14 MUZIUM DI JEPUN

Muzium di Jepun kebanyakkannya memberi tumpuan kepada seni, kraf, sejarah, budaya pop, teknologi, pengangkutan dan koleksi.

Jepun mempunyai empat muzium negara yang utama dan beratus-ratus muzium yang dibiayai oleh majlis perbandaran dan syarikat. Negara ini juga mempunyai sejumlah besar muzium swasta yang dikendalikan oleh syarikat kecil atau individu yang menganggapkannya sebagai hobi dan bukan bertujuan untuk mendapatkan keuntungan.

Berikut adalah beberapa muzium terkenal di Jepun :

 

 • Hiroshima Peace Memorial Museum

Muzium muram ini mendokumenkan pengeboman bom atom di Hiroshima pada 6 Ogos, 1945. Lebih 50 juta orang telah melawat ke Muzium Keamanan Memorial Hiroshima sejak ia dibuka pada tahun 1955.

 

 • Kyushu National Museum, Fukuoka

Ini adalah sebuah muzium negara yang boleh dikatakan muzium sejarah terbaik di Jepun. Koleksi besar artifak di sini menceritakan kisah perkembangan Jepun sebagai budaya dan negara dari zaman prasejarah. Muzium ini juga menyimpan beberapa barangan yang dianggap sebagai khazanah negara.

 

 • Kyoto National Museum, Kyoto

Ini merupakan sebuah muzium seni yang memberi tumpuan kepada seni pra-moden Jepun termasuklah lukisan, ukiran dan artifak seperti topeng dan perisai samurai. Terdapat lebih dari 12,000 barangan yang dikumpulkan secara tetap di sini dan ia dipamerkan secara putaran di dalam bangunan yang moden ini. Muzium ini juga mempunyai sebuah bangunan bata merah yang menarik dibina pada tahun 1895 yang menempatkan pameran khas.

 

 • Hikawa Maru, Yokohama

Sebuah kapal laut Jepun yang besar telah dilancarkan pada tahun 1929. Hikawa Maru ini pernah dinaiki oleh Charlie Chaplin dan ahli-ahli keluarga Imperial. Pada hari ini, ia akan memberikan anda gambaran apa yang berlaku pada zaman kegemilangan perjalanan laut di dahulu kala. Muzium ini terletak di kawasan pelabuhan Yokohama.

 

 • National Museum Of Modern Art, Tokyo

Ini merupakan satu muzium yang mengumpulkan tiga jenis koleksi yang meliputi seni moden, filem dan kraf. Koleksi seni moden di sini boleh dikatakan yang terbaik ada di Jepun dengan kira-kira 10,000 karya seni dari artis-artis Jepun dan antarabangsa yang terkemuka. Ia terletak di sebelah Istana Imperial berdekatan dengan bekas sistem parit Istana Edo pada masa dahulu.

 

 • Nippon Maru, Yokohama

Nippon Maru adalah sebuah kapal tinggi Jepun yang dibina pada tahun 1930 dan ia telah dibuka kepada orang ramai di Yokohama.

 

 • Miraikan, Tokyo

Merupakan sebuah muzium sains kebangsaan yang berpusat di seluruh dunia yang besar yang dikenali sebagai Tsunagari,  digunakan untuk menggambarkan data saintifik. Pameran tetap yang lain meliputi topik-topik seperti ruang, gempa bumi, lautan dalam, robotik, fizik dan biologi.

 

 • Edo-Tokyo Open Air Architectural Museum

Di sini terdapat koleksi 30 buah bangunan bersejarah dari Tokyo yang bertujuan untuk membawa kembali sejarah pembandaran. Tokyo telah mengalami peperangan, kebakaran, gempa bumi dan banjir, namun ia telah meninggalkan beberapa bangunan lama yang masih berdiri teguh. Muzium ini juga mungkin mempunyai koleksi yang paling pelbagai yang masih hidup di bangunan lama dari bandar ini.

 

 • Kyoto Manga Museum, Kyoto

Muzium Manga Kyoto terletak di sebuah bekas tapak bangunan sekolah rendah di Kyoto. Ia memaparkan koleksi manga dan majalah yang jarang ditemui. Kebanyakan koleksi di muzium ini sedia untuk dibaca dan muzium ini juga memberikan anda perasaan seperti berada di perpustakaan. Pada cuaca yang baik, pengunjung boleh membawa buku ini dan membacanya di luar rumah manga pada rumput tiruan di muzium ini.

 

 • Mitsubishi Minatomirai Industrial Museum, Yokohama

Ini adalah sebuah muzium teknologi di dalam kawasan pelabuhan Minato Mirai yang futuristik di Yokohama yang dikendalikan oleh Mitsubishi. Muzium ini mempunyai beberapa prototaip menarik yang telah dibangunkan oleh Mitsubishi selama ini termasuklah kapal selam kecil.

 • Yokohama Museum of Art, Yokohama

Merupakan sebuah muzium seni moden dan kontemporari yang kadangkala menawarkan pameran khas yang menarik.

 

 • Cup Noodles Museum, Yokohama

Anda boleh mendapatkan semua maklumat yang anda belum tahu mengenai mi cawan dari syarikat Nissin di sini. Rakyat Jepun pernah mengundi mi cawan sebagai ciptaan Jepun paling penting pada abad ke-20 dalam satu tinjauan kebangsaan. Muzium ini menawarkan aktiviti interaktif untuk kanak-kanak seperti mereka bentuk mi cawan anda sendiri.

 

 • Robosquare, Fukuoka

Di sini terdapat sebuah bilik yang penuh dengan pelbagai robot eksperimen dan boleh didapati secara komersial di Fukuoka. Robosquare membantu pasukan tempatan menyediakan acara robot kebangsaan dan pertandingan.

 

 • Fukuoka Asia Art Museum

Merupakan sebuah muzium seni moden kecil yang intim, menaja program residensi untuk artis dan penyelidik Asia. Pamerannya adalah meriah dan interaktif.