21 IKON MERCU TANDA JEPUN

Terokai mercu tanda yang paling ikonik Jepun, yang semula jadi dan buatan manusia, dari kuil-kuil kuno di Kyoto ke lampu neon yang terang di Osaka. Mari kita lihat bersama-sama.

 1. Shibuya Crossing

Selalunya dipanggil pejalan kaki yang tersibuk di dunia, Shibuya Crossing telah menjadi lambang Tokyo moden.

 

 1. Arashiyama Bamboo Grove

Keindahan dan misteri Arashiyama Buluh Grove di Kyoto tidak pernah direplikasi di mana-mana sahaja di Bumi.

 1. Kuil Itsukushima

Semasa air pasang surut, torii ‘Kuil Itsukushima’  akan kelihatan seolah terapung di atas laut.

 

 1. Dotonbori

Daerah pusat bandar Osaka, Dotonbori merupakan tarikan yang paling ramai dikunjungi kerana terkenal dengan papan tanda yang dihiasi lampu neonnya serta makanan lazat.

 

 1. Istana Himeji

Istana Himeji adalah istana yang terkenal di Jepun dan salah satu contoh terbaik seni bina Edo feudal yang masih hidup.

 

 1. Mount Fuji

Dengan puncaknya yang tinggi serta dilitupi salji, namanya sudah dicukup dikenali ramai iaitu Gunung Fuji, terletak berhampiran Tokyo juga telah menjadi simbol Jepun.

 

 1. Shirakawa-go

Tapak Warisan Dunia UNESCO, kampung yang indah Shirakawa-go adalah salah satu destinasi musim sejuk di Jepun. Dengan kampung itu menyala dan ditutup dengan selimut salji, ia adalah tempat yang tidak seperti di tempat lain di Jepun.

 

 1. Ashikaga Flower Park

Wisterias ungu yang menakjubkan di Ashikaga Flower Park menarik ribuan pengunjung setiap tahun. Wisteria ini mekar pada akhir April hingga awal Mei.

 

 1. Nara Park

Rusa sika tempatan kini berkeliaran bebas di Nara Park dan telah menjadi ikon kota tersebut. Ia tela dianggap sebagai utusan para dewa.

 

 1. Fushimi Inari Taisha

Fushimi Inari Taisha adalah sebuah kuil di Kyoto. Laluan panjang torii berwarna oren terang yang membawa kepada tempat suci. Tempat ini biasa dilakonkan dalam beberapa filem.

 

 1. Amanohashidate

Sandbar yang terletak di Teluk Miyazu. Amanohashidate  Sandbar atau dipanggil sebagai jambatan di syurga. Ia kelihatan seperti jalan langit dan bumi. Tempat ini berada dalam kedudukan antara tiga pandangan yang paling indah di Jepun.

 

 1. Kobe Port

Sejak lebih dari 100 tahun yang lalu, Kobe Harbour telah bekerja sebagai salah satu pelabuhan tertua. Juga, di hadapan banyak pelabuhan lain di dunia, Kobe Harbour terus meneruskan memodenkan Pelabuhan sebagai Pelabuhan terkemuka.

 

 1. The Hells of Beppu

The Hells of Beppu adalah tempat keindahan yang ditetapkan oleh kerajaan Jepun. Ia tepat dinamakan, kerana air di sini terlalu panas untuk pergi berenang.

 

 1. Matsushima

Kumpulan kepulauan yang dikenali sebagai Matsushima di wilayah Miyagi dikenali dengan kecantikannya, dan juga merupakan salah satu dari Tiga Pandangan Jepun.

 

 1. Hiroshima Memorial Park

Hiroshima Memorial Park adalah daya tarikan paling terkenal di Hiroshima. Ia memaparkan mesej perdamaian dan peringatan yang mengampuni dan menyentuh hati para pelawat dari seluruh dunia.

 

 1. Naoshima

Naoshima adalah pulau Jepun yang didedikasikan untuk seni kontemporari. Para artistik Jepun yang dihormati Yayoi Kusama melihat labu yang paling ikonik di pulau ini.

 

 1. Daibutsu
Close up view of Great Buddha Hall Daibutsu in Tōdai-ji temple complex. Nara, Nara Prefecture, Kansai Region, Japan.

Daibutsu, atau Buddha Besar, boleh ditemui di Nara, di kuil Buddha Todai-ji. Terdapat banyak Daibutsu yang tersebar di seluruh negara, tetapi ini telah mendapat kemasyhuran yang paling banyak. Harta Kebangsaan ini telah lebih dari 1,000 tahun.

 

 1. Machiya’s Kyoto

Machiya bersejarah Jepun kebanyakannya tertumpu di Kyoto. Rumah-rumah bandar kayu tradisional ini memberikan daya tarikan bandar purba, termasuk daerah geisha Gion dan Pontocho.

 

 1. Jigokudani Monkey Park

Jigokudani Monkey Park terkenal dengan penduduk monyet yang meminati rendam dalam air panas. Mantis berambut merah ini berasal dari Jepun, dan imej seseorang yang merendam dalam onsen telah menjadi lambang musim sejuk di negara ini.

 

 1. Kinkaku-ji

Kuil keemasan yang unik ini menjadi salah satu tarikan paling terkenal di Kyoto.

 1. Tokyo Tower

Menara Tokyo, simbol Tokyo dan tempat pelancongan utama, dibina pada tahun 1958 sebagai menara penyiaran untuk menampung zon 100 kilometer di kawasan Kanto.