10 Perkara Yang Hanya Penduduk Asal Jepun Sahaja Boleh Faham

1

Jepun adalah sebuah negara yang penuh dengan misteri, dan ada begitu banyak perkara yang agak esoterik bagi warga asing. Terdapat sesetengah perkara yang orang Jepun lakukan mungkin tidak dapat difahami oleh warga asing. Jika anda seorang yang baru mula menjejakkan kaki ke negara matahari terbit ini, mungkin anda perlu mengenal sedikit budaya aneh mereka agar tidak berlaku salah faham dan anda pun secara tidak langsung dengan pantas dapat menyesuaikan diri dengan kehidupan di sana.

Mari kita lihat serba sedikit istilah atau perkara yang penduduk asal Jepun lakukan yang warga asing tidak tahu.

1. Penulisan Jepun

2

Seperti yang anda tahu, bahasa penulisan Jepun termasuklah, hiragana, katakana dan kanji (kadang-kadang abjad juga termasuk). Oleh itu, banyak penulisan atau karya-karya Jepun (terutamanya novel avant-garde), memanfaatkan pelbagai gaya penulisan bahasa yang luas itu dalam buku mereka. Jadi, agak sukar untuk orang luar memahami apa yang ingin disampaikan oleh pengarang Jepun dalam buku karya mereka. Seperti gambar di atas, adakah anda dapat mengagak tajuk buku itu dalam versi Jepun?

2. Perkataan Mimetik (Peniruan)

3

Apakah perkara yang lebih sukar daripada memahami perkataan mimetik ( peniruan) Jepun. Perkataan mimetik bermaksud perkataan untuk menyatakan sesuatu yang tidak mempunyai apa-apa bunyi. Sebagai contoh, apabila anda hanya melihat sekeliling, ia tidak ada perkataan yang dapat digunakan untuk menerangkan perilaku tersebut. Walau bagaimanapun, Jepun meletakkan sesuatu pada tingkah laku itu. Mereka mengatakan bahawa ia adalah “Kyoro-kyoro”. Melakukan kyoro-kyoro bermaksud “melihat sekeliling (gelisah)”. Jenis ungkapan ini sering dilihat dalam komik Jepun, tetapi ia sering diganti dengan ungkapan yang lebih biasa apabila diterjemahkan dalam bahasa lain.

3. Haiku

4

Haiku pada masa kini terkenal sebagai satu bentuk puisi, tetapi haiku yang sebenar seharusnya ditulis dalam bahasa Jepun. Haiku, merupakan satu bentuk ayat 17 suku kata yang terdiri daripada tiga unit berirama 5, 7, dan 5 suku kata. Sejak permulaannya, terdapat kekeliruan antara ketiga-tiga istilah yang berkaitan degan Haiku, Hokku dan Haikai. Istilah Hokku bermaksud “ayat permulaan”, dan permulaan rangkap ayat pertama yang lebih panjang bunyinya dikenali sebagai Haika. Kerana hokku menetapkan nada untuk sepanjang rangkap syair, ia mendapat kedudukan istimewa dalam puisi haiku, dan ia bukan luar biasa bagi seorang penyair untuk mengarang hokku dengan sendirinya tanpa susulan dengan seluruh rantai. Anda mesti memahami bahasa Jepun dengan sangat baik sebelum dapat menulis puisi Haiku.

4. Bagaimana Untuk Menggunakan Kanji

5

Kanji merupakan musuh ketat dalam bahasa penulisan Jepun. Kanji, salah satu daripada tiga skrip yang digunakan dalam bahasa Jepun, merupakan karakter tulisan Cina, yang mula diperkenalkan ke Jepun pada abad ke-5 melalui Korea. Ia adalah sukar untuk mengingati mereka bukan sahaja bagi orang luar malah orang Jepun sendiri! Bilangan huruf yang dijangka bagi orang-orang Jepun untuk menguasai kanji ini hampir 3000 huruf. Sangat teruk. Walau bagaimanapun, Orang Cina sebenarnya lebih menguasai tulisan kanji daripada Orang Jepun.

5. Onomatopoeia

6

Onomatopoeia adalah satu bahasa singkatan atau perkataan yang digunakan dan hanya boleh difahami oleh penduduk tempatan. Di Jepun, ia bergantung kepada penduduk asal Jepun bagaimana ia ditulis atau dinyatakan. Sebagai contoh, bow-wow bermaksud salakan anjing, tetapi dalam bahasa Jepun disebut (wan-wan). bahasa Jepun mempunyai begitu banyak ungkapan onomatopoeic selain daripada salakan anjing rakan sejawatannya dari kucing, dan banyak daripada mereka adalah begitu sukar untuk dihadam jika anda tidak Jepun oleh alam semula jadi. Walau bagaimanapun, anda boleh bertanyakan penduduk tempatan jika ada sesuatu yang sukar untuk anda fahami.

6. Apa itu ‘Hari Putih’

7

‘Hari Putih’ jatuh pada tarikh 14 Mac setiap tahun. Ia adalah mirip kepada Hari Valentine, dan pada hari itu, kaum lelaki akan memberi sesuatu yang manis kepada wanita sebagai balasan hadiah dari wanita pada ‘Hari Valentine’. Di Jepun, Hari Valentine merupakan hari bagi wanita memberi coklat atau gula-gula kepada lelaki untuk meluahkan perasaan kasih cinta mereka atau berterima kasih. sebaliknya bagi ‘Hari Putih’. Secara tradisinya, hadiah Hari Putih yang popular adalah cookies, barang kemas, coklat putih, pakaian dalam putih, dan marshmallow.

7. Cara Merendah Diri Dan Memberi Penghormatan

8

Dalam bahasa Jepun, terdapat apa yang mereka panggil satu bentuk merendah diri dan menghormati antara satu sama lain. Bentuk itu boleh dikatakan adalah sejenis perkataan atau ungkapan yang anda boleh gunakan terhadap pengurus anda untuk menunjukkan rasa rendah diri, dan untuk menyatakan bahawa dia itu seorang yang hebat dan terunggul. Penggunaanya begitu rumit!

8. Kesopanan Atau Sifat Terbuka

9
Berikutan merendah diri dan rasa hormat, izinkan kami memperkenalkan ini. Ya, banyak orang Jepun begitu sederhana dan kadang-kadang tidak jelas mengenai apa yang mereka sebenarnya berfikir. Sebagai contoh, ramai orang menolak suatu hadiah daripada orang lain pada mulanya untuk menunjukkan kesopanan, tidak bermaksud untuk menolaknya, dan apabila pemberi itu berkata: “Tolong terima ini untuk saya,” dan orang yang menerima akhirnya berkata, “Terima kasih.” Apabila menjadi sederhana dan menunjukkan beberapa sikap teragak-agak adalah isu yang amat sukar difahami terutamanya bagi ramai warga asing.

9. Mengapa Ramai Orang Jepun Suka Tidur Ketika Menaiki Kereta Api

10

Ramai orang Jepun suka tidur sebentar semasa perjalanan dengan kereta api. Di Jepun, fenomena tidur di dalam tren ini sudah menjadi biasa. Ini menunjukkan mereka sudah penat bekerja setelah seharian mencari rezeki untuk menampung keluarga. Anda mungkin terkejut dengan perlakuan ini, tetapi mereka tidak mengharapkan orang lain atau mungkin tidak suka untuk mengejutkan mereka semasa mereka sedang lena tidur!

10. Jepun Mempunyai Cara Yang Pelik Untuk Memberhentikan Pekerja Secara Agresif

11

Seperti kebanyakan negara, Jepun juga mempunyai undang-undang buruh yang menghalang majikan daripada memecat orang tanpa membayar pakej manfaat yang besar. Banyak syarikat telah datang dengan satu penyelesaian yang sama bentuk dengan bilik pecat. Di sini, pekerja akan disuruh melakukan tugasan yang tidak mempunyai tujuan dan sangat membosankan, dengan harapan bahawa mereka akhirnya akan meletakkan jawatan dengan sendirinya.