus memberi notis kepada mereka terlebih dahulu terutama jika anda ingin datang dalam kumpulan yang besar.

Masjid-masjid ini bukan sahaja terkenal di Jepun malah juga menjadi pusat bagi melakukan aktiviti yang berkaitan dengan keagamaan. Bagi pelancong muslim yang ingin ke Jepun bolehlah mengunjungi masjid ini yang saban hari kian meningkat pengunjungnya.