10 Muzium Paling Banyak Dilawati Di Dunia

Terlalu banyak muzium di dunia? Susah untuk membuat pilihan muzium yang mana akan memberi impaks terbesar dan pengalaman yang tidak dapat anda lupakan? Berikut adalah senarai 10 muzium terbaik dan paling banyak dilawati dari seluruh dunia. Mereka menyediakan muzium, galeri, pameran dan aktiviti yang terbaik untuk anda lawati.

 

No. 10 Vatican Museums, Rome
Pengunjung tahunan : 4,676,179 orang

1-1Muzium Vatican bermula dari arca-arca yang dikumpul oleh Paus Julius II pada abad ke-16 awal. Paus terus membina koleksi ini dalam tempoh lima abad seterusnya untuk mengubahnya ke dalam sejarah seni dan budaya. Mencari hasil karya dari Raphael, Caravaggio, dan yang paling terkenal Michelangelo, orang yang melukis siling Gereja Kecil Sistine.

 

No. 9 National Gallery of Art, Washington, D.C.
Pengunjung tahunan : 4,775,114 orang2-12-2Sebelum kematiannya pada tahun 1937, ahli kewangan Andrew W. Mellon berjanji untuk menggunakan koleksi seninya yang luas untuk mewujudkan galeri bagi penduduk Amerika Syarikat. Sejak muzium dibuka pada tahun 1941, koleksinya telah berkembang daripada lukisan oleh Old Masters untuk pameran seperti “Designing the Lincoln Memorial,”,2010 dilihat lebih daripada 2.9 juta pelawat-menjadikannya seni pameran yang paling popular pada tahun 2010 dan membantu National Gallery of Art menjamin tempat dalam 10 teratas.

 

No. 8 National Gallery, London
Pengunjung tahunan : 4,954,914 orang

3-1 3-2Ditubuhkan pada tahun 1824 untuk memaparkan koleksi hanya 36 lukisan sahaja, tetapi pada hari ini National Gallery adalah tempat penyimpanan lebih daripada 2000 hasil karya. Terdapat karya-karya dari hampir setiap sekolah seni di Eropah. bangunan moden Sainsbury Wing mengandungi karya terawal galeri ini: lukisan Itali dari pelukis awal seperti Giotto dan Piero della Francesca.

 

No. 7 American Museum of Natural History, New York City
Pengunjung tahunan : 5,000,000 orang4-1Ditubuhkan pada tahun 1869, muzium ini telah mengalu-alukan kedatangan pengunjung yang datang untuk bersiar-siar melalui Koch Dinosaur Wing, Morgan Hall of Gems, dan Dewan Kehidupan Laut,Milstein di mana ia terkenal dengan replika besar seperti ikan paus biru yang digantung pada siling. Walaupun hanya memerlukan satu hari sahaja untuk menerokai di pameran tetap, namun terdapat juga pameran khas untuk diterokai, bersama-sama dengan Planetarium Hayden dan teater IMAX.

 

No. 6 Tate Modern, London
Pengunjung tahunan : 5,061,172 orang5-1Sejak diperkenalkan pada tahun 2000, Tate Modern dengan tempoh yang singkat sahaja telah menjadi muzium seni moden yang paling popular di dunia, memasuki senarai antara muzium yang menarik pelawat 5,000,000 ke atas pada tahun lalu. Terletak di stesen kuasa yang dibina semula di seluruh Thames dari Katedral St. Paul, Tate mempamerkan hasil kerja dari Dalí, Magritte, dan Matisse serta pemasangan arca yang besar di dalam dewan turbin dramatik.

 

No. 5 Metropolitan Museum of Art, New York City
Pengunjung tahunan : 5,216,988 orang
6-2Juga dikenali sebagai ‘The Met’, Muzium seni Metropolitan merupakan muzium terbesar di Hemisfera Barat. Dengan koleksi lebih daripada dua juta bahan dari seluruh dunia dan dari semua era yang luar biasa. Sebagai contoh: lukisan Eropah termasuklah hasil kerja dari Botticelli, Rembrandt, Vermeer, Degas, Rodin, dan lain-lain. Bagi koleksi Mesir purba pula ia mempamerkan makam Perneb dan Kuil Dendur.

 

No. 4 British Museum, London
Pengunjung tahunan : 5,842,138 orang7-17-2Muzium yang selamanya diminati dengan kemasukan percuma, Muzium British menarik lebih 270,000 pelancong pada tahun lepas berbanding tahun 2009. Terdapat galeri sepanjang 2.5 batu dan 7 juta objek, pengunjung boleh merasai pengalaman menaiki pesawat yang hancur pada masa lalu menjadi tarikan pelancong yang luar biasa ke muzium ini seperti Batu Rosetta dan Elgin Marbles.

 

No. 3 Smithsonian National Museum of Natural History, Washington, D.C.
Pengunjung tahunan : 6,800,000 orang8-1Koleksi fosil dinosaur yang besar, Hope Diamond yang terkenal dan ada 126 juta barangan yang pelbagai menjadikan muzium sejarah semula jadi ini paling kerap dilawati di dunia. Dan ia terus membuat penambahbaikan. The David H Koch Hall of Human Origins dibuka pada tahun 2010 untuk meraikan ulang tahun ke-100 muzium ini di National Mall.

 

No. 2 Smithsonian National Air and Space Museum, Washington, D.C.
Pengunjung tahunan : 8,500,000 orang9-1Dibuka pada tahun 1976 di National Mall, menyimpan koleksi kapal terbang dan kapal angkasa bersejarah terbesar di dunia dan 50,000 artifak asal, dari flyer yang dicipta oleh Wright bersaudara 1903 hingga ke sampel batu lunar yang pengunjung dibenarkan sentuh. Kanak-kanak juga suka muzium ini kerana simulator penerbangannya, persembahan ruang 3D di Albert Einstein Planetarium dan pameran yang hebat mengenai ‘ Bagaimana Objek Terbang’.

 

No. 1 Musée du Louvre, Paris
Pengunjung tahunan : 8,500,000 orang10-1Muzium yang paling kerap dilawati dan tidak ada tanda-tanda yang menunjukkan jumlah pengunjungnya akan menurun. Setiap tahun pengunjung ke Louvre tetap dalam likungan 8.5 juta setahun. Sementara ini, Louvre memang merupakan syurga bagi pencinta seni teridiri daripadakira-kira 35,000 karya, termasuk Venus de Milo dan Mona Lisa. Ia juga menjadi subjek kontroversi dimana tidak semua orang cukup puas untuk mengamati seni piramid IM Pei 69 kaki tinggi, yang ditambah sehingga pintu masuk hadapan pada 1989.