15 TAPAK WARISAN DUNIA JEPUN

Empat Tapak Warisan Dunia pertama di Jepun telah didaftarkan pada tahun 1993 iaitu Kuil Horyu-ji, Istana Himeji, Pulau Yakushima dan biosfera utara Shirakami-Sanchi. Dan pada tahun  2016, Jepun  telah menambahkan lagi 16 Tapak Warisan Budaya Dunia dan empat Tapak Warisan Alam Dunia. Anda boleh melihat semua 20 yang disenaraikan di bawah.

 1. Monument Buddha (Horyu-ji, Nara)

Ditulis pada tahun 1993, penyenaraian ini terdiri daripada 48 monumen Buddha. Kuil Horyu-ji yang asli dibina pada tahun 607, dan walaupun ia telah dibina semula dan diperbaiki beberapa kali sejak itu, ia masih dianggap sebagai bangunan kayu tertua di dunia.

 

 1. Istana Himeji (Hyogo)

 

pada tahun 1993, Istana Himeji adalah kastil pembinaan asal yang paling lengkap di Jepun. Digunakan sebagai kem latihan ninja Tiger Tanaka di You Only Live Twice, kompaun ini mempunyai menara utama dan tiga menara yang lebih kecil yang dikaitkan dengan laluan berbumbung, dengan sejumlah 74 struktur di atas istana kastil yang telah ditetapkan sebagai Harta Budaya Penting dan lapan yang ditetapkan sebagai Khazanah Negara . Pengubahsuaian utama pertama dalam 50 tahun telah siap pada Mac 2015.

 

 1. Yakushima (Kagoshima)

 

Pulau kecil berasaskan granit ini terletak 60 kilometer (37 mi) selatan Kyushu, dan dikatakan telah memberi inspirasi kepada persekitaran yang menakjubkan dari Princess Mononoke Hayao Miyazaki. Di rumah ke gunung tertinggi di Kyushu, pulau itu terkenal dengan pokok-pokok cedarnya, tumbuh-tumbuhan hutan yang mengejutkan dan hujan lebat-tapak yang hebat bagi mereka yang mencari petualangan jauh, dan tidak keberatan mendapatkan sedikit basah

 

 1. Shirakami Sanchi (Akita & Aomori)

 

Secara harfiah bermaksud “Tanah Gunung Taur Putih,” Shirakami Sanchi merangkumi beberapa belas gunung berapi yang mengangkut Akita dan Prefectures Aomori. Hanya kawasan seluas 16,971 hektar (41,936 ekar) di tengah-tengahnya sebenarnya telah didaftarkan sebagai Tapak Warisan Semulajadi Dunia, di mana hujan tinggi dan suhu purata yang rendah mengekalkan kawasan yang selamat dari pembalakan dan pembangunan, mengakibatkan hutan terbesar pokok-pokok beech pertumbuhan tinggal di Asia Timur.

 1. Monumen Bersejarah Purba (Kyoto)

Kyoto diasaskan oleh Kaisar Kanmu pada tahun 794, dan berdiri sebagai ibu negara bagi 1,000 tahun. Ditulis oleh UNESCO pada tahun 1994, penyenaraian itu terdiri dari Nijo Castle dan tiga kuil dan 13 kuil di kota Kyoto, Uji dan Otsu. Kuil-kuil yang paling terkenal termasuk Kiyomizu-dera, Kinkaku-ji dan Byodo-in, yang paling akhir tertulis pada duit syiling ¥ 10 Jepun.

 

 

 1. Kampung Bersejarah Shirakawag-go & Gokayama (Gifu & Toyama)

Rumah ladang yang indah di kedua-dua wilayah ini terkenal dengan gassho-zukuri mereka (bumbung-tangan-gaya) bumbung jerami, direka untuk menahan salji yang sangat berat. Ditulis oleh UNESCO pada tahun 1995, beberapa rumah telah dipelihara selama lebih dari 400 tahun, dan hingga hari ini desa-desa masih menjadi rumah bagi masyarakat yang bersemangat.

 

 1. Memorial Keamanan Hiroshima (Hiroshima)

 

Ditulis pada tahun 1996, sisa-sisa hampaian Dewan Promosi Perindustrian Prefektur Hiroshima masih berdiri seperti yang mereka lakukan pada tanggal 6 Agustus 1945, ketika bom atom pertama yang digunakan dalam perang diledakkan hampir secara langsung di atas kepala. Kiri sebagai peringatan pemusnahan yang ditimbulkan oleh senjata nuklear, Muzium Memorial Keamanan Hiroshima terletak tepat di seberang sungai.

 

 1. Kuil Itsukushima (Hiroshima)

Kuil Itsukushima terkenal dengan “terapung” pintu torii, yang diiktiraf sebagai salah satu daripada Tiga Pandangan Besar Jepun. Terletak tepat di luar pantai Hiroshima di sebuah pulau yang dikenali sebagai Bothukushima dan Miyajima (“pulau kuil”), keseluruhan kompleks kuil telah dicat oleh UNESCO pada tahun 1996.

 

 1. Monumen Bersejarah Purba Nara

Nara adalah ibu negara Jepun dari 710 hingga 794, meletakkan asas-asas kebudayaan negara sebelum Kyoto menganggap keutamaannya. Didaftar pada tahun 1998, senarai Warisan Dunia termasuk laman bekas Istana Nara, lima kuil Buddha yang masih ada (termasuk Todai-ji, rumah Buddha Besar yang paling terkenal di Jepun), Kuil Kasuga Taisha, dan Hutan Primer Khas Kasugayama.

 

 

 1. Kul & Tokong Nikko (Tochigi)

 

Berdaftar dengan UNESCO pada tahun 1999, Shrine dan Kuil Nikko terdiri daripada Kuil Toshogu, Kuil Futarasan dan Kuil Rinno-ji, serta landskap sekitarnya di Gunung Nikko di Prefektur Tochigi. Toshogu Shrine pertama kali dibuat pada 1617 untuk enshrine Tokugawa Ieyasu, shogun Tokugawa pertama. Uncharacteristically opulent untuk kuil Jepun, gerbang Yomeimon yang sangat rumit telah dibina dengan satu tiang sengaja terbalik-untuk mengelakkan menyinggung para dewa dengan kesempurnaannya. Di antara patung-patung yang terdapat lebih dari 500 patung dapat ditemukan “Tiga Monyet” yang terkenal di ikoniknya “tidak melihat kejahatan, tidak mendengar kejahatan, tidak mengatakan kejahatan”.

 

 1. Tapak Gusuku Kerajaan Ryukyu (Okinawa)

Laman-laman web di seluruh pulau Okinawa mewakili sejarah Kerajaan Ryukyu, yang berkembang antara abad ke-14 dan ke-18. Mewakili perpaduan budaya Cina dan Jepun, sembilan tapak termasuk lima istana berdinding batu, yang disebut gusuku dalam dialek Ryukyuan. Empat kastil adalah runtuhan, sementara yang kelima, Istana Shuri, adalah pembinaan semula yang mengagumkan. Laman-laman lain termasuk Gate Sonohyan-utaki, makam Tamaudun, Shikina-en Garden dan Sefa-utaki, pembentukan batu suci. Laman-laman tersebut ditulis dengan UNESCO pada tahun 2000.

 

 1. Tapak-Tapak Suci di Gunung Kii (Mie, Nara & Wakayama)

Daftar pada tahun 2004, penyenaraian ini merangkumi kawasan pedalaman Semenanjung Kii yang telah lama menjadi suci bagi jemaah haji di Jepun. Gunung Yoshino dan Gunung Omine, yang terletak di hujung utara Pergunungan Kii, dibangun sebagai tempat suci bagi agama Shugendo sinkretik, yang memberi tumpuan kepada menyelaraskan kemanusiaan dengan alam semula jadi. Di barat daya, Koyasan masih berdiri sebagai sebuah kota keagamaan yang dibentuk oleh kelompok puncak gunung lebih dari 100 kuil Buddha. Dan dekat dengan tenggara berdiri tiga Grand Shrine Kumano Sanzan-Kumano Hongu Taisha, Kumano Nachi Taisha dan Kumano Hayatama Taisha-di mana kedua dapat dilihat dengan Falls Nachi yang menakjubkan. Laluan haji purba yang menghubungkan semua laman web ini dikenali sebagai Kumano Kodo.

 

 1. Semenanjung Shiretoko (Hokkaido)

Semenanjung Shiretoko adalah semenanjung panjang dan sempit di Hokkaido timur laut yang ditutup dengan puncak gunung yang curam dan hutan dara. Menegangkan ke Laut Okhotsk, ia adalah titik paling selatan di Hemisfera Utara untuk melihat pembentukan ais laut bermusim, dan telah diiktiraf sebagai contoh interaksi antara ekosistem marin dan daratan. Ia telah didaftarkan sebagai Tapak Warisan Asli Dunia ketiga di Jepun pada tahun 2005.

 

 1. Pulau Ogasawara (Kepulauan Tokyo)

Dikenali sebagai Galapagos dari Timur, Kepulauan Ogasawara adalah Tapak Warisan Semulajadi Dunia keempat di Jepun, yang ditulis pada tahun 2011. Penyenaraian ini terdiri daripada lebih dari 30 pulau Pasifik yang terletak kira-kira 1,000 kilometer (621 mi) di selatan kepulauan Jepun. Hanya dua pulau, Chichi-jima dan Haha-jima (masing-masing “Island Island” dan “Mother Island”) dihuni, dan satu-satunya cara untuk mendapatkannya ialah feri 25 jam dari Jeti Takeshiba Tokyo. Pulau-pulau ini menjadi rumah kepada 441 jenis tumbuhan asli, 195 spesies burung yang terancam dan rubah terbang Bonin yang terancam punah (juga dikenali sebagai kelawar buah Bonin), manakala perairan sekitarnya menyokong spesies ikan, cetacea dan batu karang yang berlainan.

 1. Muzium Seni Barat Kebangsaan (Tokyo)

Muzium Seni Barat Negara Tokyo (NMWA) adalah salah satu daripada 17 lokasi di tujuh negara yang termasuk di antara “Kerja Seni Bina Le Corbusier, Sumbangan Cemerlang kepada Pergerakan Modern.” Diiktiraf oleh UNESCO pada bulan Julai 2016, Le Corbusier adalah seorang arkitek Franco-Swiss yang memperlihatkan aplikasi Modernisme untuk pembinaan. Muzium ini menjadi Tapak Warisan Budaya Dunia ke-16, dan keseluruhan Tapak Warisan Dunia ke-20. Terletak di Taman Ueno, NMWA mempunyai kira-kira 4,500 karya dari pencahayaan seperti Dürer, Brueghel, Rubens, Renoir, Monet, Van Gogh, Picasso, Erns.