20 KIT KAT YANG HANYA DITEMUI DI JEPUN

Kit Kat adalah salah satu bar coklat kegemaran di seluruh dunia. Di Jepun, peminat Kit Kat boleh memilih pelbagai jenis kit kat yang tidak terdapat di tempat lain di dunia.
Bunyi “Kit Kat” hampir sama dengan ungkapan Jepun iaitu Kitto Katsu. Ungkapan ini diterjemahkan sebagai “pasti menang” dan ia adalah satu ungkapan yang bermaksud selamat mencuba. Ini menjadikan Kit Kat salah satu hadiah yang paling popular di kalangan kanak-kanak sekolah. Ini juga telah mendorong pembuat Kit Kat, iaitu Nestle, untuk memperkenalkan pelbagai jenis rasa yang unik. Rasa yang unik ini bagi sesetengah orang terutama orang asing, mungkin berbunyi sedikit gila dan pelik. Berikut adalah jenis Kit Kat Jepun yang anda tidak akan jumpa di Malaysia.

1. Pisang12. Gula perang23. Kentang panggang manis3

Snek jalan tidak berkesudahan di Jepun, syabas kepada Nestle kerana menggabungkan ubi keledek panggang dengan gula-gula kegemaran Jepun sepanjang zaman yang sangat popular ini menjadi satu kombinasi yang unggul dengan penduduk tempatan!

4. Biji apricot45. Fruit Parfait5

Jika anda bukan penggemar ‘jus sayur-sayuran’, maka Fruit Parfait Kit Kat mungkin lebih menepati citarasa anda? Dengan kepingan kecil dari lima buah-buahan kering yang berbeza memenuhi seluruh coklat putih strawberry choco-cat.  Sangat sempurna untuk pemanis mulut!

 

6. Blueberry Fromage67. Azuki ( kacang merah ) Sandwich7

Jepun menjadi Jepun sekali lagi, mengapa hanya perisa kacang hanya merah? Mengapa tidak mempunyai perisa sandwic kacang merah berperisa KitKat juga kan? Makanan ruji kafe di rantau Tokai adalah Ogura Toast. Dengan sedikit rasa itu, makanan ringan ini dipenuhi dengan krim adzuki dan sandwic dengan wafer sebelum disalut dengan coklat susu. Rasa yang hampir sama dengan Kit Kat kacang merah tapi rasa perisa ini lebih menarik kerana ada rasa roti bakar juga! Ya, betul. Roti bakar. Mungkin tak semua orang suka, tetapi pastinya Kit Kat yang sangat menarik untuk dicuba!

 

8. Houji Tea8

Rasa intipati Kyoto ini adalah teh panggang khas edisi terhad KitKat. Ia mempunyai wafer yand disaluti dengan teh hijau panggang berperisa coklat.

Houjicha adalah teh hijau Jepun yang berbeza daripada yang lain kerana ia dipanggang dalam periuk porselin atas arang; teh Jepun biasanya dikukus. Teh ini dipanggang pada suhu yang tinggi, mengubah tona warna daun dari hijau ke merah-coklat. Proses ini pertama kali dilakukan di Kyoto, Jepun pada tahun 1920-an dan popularitinya berterusan hari ini.

9. Labu

9

Siapa yang boleh katakan tidak kepada sesuatu yang berperisa labu ketika bulan Oktober?

 

10. Biskut dan susu1011. Midnight Eagle1112. Inti epal Shinshu12

Satu lagi keistimewaan wilayah Nagano, Shinshu epal untuk Kit yang sempurna Kat dilupakan. Ini coklat buah melakukan pekerjaan yang luar biasa meniru epal sebenar. Ia amat lazat yang ramai orang menganggap ia sebagai Kit Kat pengalaman yang paling berkesan.

 

13. Yubari Melon13

 

14. Kiwi1415. Vanilla Beans1516. Yukimi zakura (Bunga ceri di dalam salji)1617. Susu Matcha17

Seperti kebanyakan daripada Kit Kat Jepun, warnanya yang agak menarik. Hijau cerah adalah bukan warna yang paling menyelerakan di dunia, tetapi mengikut piawaian Kit Kat ia masih agak terkawal. Rasa ini juga agak halus, malah pada mulanya ianya agak sukar untuk mendapatkan rasanya kerana ia tidak terlalu manis, tetapi tidak ada rasa sebenar dari coklat.

 

18. Kinako (serbuk kacang soya)1819. Puding labu1920. French Rock Salt20