10 TIPS MERANCANG PERCUTIAN KE OKINAWA MEMBAWA ANAK-ANAK

Okinawa adalah sebuah wilayah di Jepun yang terdiri daripada  150 pulau di Laut China Timur di antara Taiwan dan Jepun. Ia terkenal dengan kawasan beriklim tropika, pantai yang luas dan kecantikan terumbu karang serta tapak Perang Dunia II.

 

Terdapat 10 tips untuk dikongsikan kepada mereka yang ingin merancang percutian ke Okinawa dengan membawa anak-anak serta  ingin memandu sendiri sepanjang percutian di sana. Mengapa tidak menggunakan pengangkutan awam sahaja? Di sana, hanya terdapat satu sistem monorel yang terletak di selatan (bandar Naha) Okinawa. Walaupun terdapat bas, teksi dan bas pelancongan, ia lebih mudah dan fleksibel jika anda memandu sendiri.

Tips 1 : Aplikasi telefon pintar dan laman web yang berguna

Okinawa Traveler adalah salah satu laman web yang boleh dijadikan sebagai panduan

 

Laman web yang boleh anda rujuk untuk mendapatkan beberapa idea:

 

 

 

Terdapat beberapa aplikasi telefon pintar yang berguna (percuma)

  • Google Translate (iOS / Android) : anda boleh mengambil gambar atau bercakap, dan aplikasi yang akan terjemahkan untuk anda.

 

  • Japan Connected-free Wi-Fi (iOS / Android) : daftar akaun atau log masuk pada sehari sebelum anda pergi ke Jepun, maka anda boleh menyambung kepada Wi-Fi percuma di Jepun untuk 90 hari.

 

  • Travel Japan Wi-Fi (iOS/ Android) : aplikasi Wi-Fi percuma di Jepun.

 

  • Gurunavi (iOS /Android) : mencari tempat makan sepanjang perjalanan anda atau kedai makan yang berhampiran dengan anda semasa berada di Jepun.

 

  • jp (iOS / Android) : aplikasi ramalan cuaca di Jepun. Anda boleh mencari kawasan yang anda ingin lawati dan memeriksa cuaca di sana.

 

  • Google Map (iOS / Android) : wujudkan Google Map sebelum percutian untuk memudahkan anda mencari peta lokasi yang anda ingin lawati.

 


 

Tips 2 : Berhati-hati dalam merancang laluan pemanduan anda

      

 

Selepas menyenaraikan tempat-tempat menarik, cipta Google Map. Ia membantu untuk menentukan masa yang diambil untuk perjalanan dari satu tempat ke tempat yang lain. Selain menggunakan Google Map, anda juga boleh menggunakan GPS yang disediakan oleh syarikat kereta sewa.

  


 

Tips 3 : Menempah tiket penerbangan

Japan Airline merupakan salah satu syarikat penerbangan pilihan pelancong domestik

 

Sentiasa peka dengan tiket promosi dari syarikat penerbangan. Beberapa syarikat penerbangan menawarkan tiket murah kepada penumpang yang mendapat beberapa faedah seperti menebus mata terkumpul bagi penumpang tetap dan tiket juga boleh ditukar-tukar.

Tips 4 : Menempah penginapan di Jepun

 

 

 

Di Jepun, untuk mendapatkan tidur yang berkualiti, kebanyakkan tempat penginapan memerlukan anda untuk menempah dan membayar jumlah sebenar termasuk kanak-kanak. Kebiasaannya, tempat penginapan tidak mengenakan bayaran kepada bayi dan kanak-kanak berumur bawah  2 tahun. Untuk kanak-kanak 2 tahun keatas sehingga umur sekolah rendah, mereka akan dikenakan bayaran beberapa peratus dari harga dewasa.

Jika anda boleh memahami bahasa asas Jepun, anda boleh menempah melalui laman web rasmi hotel-hotel di Jepun atau melalui platform hotel dipanggil jalan.net. Kadang kala, mereka menawarkan harga yang lebih murah berbanding laman web tempahan hotel dalam bahasa inggeris. Banyak tempat penginapan tidak memerlukan deposit atau bayaran penuh terlebih dahulu, jadi jika anda tidak jadi untuk bermalam di hotel tersebut, anda perlu memaklumkan kepada mereka dan membatalkan tempahan.

 

Tips 5 : Tempah kereta sewa anda awal dan memohon permit memandu antarabangsa

 

OTS merupakan salah satu syarikat kereta sewa di Jepun.  Syarikat ini mempunyai laman web versi Bahasa Inggeris dan Cina, juga menyediakan GPS berbilang bahasa (Inggeris, Cina, Korea). OTS juga menyediakan kerusi untuk bayi / kanak-kanak secara percuma.

Jangan lupa untuk bawa bersama-sama passport, lesen memandu Malaysia dan permit memandu antarabangsa (IDP) untuk menyewa kereta di Jepun. Untuk memohon IDP, bawa kad pengenalan dan lesen memandu ke Automobile Association of Malaysia.

 


 

Tips 6 : Dapatkan kad SIM prabayar atau menyewa router Wi-Fi

 

Oleh kerana anda menyewa kereta dari OTS, anda juga boleh menyewa router Wi-Fi daripada mereka. Jika anda lebih suka menggunakan kad SIM prabayar, anda boleh dapatkan kad So-net dari mesin di lapangan terbang Naha.

Tips 7 : Membeli-belah bebas cukai

Pada masa ini, cukai penggunaan di Jepun adalah 8%, dan jumlah pembelian bebas cukai di kedai yang sama dalam satu hari lebih daripada 5000 yen. Semak  ‘Japan Tax-free Shop’ untuk senarai kedai bebas cukai.

 

Tips 8 : Membeli tiket masuk pada harga diskaun

 

Anda boleh membeli tiket masuk ke tempat-tempat menarik seperti Akuarium Okinawa Churaumi pada harga diskaun di :

  • OTS Rental – anda boleh membeli tiket masuk daripada mereka semasa anda menyewa kereta dari mereka.

 

  • Michi no eki Kyoda – ia adalah stesen perkhidmatan berdekatan utara Okinawa Expressway.

 


 

Tips 9 : Kupon diskaun

 

Sebaik sahaja anda sampai ke Lapangan Terbang Antarabangsa Naha, pergi ke maklumat pelawat di balai ketibaan untuk dapatkan majalah percuma! Ianya bukan majalah semata-mata, tetapi mengandungi kupon diskaun di belakang!

 

 

Tips 10 : Perlukan bantuan dan perubatan di Okinawa

 

Anda perlukan bantuan tetapi tidak dapat bercakap dalam Bahasa Jepun? Jangan bimbang, anda boleh menghubungi pusat bantuan pelbagai Bahasa.

Telefon: 0570-077201

SkypeID: panggilan-tengah en01

SkypeID: panggilan-tengah en02

 

Waktu operasi: 9.00 pagi – 9.00 malam

Panggilan akan dikenakan pada 8.5 yen untuk setiap 3 minit di Naha, 20-40 yen untuk setiap 3 minit di luar Naha.