10 TEMPAT UNTUK MEMBELI-BELAH DI TOKYO

1. GINZA

Ginza (銀座) adalah tempat membeli-belah yang mewah, mempunyai pelbagai makanan yang enak dan hiburan yang paling terkenal di Tokyo, dan mempunyai banyak pasar raya, butik, galeri seni, restoran, kelab malam dan kafe.

Nilai harga Satu meter persegi tanah di Ginza adalah bernilai lebih dari sepuluh juta yen, menjadikannya salah satu daripada hartanah yang paling mahal di Jepun. Anda boleh mencari hampir setiap jenama terkemuka dunia fesyen dan kosmetik di kawasan ini.

Kebanyakan kedai-kedai di daerah Ginza dibuka setiap hari dalam seminggu. Waktu yang paling sesuai untuk melawat tempat ini adalah pada waktu petang di hujung minggu iaitu apabila pusat jalan Chuo Dori ditutup kepada lalu lintas kereta dan menjadi zon pejalan kaki yang besar. Masa jalan ditutup adalah pada pukul 12:00pm-17:00pm (sehingga 18:00pm dari April hingga September).

gambar_1

gambar_2

2. ASASUKA
Asakusa (浅 草) adalah pusat Shitamachi Tokyo (bermaksud “bandar rendah”), adalah salah satu daerah Tokyo, yang mempunyai suasana tradisional mereka.Antara tarikan utama di Asakusa adalah Sensoji, kuil Buddha sangat popular yang telah dibina pada abad ke-7. Kuil ini terletak berdekatan dengan Nakamise, jalan lama yang menawarkan aktiviti membeli belah dengan pelbagai cenderamata dan makanan tradisional. Asakusa lebih sesuai dilawati dengan berjalan kaki.

Anda juga mempunyai pilihan untuk menaiki beca tradisional (“kenderaan yang menggunakan tenaga manusia”;jinrikisha). Anggaran kos untuk satu pusingan 30 minit bagi dua orang adalah sekitar ¥9000 (RM360).

gambar_3

gambar_4

3. KAGURAZAKA
Kagurazaka (神 楽 坂) adalah kawasan beli-belah dan tempat makan yang penuh dengan gaya di sepanjang jalan landai di Tokyo berhampiran Stesen Iidabashi. Semasa Tempoh Edo, Kagurazaka terletak berhampiran parit Istana Edo dan terkenal sebagai sebuah daerah hiburan dengan banyak rumah-rumah geisha dan restoran. Beberapa rumah geisha masih beroperasi lagi sehingga kini di lorong-lorong sempit di daerah itu.

Kagurazaka juga mempunyai pengaruh Perancis dengan kehadiran dua buah sekolah Perancis berhampiran. Pelbagai kafe dan restoran Perancis besar juga boleh didapati di daerah ini, di samping pelbagai Restoran Jepun dan Ryotei  bertaraf 5 bintang. Jalan utama Kagurazaka ditutup kepada lalu lintas kereta setiap hari 12:00-13:00, dari jam 12:00 hingga 19:00 pada hari Ahad dan cuti umum.

gambar_5

gambar_6

4. ROPPONGI
Roppongi (六 本 木) adalah sebuah daerah di Tokyo yang terkenal sebagai daerah kehidupan malam yang sangat popular di bandar ini di kalangan warga asing, menawarkan pelbagai bar mesra warga asing, restoran dan kelab malam. Roppongi dan daerah sekitar Azabu, Hiroo dan Akasaka adalah rumah kepada banyak kedutaan dan masyarakat ekspatriat yang besar.

Dua daripada projek-projek pembangunan semula baru-baru ini di Tokyo terbesar, Roppongi Hills dan Tokyo Midtown mengubah wajah daerah sepanjang dekad yang lalu dan berkembang rayuan Roppongi untuk yang lebih luas pelawat dan penduduk dengan hotel mewah mereka yang runcit elegan, riadah dan ruang kediaman, pejabat.

Terima kasih kepada kemunculan beberapa buah muzium seni, Roppongi juga telah membangunkan reputasi sebagai pusat kebudayaan. The National Art Center merupakan muzium terbesar Jepun seni, dan bersama-sama dengan Muzium Seni Mori Roppongi Hills dan Tokyo Midtown Suntory Muzium Seni membentuk “Art Triangle Roppongi”.

gambar_7

5. DAIKANYAMA & NAKAMEGURO
Terletak di Ebisu, Daikanyama merupakan kawasan kediaman, kafe dan butik, dengan fesyen dan aksesori terkenal seperti Harcoza dan Okura. Para pencinta buku juga disyorkan untuk melawat Daikanyama T-Site. Naka-Meguro terletak tidak jauh dari Daikanyama dan merupakan syurga barangan terpakai dan bar lounge. Pasu, dengan kepingan vintaj, merupakan antara yang menarik untuk membeli-belah di sini.
gambar_8
gambar_9
6. SHIBUYA
Shibuya (渋 谷) adalah salah satu daripada dua puluh tiga bandar Tokyo, yang popular dengan aktiviti membeli-belah dan hiburan lebih-lebih lagi di sekitar Stesen Shibuya. Shibuya adalah salah satu daerah yang paling berwarna-warni dan tersibuk di Tokyo dengan aktiviti membeli-belah, pelbagai tempat makan yang lazat untuk dikunjungi dan kelab malam.

Shibuya lebih tertumpu kepada fesyen dan budaya belia dan remaja dengan pelbagai kedai fesyen dan hiburan trending dan terkini di Jepun. Lebih seratus jenis kedai dan pasaraya yang boleh ditemui di sekitar kawasan itu untuk memenuhi keperluan semua jenis pembeli. Kebanyakan pasar raya dan kedai fesyen terbesar dikawasan ini adalah milik Tokyu atau Seibu, dua syarikat besar yang bersaing.

gambar_10

gambar_11

7. SHIMOKITAZAWA
Terletak di barat daya Shibuya dengan sebuah kejiranan kecil Shimo-Kitazawa (atau dikenali juga sebagai Shimokita), sering menjadi tumpuan oleh pelajar dan orang yang berjiwa seni. Pelbagai kedai yang aneh, dan restoran juga terletak disini. Anda disyorkan untuk mengalami sendiri kehidupan di lorong-lorong sempit Shimokitazawa untuk mendalami kehidupan dan budaya setempat. Terdapat juga kedai-kedai pakaian vintaj seperti Haight & Ashbury. Shimokita juga mempunyai kedai-kedai rekod atau muzik lama, seperti Otonomad.

gambar_12

8. HARAJUKU
Harajuku (原宿) merujuk kepada kawasan sekitar Stesen Harajuku Tokyo, yang terletak di antara Shinjuku dan Shibuya di Laluan Yamanote. Ia adalah pusat budaya remaja yang paling ekstrem di Jepun dengan gaya fesyen pelik, tetapi juga menawarkan tempat membeli-belah untuk orang dewasa dan beberapa tempat-tempat bersejarah.

Tumpuan utama budaya remaja Harajuku adalah Takeshita Dori (Takeshita Street) dan jalan-jalan yang dipenuhi oleh banyak kedai-kedai bergaya, butik fesyen, kedai pakaian terpakai dan restoran makanan segera yang berkonsepkan fesyen dan trend remaja sekarang.

gambar_13

9. SHINJUKU
Shinjuku (新宿) adalah salah satu daripada 23 bandar Tokyo, tetapi nama yang biasa merujuk kepada hanya kawasan hiburan, perniagaan dan membeli-belah besar di sekitar Stesen Shinjuku.

Shinjuku Station, stesen kereta api paling sibuk di dunia, telah digunakan lebih daripada dua juta penumpang setiap hari. Ia menyediakan kira-kira sedozen keretapi dan laluan keretapi bawah tanah, termasuk Yamanote Line JR. Shinjuku juga merupakan salah satu perhentian utama Tokyo untuk bas lebuh raya jarak jauh. Terminal bas besar, yang dinamakan Busta Shinjuku, terletak di atas stesen keretapi.

Barat stesen adalah merupakan daerah pencakar langit Shinjuku, serta banyak bangunan tertinggi di Tokyo, termasuk beberapa hotel terkenal dan menara berkembar Pejabat Kerajaan Metropolitan, yang dek pemerhatinya dibuka kepada orang ramai secara percuma.

Timur laut stesen yang terletak di Kabukicho, merupakan daerah lampu merah terbesar di Jepun, manakala kedai-kedai pasar raya, pusat bawah tanah dan kedai-kedai elektronik mengelilingi Stesen Shinjuku pada keempat-empat penjuru, termasuk bangunan yang dibangunkan semula.

gambar_14

10. AKIHABARA
Akihabara (秋葉原), juga dikenali sebagai Akiba, adalah sebuah daerah di pusat bandar Tokyo yang terkenal dengan pelbagai kedai elektronik. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Akihabara telah mendapat pengiktirafan sebagai pusat budaya otaku Jepun (peminat setia), dan banyak kedai-kedai dan pertubuhan yang dikhaskan untuk anime dan manga kini tersebar di kalangan kedai-kedai elektronik di daerah itu. Pada hari Ahad, Chuo Dori, jalan utama  daerah, akan ditutup kepada lalu lintas kereta 13:00-18:00 (sehingga jam 17:00 dari Oktober hingga Mac).

Akihabara telah menjalani pembangunan semula sejak tahun kebelakangan ini, termasuk pengubahsuaian dan pengembangan Stesen Akihabara dan pembinaan bangunan baru di tempat yang berdekatan. Antara bangunan-bangunan yang baru dibuka adalah Yodobashi kedai elektronik yang besar dan Akihabara Crossfield, sebuah kompleks perniagaan bertujuann untuk menggalakkan Akihabara sebagai pusat teknologi elektronik global dan perdagangan.

gambar_15

gambar_16

gambar_17