13 CENDERAMATA YANG MESTI ANDA BELI DARI JEPUN [ EDISI 2016 PART 2 ]

ELEKTRONIK

1. KAMERA

gambar_20

gambar_21

Jepun mempunyai jenama kamera yang berkualiti tinggi seperti Canon dan Nikon. Lensa kamera tunggal Canon adalah cenderamata popular. Kamera segera juga popular kerana anda boleh mencetak gambar dengan serta-merta. Lawati Laox, Bic Camera, Yodobashi Camera, dan lain-lain untuk pelbagai kamera dan harga.

2. PERIUK NASI

gambar_22

Beras Jepun adalah lazat! Jika dibuat dengan periuk nasi Jepun, nasi masak sedap. Periuk nasi Jepun mempunyai fungsi untuk memasak nasi keras atau lembut yang anda suka. Terdapat juga voltan sama untuk kegunaan di luar negara dan ada juga didatangi dengan arahan dalam Bahasa Inggeris dan Cina. Anda boleh melihatnya di Laox, Bic Camera, Yodobashi Camera, dan lain-lain, untuk ini periuk nasi. Ia pasti membuat makanan seharian anda lebih menarik.

3. ALAT TULIS

gambar_23

Jepun terkenal dengan pelbagai jenis alat tulis yang sangat praktikal, bergaya dan munasabah. Barang-barang yang terdiri daripada pen, gunting, buku nota, nota melekit, dan lain-lain. Jadi anda boleh mencari satu yang paling sesuai dengan gaya hidup anda. Anda boleh cuba melawat LOFT, Tokyu Hands, Itoya atau mana-mana kedai alat tulis yang lain untuk melihat alat tulis yang dijual.

4. BOTOL TERMOS

gambar_24Botol yang besar ini adalah untuk menjaga minuman sejuk anda pada musim panas dan memanaskan ia semasa musim sejuk! Ia boleh di gunakan setiap hari di sekolah atau di pejabat anda, dan ia juga sesuai untuk aktiviti luar. Ia menawarkan anda dengan pelbagai saiz dan warna yang berbeza, jadi senang untuk anda mencari satu yang sesuai untuk anda! Ia boleh didapati di kebanyakkan pasar raya seperti, Tokyu Hands, dan lain-lain dengan harga kira-kira ¥1,000 (RM40).

5. KOTAK MAKAN TENGAHHARI (LUNCH BOX)

gambar_25

Kotak bento Jepun adalah berwarna-warni, yang berguna, dan dibuat dalam berbagai variasi. Ada beberapa yang boleh digunakan untuk memastikan makanan anda sentiasa panas, menjauhkan ia daripada perkara yang boleh menyebabkan ia sejuk, ia juga digunakan untuk menyimpan sup, atau untuk “decoben” (bento dihiaskan dengan cantik) dan lain-lain. Lawati mana-mana pasar raya besar seperti, Tokyu Hands, dan sebagainya untuk melihatlihat pada jenis bento yang berbeza. Harganya bergantung kepada produk, tetapi jika ingin yang murah, anda boleh dapatkan ia di kedai-kedai ¥100 (RM4), manakala bento di kedai lain sekitar ¥1,000 (RM40).

6. PISAU MEMASAK JEPUN

gambar_26

Pisau memasak Jepun dikenali sebagai mempunyai kualiti yang sangat tinggi dan banyak chef menggunakannya di dapur mereka. Bawalah satu untuk pulang rumah anda bagi membuatkan masa anda di dapur lebih bahagia dan lebih berbaloi!

7. KOSMETIK

gambar_27

Cuba beberapa kosmetik dibuat di Jepun. Anda boleh memilih mengikut jenis kulit anda: halus, berminyak, kering, dan lain-lain. Ia bukan sahaja akan menjadikan kulit anda kelihatan lebih cerah tetapi juga akan merawat kulit anda dengan menjadikannya ia licin dan lembap. Mengapa tidak mencari kosmetik untuk anda di kedai ubat atau di pasar raya?

8. KERTAS MINYAK

gambar_28

Adakah anda rasa kulit anda menjadi sedikit berminyak? Gunakan kertas minyak dan ia perlahan-lahan akan menanggalkan minyak berlebihan pada kulit anda. Yojiya, di Kyoto, adalah salah satu jenama yang paling terkenal dengan kertas minyak ini.

Yojiya
boleh didapati di Narita, Haneda dan Lapangan Terbang Kansai.

Shibuya Hikarie ShinQs
Alamat: Shibuya Hikarie ShinQs B1F 2-21-1 Shibuya, Shibuya-ku, Tokyo
Waktu Operasi: 10:00 – 21:00

Kyoto Main Store
Alamat: Kayukoji Shin-kyogoku, Chukyo-ku, Kyoto
Waktu Operasi: 11: 00 – 19: 00

9. UBAT

gambar_29

Terdapat banyak kedai-kedai ubat di Jepun. Bukan sahaja mereka menawarkan perubatan, mereka juga mempunyai stok barang-barang seharian dan juga makanan yang berbeza juga. Ubat yang anda boleh dapat di kedai-kedai ubat ini adalah untuk digunakan bagi gejala ringan seperti sakit perut, demam, sakit kepala, dan lain-lain

10. KAIRO カイロ (PEMANAS POKET)

gambar_30
Terdapat dua jenis Kairo yang memanaskan tangan anda apabila ia sejuk iaitu yang pertama adalah boleh digunakan untuk satu masa penggunaan sahaja (gambar, atas) danyang kedua adalah yang boleh diguna semula (bawah). Ia boleh boleh didapati di kedai-kedai ubat di pada harga kira-kira ¥500 (RM20) untuk satu pek 10, manakala yang boleh diguna semula boleh didapati di LOFT, Tokyu Hands, dan lain-lain untuk sekitar ¥2,000 – ¥3,000 (RM80 – RM120).

gambar_31

11. STOKIN KAKI

gambar_32

Stoking ini bukan sahaja comel, tetapi juga baik untuk kaki dan badan anda kerana ia menghalang kaki anda daripada menjadi terlalu berpeluh atau terlalu sejuk semasa musim sejuk. Harganya adalah ¥100 (RM4) setiap satu.

HADIAH UNTUK KESERONOKAN

12. SAMPEL MAKANAN

gambar_33

gambar_34

Adakah anda pernah ke sebuah restoran di Jepun dan melihat replika sungguh melazatkan? Terkenal dengan sampel makanan yang indah yang hampir kelihatan seperti makanan asli Jepun. Mengapa tidak membawa pulang satu ke rumah dengan harga ¥100 (RM4)?

Sample Shop Maiduru
Alamat : 1-5-14 Nishi Asakusa, Taito, Tokyo 111-0032
Waktu Buka : 9: 00 – 18: 00 (Ditutup pada hari Ahad)

13. COP

gambar_35

Dalam kes-kes di mana anda perlu untuk menandatangani kontrak di Jepun, ia mesti dicop dengan meterai anda (Hanko). Walaupun ia bukan adat di luar negara, mengapa tidak anda cuba untuk mendapatkan setem dengan nama anda dalam bahasa kanji?