10 SEBAB PAKAI KIMONO

Kimono adalah sejenis pakaian formal tradisional Jepun yang terdiri daripada jubah sutera, ikat pinggang dan pelbagai aksesori. Kimono sangat mahal. Membeli dan memakai kimono adalah tugas yang menakutkan. Kimono datang dalam berpuluh-puluh jenis dengan makna simbolik dan konvensyen yang berbeza. Ia mesti dipasang dengan betul dan sangat sukar untuk dipakai.

Walaupun kerumitannya, mereka berupaya untuk kebanyakan orang yang tinggal di Jepun. Kimono adalah bahagian penting dari upacara, upacara dan perayaan Jepun. Mereka kelihatan biasa di mana-mana bandar utama di Jepun. Terdapat beberapa sebab orang memakai kimono:

  1. Shichigosan

Hari untuk meraikan usia bertuah untuk lelaki dan perempuan. Keluarga berpakaian rasmi  dan pergi ke kuil tempatan mereka untuk upacara ringkas. Selepas itu, mereka mempunyai parti keluarga kecil. Shichigosan biasanya adalah hari yang anak-anak di Jepun memakai kimono untuk pertama kalinya pada umur 3, 5 atau 7. Anak lelaki sering mengenakan guaman.

  1. Majlis tamat pengajian

Upacara pengijazahan universiti dan kolej adalah salah satu masa yang jarang wanita memakai hakama dengan kimono. Hakama mempunyai imej ilmiah kerana guru sekolah dan profesor lelaki dan wanita secara tradisinya memakai mereka. Lelaki boleh memakai kimono dengan hakama untuk majlis tamat pengajian mereka tetapi kebanyakan memilih memakai pakaian sut.

 

  1. Pengantin perempuan

Pengantin perempuan memakai kimono di perkahwinan tradisional Shinto. Upacara perkahwinan gaya barat juga popular di Jepun. Dalam kes seperti itu, pengantin wanita boleh memakai gaun pengantin barat untuk upacara dan kimono pengantin di pesta perkahwinan. Kimono pengantin Jepun adalah rumit dan mahal. Lapisan atas dikenali sebagai Uchikake. Ia pada dasarnya adalah mantel yang sangat berwarna-warni dengan hiasan yang menguntungkan. Uchikake diikuti oleh lapisan putih. Lapisan bawah kimono pengantin sering sutera merah.

 

  1. Pengantin lelaki

Di majlis perkahwinan Shinto, pengantin lelaki biasanya memakai kimono berwarna hitam dengan lima puncak keluarga yang dikenali sebagai kurotomesode. Walaupun mudah, ini adalah yang paling formal dari semua kimono. Pengantin lelaki juga memakai hakama formal

 

  1. Perkahwinan tetamu

Tetamu perkahwinan boleh memakai kimono untuk kedua-dua perkahwinan gaya barat dan Shinto. Orang tua pengantin lelaki boleh memakai kimono berwarna hitam atau gelap formal. Wanita muda yang tidak berkahwin boleh memakai furisode berwarna terang. Tetamu yang lebih tua biasanya memakai kimono warna cair.

 

  1. Pengebumian

Kimono formal hitam boleh dipakai untuk pemakaman. Semakin ramai lelaki dan wanita menghadiri pakaian hitam. Wanita sering membeli saman hitam yang direka khas untuk pengebumian. Si mati akan berpakaian kimono. Ini adalah satu-satunya masa yang kimono dipakai dengan bahagian kanan ke kiri.

 

  1. Kyudo

Kyudo adalah memanah Jepun yang biasanya dilakukan di kimono dan hakama.

  1. Ryokan

Sukar untuk kakitangan di ryokan (penginapan tradisional Jepun) untuk memakai kimono. Ryokan menyediakan yukata seperti jubah yang tidak rasmi untuk tetamu.

  1. Majlis Teh

Upacara Teh merupakan aktiviti budaya yang popular di Jepun yang bertujuan untuk menyempurnakan perbuatan merendah diri, menyediakan dan menghargai teh. Penyertaan aktif dalam upacara teh memerlukan kimono. Malah lelaki, yang sering melarikan diri dari situasi kimono dengan mengenakan guaman, dijangka memakai kimono. Dalam banyak kes, tetamu yang tidak mempunyai peranan aktif dalam majlis itu selain minum teh boleh berpakaian kasual perniagaan.

 

  1. Geisha

Geisha dan Maiko memakai kimono dengan lapisan tambahan seperti lapisan dalaman terang yang dikenali sebagai hiyoku. Kimono luar mereka sering menjadi kimono lama yang dikenali sebagai susohiki yang menyeret di atas tanah. Bagaimana anda memakai dan lapisan kimono mempunyai makna simbolik. Geisha dan Maiko berpengalaman dalam kehalusan ini