15 CENDERAMATA YANG MESTI ANDA BELI DARI JEPUN [ EDISI 2016 PART 1 ]

MAKANAN & MINUMAN
1. MAKANAN BERPERISA MATCHA

gambar_1

gambar_2

gambar_3

Dari gula-gula pastri buatan ke gula-gula yang di makan setiap hari, anda boleh mencari pelbagai jenis barangan berperisa matcha di Jepun. Ia sepadan dan sesuai dengan kombinasi teh hijau dan teh hitam. Tidak salah untuk memilih yang mana menjadi kegemaran anda dan membawanya pulang sebagai cenderahati? Semak pasar raya dan gedung membeli-belah untuk gula-gula matcha ini !

2. WAGASHI 和 菓子 ( GULA-GULA JEPUN )

gambar_4

Alangkah cantiknya gula-gula ini! Wagashi ini kecil dan halus memaparkan musim dan pemandangan semula jadi Jepun. Pertama sekali, menikmatinya dengan mata, merasa kemanisan yang halus dan sentuhan lembut pada lidah anda. Walau bagaimanapun, berhati-hati kerana beberapa jenis wagashi tidak dapat disimpan dengan baik dan boleh dimakan dalam masa beberapa hari pembelian. Tidak semua jenis wagashi adalah halal di makan.

gambar_5

Pernahkah anda melihat ia sebelum ini? Ia adalah Dorayaki, salah satu makanan ringan kegemaran Doraemon. Dorayaki adalah pes kacang merah diapit di antara lempeng Jepun dan biasanya boleh didapati di sekitar harga ¥200 (RM 8).

Terdapat banyak jenis wagashi, jadi carilah satu yang paling sesuai dengan orang-orang seperti rakan anda. Anda mungkin juga boleh melihatnya di pasar raya besar, kerana mereka sering menawarkan pelbagai jenis gula-gula tradisional Jepun.

3. RAMEN SEGERA

gambar_6

Walaupun anda tidak membawa pulang ramen anda makan di kedai makan Jepun ke negara asal anda, anda sentiasa boleh membawa pulang ramen segera yang kering. Ia boleh disediakan dengan “segera”, kebiasanya ia dimakan sebagai makan tengah hari atau makanan ringan oleh mereka yang tidak mempunyai masa untuk memasak makanan untuk diri mereka sendiri. Anda juga boleh memilih topping kegemaran anda dengan membuat ramen sendiri yang disesuaikan dengan selera anda!

Satu paket ramen boleh didapati dengan harga kira-kira ¥100 – ¥200 (RM4 – RM8) di pasar raya Jepun.

4. OTSUKEMONO お漬物 (JERUK JEPUN)

gambar_7

Anda mungkin telah perasan, tetapi anda boleh mencari hidangan kecil otsukemono dengan makanan gaya Jepun anda. Kubis Cina, timun, terung, lobak putih dan lain-lain jenis sayur-sayuran biasanya dijadikan jeruk. Ia sedap dimakan dengan beras dan anda boleh menikmati rasa dan tekstur yang sedap untuk hidangan utama anda.

Terdapat kedai khusus yang menjual tsukemono, tetapi anda juga boleh menemui ia di dalam peti sejuk di pasar raya. Biasannya ia boleh didapati dengan harga sekitar ¥500 (RM20).

5. TEH HIJAU JEPUN

gambar_8

Teh hijau adalah minuman yang paling banyak dinikmati di Jepun. Ia mudah untuk dihidangkan dan rasanya yang halus adalah sepadan dengan kuih Jepun. Ia mempunyai banyak catechin, yang dikatakan mempunyai ciri-ciri antimikrob dan banyak kesan-kesan baik untuk kesihatan yang lain yang sedang dikaji.

Anda boleh mencari daun teh hijau dan beg teh di pasar raya, tetapi jika anda mencari sesuatu yang lebih istimewa, mengapa tidak melawat Ippodo, salah satu jenama teh hijau terkenal? Harganya berbeza-beza, tetapi anda boleh mendapatkannya dengan harga permulaan teh dari ¥100 (RM4).
BARANGAN TRADISIONAL JEPUN
6. KIPAS

gambar_9

Sensu adalah kipas tangan tradisional Jepun. Terdapat pelbagai jenis sensu yang berbeza warna dan corak. Mengapa tidak mencari yang mana menjadi kegemaran anda dan membawanya pulang?

Ia boleh didapati dengan harga kira-kira ¥1000 (RM40) di kedai-kedai cenderamata di kebanyakan bandar.

7. YUKATA 浴衣

gambar_10

Yukata adalah pakaian kasual tradisional semasa musim panas. Ini menyerupai kimono, tetapi anda tidak perlu bimbang kerana ia adalah lebih mudah untuk memakainya. Mengapa tidak mencari sepasang yukata pilihan hati anda dan membawanya pulang ke rumah untuk menunjukkannya kepada rakan-rakan dan keluarga anda?

Jika anda datang ke Jepun pada musim panas, anda boleh lihat yukata di beberapa kedai tradisional atau anda juga boleh menemuinya di UNIQLO atau sudut yukata di pasar raya. Harganya berbeza tetapi anda boleh mendapatkannya dengan harga kira-kira ¥10,000 (RM400).

8. FUROSHIKI 風呂敷

gambar_11

Furoshiki mungkin kelihatan seperti kepingan kain yang biasa, tetapi ia boleh digunakan dalam semua aspek kehidupan harian, termasuklah sebagai beg, membungkus bahan dan barangan hiasan dalaman. Ia datang dalam pelbagai jenis warna dan corak, dari tradisional kepada yang comel atau walaupun dengan reka bentuk watak seperti Totoro. Ia dipanggil “furoshiki” ( “kain mandi”) kerana pada asalnya ia digunakan untuk membalut pakaian anda apabila anda pergi ke tempat mandi awam. Harganya tidak mahal dan biasanya boleh didapati kira-kira ¥500 – ¥1000 (RM 20-RM40)

Berikut adalah 2 kedai khusus yang menjual furoshiki di Tokyo :

– Musubi
Alamat : 2-31-8 Jingu-mae, Shibuya, Tokyo
Waktu operasi: 11:00 – 19:00 (tutup setiap hari rabu)
http://www.kyoto-musubi.com/shopdata/index.html

– Yamato Nadeshiko
Alamat : 6-15 Kagurazaka, Shinjuku, Tokyo
Waktu operasi : 11:00 – 19:00
http://www.yamatonadeshiko-tokyo.com/about_furoshiki.html

9. CHOPSTICKS

gambar_12

Adakah anda mempunyai waktu yang sukar dengan menggunakan penyepit sepanjang penginapan anda di Jepun? Mengapa tidak mendapatkan sepasang chopsticks anda sendiri dan amalkan pengunaannya di rumah anda juga? Chopsticks sebenarnya kutleri yang memudahkan anda untuk memakan semua jenis makanan, kecuali sup. Dalam beberapa kes, anda boleh mendapatkan chopstiks dengan terukir nama anda sendiri di atas penyepit anda supaya ia khas untuk anda semata-mata.

Harga penyepit chopstiks ini bermula dari beberapa ratus yen kepada lebih ¥10,000. Anda boleh membelinya di pasar raya, Tokyu Hands, dan lain-lain Terdapat juga beberapa kedai khusus chopstick. Berikut adalah salah satu daripadanya.

– Nihonbo
Alamat : 5-3-13 Hiro, Shibuya,
Waktu operasi : 11:00 – 20:00
www.hyozaemon.co.jp/nihonbo/shop.html

10. KRAF TANGAN TRADISIONAL

gambar_13

gambar_14

Bagaimana pula dengan melihat beberapa daripada kraf tradisional, seperti kaca Edo Kiriko (gambar pertama) atau Arita Yaki porselin (gambar kedua)? Anda mungkin berfikir ia adalah barangan tradisional, tetapi terdapat juga banyak barang yang dibuat menggunakan teknik tradisional untuk kegunaan setiap hari.

11. FURIN 風鈴 (LOCENG ANGIN)

gambar_15

Loceng angin adalah satu barang yang mesti anda beli untuk musim panas Jepun. Bunyi berdering dibuat oleh angin bertiup akan membuatkan anda merasa sejuk. Bagaimana jika membawanya pulang rumah anda untuk membuat musim panas di negara anda lebih selesa? Ia boleh didapati sekitar harga kira-kira ¥1,000 (RM40).

Terdapat Festival Furin di Kawasaki Daishi setiap bulan Julai, jadi ia juga menarik untuk anda pergi jika anda berada di Jepun pada musim itu.

12. OMAMORI お守り (Good Luck Charms)

gambar_16

Dapatkan salah satu azimat bertuah apabila anda melawat sebuah kuil atau kuil-kuil di Jepun untuk ¥100 (RM4). Terdapat juga azimat khas untuk pemanduan yang selamat untuk orang yang gemar memandu atau untuk melahirkan bayi dengan mudah untuk wanita mengandung.

13. KENDAMAけん玉

gambar_17

Kendama adalah mainan tradisional Jepun. Bola dilekatkan kepada pemegang kayu dengan tali, dan anda cuba untuk membuatkan bola itu duduk betul-betul pada pemegang. Ia lebih sukar daripada yang anda bayangkan! Terdapat juga pelbagai teknik untuk belajar. Ia boleh didapati daripada kira-kira ¥1,000 (RM40).

14. ORIGAMI折り紙

gambar_18

Bagaimana pula dengan kertas washi origami Jepun berkualiti tinggi dengan warna Jepun yang indah dan bercorak? Anda boleh menggunakannya untuk pelbagai jenis hiasan dan juga mencuba lipatan origami tradisional. Anda boleh menemuinya di kedai-kedai alat tulis, seperti LOFT, Tokyu Hands, dan lain-lain bermula pada beberapa ¥100 (RM4).

15. RANDOSERUランドセル

gambar_19

Randoseru adalah beg yang digunakan oleh kebanyakan pelajar sekolah rendah Jepun apabila mereka pergi ke sekolah. Tetapi baru-baru ini ia menjadi popular di kalangan warga asing kerana gayanya. Mengapa tidak mendapatkan satu untuk anak-anak anda atau menggunakannya sebagai beg untuk diri sendiri?

Anda boleh dapatkannya di pusat membeli-belah di Jepun, dengan harga bermula kira-kira ¥10,000 (RM400).