30 Kuil Dan Makam Wajib Anda Lawati di Kyoto

 Kyoto mempunyai lebih daripada 1600 kuil, jadi mungkin sukar untuk anda membuat pilihan yang mana harus dilawati. 17 Kuil dan Makam daripadanya telah diiktiraf sebagai ‘Warisan Dunia’ dan menjadi sebahagian daripada “Monumen Sejarah Kyoto Purba”. Untuk melihat semua kuil dan makam yang paling popular, anda mungkin memerlukan sekurang-kurangnya 2 hari kerana sebahagian daripadanya memerlukan sedikit masa perjalanan. Namun begitu, tidak perlu risau, Jepun terkenal dengan sistem pengangkutan awam yang hebat jadi mudah untuk anda bergerak sekitar Kyoto.

1

Sebahagian daripada kuil dan makam di Kyoto ada yang lebih menjadi tumpuan pelancong, tetapi selagi anda tidak melawat semasa musim kemuncak (Musim Luruh dan Musim Bunga) anda tidak akan bersesak dengan ramai orang. Jika anda tetap mahu pergi ke Jepun pada musim bunga untuk melihat Sakura (tidak salahkan anda kerana ia memang suatu pemandangan yang hebat), rancang masa melawat anda dengan teliti untuk mengelakkan orang ramai sebanyak yang mungkin.

Berikut merupakan senarai kuil dan makam yang paling menjadi tumpuan pelancong di Kyoto:

1. Kuil Emas (Kinkaku-ji)

2

Kinkaku-ji dibina oleh Ashikaga Yoshimitsu, Muromachi Shogun yang ke-3, di Gunung Kita. Nama rasmi kuil ini yang sebenarnya adalah Rokuon-ji. Pavilion ini dipanggil [Kinkaku] kerana ia diliputi dalam daun emas tulen dan kerana keindahannya, ramai pelancong berduyun-duyun datang setiap tahun untuk melihat bangunan yang agung ini. Pada waktu pagi, refleksi pavillion dapat dilihat jelas pada air di Kolam Kyoko, memberi pemandangan yang menakjubkan. Terdapat juga sebuah kedai teh dipanggil Sekka-tei terletak di atas bukit kecil.

2. Kuil Kiyomizu-dera

3

Di antara semua kuil dan makam di Kyoto, Kiyomizu-dera antara kuil yang mencatat jumlah pengunjung yang tertinggi. Adakah anda tahu bahawa kuil ini dibina tanpa menggunakan paku? Hebat bukan. Malah, anda juga pasti tertarik dengan pemandangan yang indah di bandar Kyoto yang dapat dilihat dari berandanya. Selain pemandangan dan seni bina, kuil ini dikenali kerana membawa jodoh. Oleh itu, anda akan melihat ramai pengunjung muda datang untuk mencuba nasib mereka di sini. Terdapat juga kedai membeli belah jalanan di cerun menuju ke kuil sekiranya anda ingin mendapatkan cenderamata untuk dibawa pulang.

3. Makam Fushimi Inari

4

Candi ini didirikan di atas gunung yang mempunyai ketinggian 233 meter. Nama gunung ini adalah Inori, disebabkan itu makam ini diberikan nama yang sama. Untuk melawat makam ini anda akan melalui jalan yang panjang sehingga ke gunung yang terdapat banyak makam-makam kecil. Laluan ini hampir 4 kilometer panjang, dan apa yang menarik ialah bahawa sepanjang laluan mendaki gunung itu dipenuhi dengan beribu-ribu torii (pintu tradisional Jepun). Struktur paling awal dibina pada tahun 711, dan kuil utama telah dibina pada tahun 1499. Di bahagian bawah bukit terdapat pintu utama dan kuil. Di tengah-tengah gunung ini adalah bahagian dalam makam dan di atas adalah beribu-ribu patung sembahan manusia.

4. Kuil Sanjusangen-do

5

Sanjusangendo adalah sebuah kuil yang terletak di Daerah Higashiyama, Kyoto. Ia juga dikenali sebagai ‘Dewan Lotus King’. Samurai terkenal ‘Taira no Kiyomori’ membina kuil ini di bawah perintah Maharaja Go-Shirakawa pada tahun 1164. Kuil ini telah dibakar beberapa kali dan dibina semula. Kejohanan memanah diadakan di sini pada masa lalu di mana ramai pahlawan mempamerkan kemahiran memanah mereka. Perkara yang menjadi tanda mercu tentang kuil ini adalah Ribuan Tentera Kannon. Ia adalah satu ribu patung askar yang berdiri di sisi kiri dan kanan kuil. Daripada semua ini, 124 patung-patung adalah daripada kuil asal, dan baki 876 telah dibuat pada abad ke-13 selepas kuil itu dibina semula.

5. Kuil Chion-In

6

Chion-in diasaskan oleh Honen, pengasas mazhab Jodo-shu. Pintu gerbang dua tingkat, Sanmon adalah khazanah negara yang diiktiraf sebagai salah satu pintu yang terbesar di Jepun. Ia juga mempunyai loceng tembaga yang mempunyai berat 70 tan dan pada 31 Disember setiap tahun, 17 sami akan membunyikan loceng bersama-sama dan jika anda berada di bandar ini untuk menyambut tahun baru, anda perlu datang dan melihat senario ini. Chion-in juga terkenal dengan Raigos, skrol yang yang tergantung menggambarkan kemunculan Amitabha Buddha. Jika anda berfikir anda pernah melihat Chion-masuk sebelum ini di mana-man, ia pernah muncul dalam filem Hollywood ‘The Last Samurai’.

6. Kuil Tofukuji

7

Tofukuji diambil daripada gabungan dua kuil yang terkenal di kota Nara dipanggil Todaiji dan Kofukuji, dikaitkan dengan keluarga yang sama yang membina kuil ini di Kyoto. Tofukuji adalah tempat tersimpannya Sanmon yang tertua di Jepun. Ia diiktiraf sebagai khazanah negara yang tiada nilainya. Landskap taman di sekitar kuil ini direka oleh seorang arkitek pada zaman Showa dipanggil Mirei Shigemori. Taman ini mempunyai sentuhan unik yang moden yang dilihat seperti taman lumut pada reka bentuk papan catur atau taman batu yang telah direka menggambarkan buruj Big Dipper. Jambatan Tsutenkyo dalam kawasan ini merupakan salah satu daripada tempat di Kyoto yang terbaik untuk pemandangan musim luruh.

7. Kuil Byodo-in

8

Fujiwara no Yorimichi yang berpaling tadah pada bapanya, Fujiwara no Michinaga berundur ke kuil Buddha ini setelah diserang, dan daripada sinilah terciptanya Byodo-In. Apabila anda datang ke sini, anda mungkin serta merta mengalami perasaan ‘dejavu’ apabila anda melihat Dewan Phoenix yang agung. bangunan yang sama terdapat pada ukiran belakang duit syiling 10 yen. Burung phoenix pada wang kertas ¥ 10.000 juga merujuk kepada patung gangsa phoenix Byodo-In. Di hadapan Dewan Phoenix yang terkenal, terdapat sebuah kolam Jodo-shiki yang cantik dan besar. Di sini anda akan dapat melihat banyak patung Buddha seperti patung Amitabha Buddha yang diukir oleh Jocho terkenal dan patung Bosatsu.

8. Kuil Daigo-ji

9

Perkarangan kuil Buddha ini menjangkau dari puncak Gunung Daigo ke kaki gunung. Daigo-ji bermula setelah mendapat permintaan daripada Maharaja Daigo dan di sini anda boleh menyaksikan banyak bangunan yang tidak ternilai seperti pagoda 5-tingkat yang tertua di Kyoto. Pada tahun 1598, Hideyoshi Toyotomi telah menanam banyak pokok sakura di perkarangan dan mewujudkan kawasan perkelahan yang besar pada musim bunga untuk melihat bunga sakura, menjadikan ia acara tahunan yang tidak dapat dilupakan dan perkelahan musim bunganya dipanggil (Daigo no Hanami). Sehingga ke hari ini, Daigo-ji masih menjadi tempat yang popular pada musim bunga di kalangan pelancong dan penduduk tempatan.

9. Kuil Nanzen-ji

10

Mewakili Lima Gunung Terbesar di Kyoto , Nanzen-ji berkembang pesat pada zaman Muromachi. Ia terletak dalam persekitaran yang sangat cantik dan mempunyai taman dengan kolam yang indah dengan batu-batu yang dikatakan menyerupai harimau dan anak singa yang berjalan melalui air. Pintu Gerbang Sanmon telah dibina semula oleh Takatora Todo untuk set permainan Kabuki yang terkenal (The Temple Gate dan paulownia Crest). Jambatan saluran airnya mempunyai gerbang gaya Barat, yang digunakan untuk mengalirkan air dari Tasik Biwa dan ia popular di kalangan pengunjung.

10. Makam Shimogamo Jinja

11

Kuil yang indah ini terletak di tebing dua sungai dipanggil Takano dan Kamo dan dikelilingi oleh hutan purba yang mempunyai pokok-pokok yang berusia lebih 600 tahun. Salah satu perayaan terbesar Kyoto, yang dikenali sebagai Aoi Matsuri, diadakan di kuil ini setiap tahun pada 15 Mac. Satu perarakan besar-besaran diadakan di sini oleh orang yang berpakaian dalam gaya mahkamah Heian berarak bermula dari Istana Imperial melalui Shimogamo dan berakhir di Makam Kamigamo. Ia merupakan pemandangan yang indah untuk dilihat di samping dapat mengenal lebih dalam tentang budaya Jepun.

11. Kuil Ryoan-ji

12

Hosokawa Katsumoto, seorang Shogun terkenal dengan Perang Onin menjemput seorang sami, Giten Gensho untuk mendirikan kuil ini. Taman batu yang terkenal, Karesansui mempunyai 15 batu dan tidak kira bagaimana sekalipun anda cuba, anda tidak akan dapat melihat kesemua 15 batu ini serentak dari mana-mana sudut. Disebabkan ciri ini menjadikannya, taman Zen yang unik yang menarik ramai pengunjung setiap tahun. Terdapat lembah air di hadapan bilik teh, Zorokuan yang tertulis dengan kata-kata yang mengajar kita bahawa (satu sudah memadai semua keperluan yang seorang perlukan).

12. Kuil Myoshin-ji

13

Kuil ini bermula apabila Maharaja Hanazono mengubah tempat istirehatnya kepada sebuah biara Zen Buddha. Bangunan kuil kompleks yang besar ini terdiri daripada beberapa bangunan utama yang besar dan dikelilingi 50 kuil-kuil kecil. Siling dewan utama dicat dengan ukiran naga oleh Kano Tan’yu dan tidak kira di mana anda berdiri untuk melihatnya, kelihatan seolah-olah naga itu merenung tepat ke arah anda.

13. Kuil Ginkaku-ji

14

Shogun ke-8 pada zaman Muromachi, Yoshimasa Ashikaga membina pavilion ini bagi tujuan menjadikannya sebagai tempat istirehat di Higashiyama dan nama rasmi bagi kuil ini yang sebenarnya ialah Jisho-ji. Pavilion dua tingkat ini merupakan khazanah negara dan menjadi tarikan pelancong yang popular kerana binaanya yang megah itu. Di Togudo (Dewan Quest Timur), terdapat sebuah perpustakaan unik yang dikenali sebagai Doujinshi. Sekiranya berkeliaran di kawasan ini, anda juga boleh menikmati pemandangan di Ginsandan (Laut Pasir Gangsa), Kogetsudai (Platform Melihat Bulan) dan Kinkyochi (Kolam Cermin Sutera).

14. Kuil Honen-in

15

Kuil ini terletak di sepanjang laluan ahli falsafah, yang mana merupakan laluan pejalan kaki yang sesuai untuk mengucapkan kata-kata hikmat. Di persekitaran bawah kuil ini, anda akan melihat timbunan pasir yang besar dipenuhi dengan pokok-pokok maple dan sakura. Selain itu, dengan terdapatnya anak sungai yang mengalir lembut di sini, anda akan dapat merasa sepenuhnya keindahan alam yang tidak terdapat di kawasan bandar. Camellia di sini sangat cantik, tidak hairanlah mengapa ramai pengunjung berduyun-duyun datang ke sini pada musim sejuk. Ulama sastera yang terkenal, Junichiro Tanizaki juga ada dikebumikan di sini.

15. Kuil Eikan-do

16

Di kaki Gunung Higashiyama, terdapat sebuah kuil yang terkenal dengan daun musim luruh yang yang menarik sejumlah besar pengunjung setiap tahun. Terdapat kisah popular bahawa seorang sami bernama Yokan datang ke kuil ini untuk bertapa. Pada suatu hari, ketika dia sedang berjalan di perkarangan kuil, patung Buddha Amida yang besar berpaling dan berkata kepada-Nya (Yokan, anda bergerak agak perlahan) dan bahagian yang paling menarik, kepala patung itu kekal dalam kedudukannya berpaling (tidak seperti patung Buddha lain yang melihat ke depan). Sejak peristiwa itu, patung ini lebih mesra dipanggil sebagai (Mikaeri Amida Buddha) atau dalam kata lain, (Amida Buddha yang berpaling ke belakang). Kuil ini merupakan warisan kebudayaan yang penting dan ia mengandungi banyak khazanah yang tidak ternilai seperti lukisan Amida (Amitabha).

16. Kuil To-ji

17

Pada tahun 794, To-ji telah dibina di timur ibu kota Heian, Rashomon. Terdapat ura-ura mengatakan bahawa Kukai telah menubuhkan kuil ini sebagai pusat latihan untuk ajaran Shingon. Di sini anda boleh menyaksikan dua bangunan bersejarah yang terkenal; Kondo (Dewan Emas) dan Daishido (atau juga dikenali sebagai Metido). Kuil ini juga memiliki banyak khazanah seperti lukisan Mandala Dua Alam dan patung Tobatsu Bishamonten yang terkenal. Pagoda 5 tingkat di sini menjadi mercu tanda yang terkenal di Kyoto kerana ia merupakan struktur kayu tertinggi di bandar ini.

17. Kuil Tenryu-ji

18

Kuil tenryu-ji telah disenaraikan sebagai kuil sejarah tertua di Jepun oleh Muromachi Shogun, Ashikaga Yoshimitsu. Kuil ini ditubuhkan di Arashiyama oleh Ashikaga Takauji pada zaman empayar Maharaja Go-Daigo. Nama (Tenryu) dikatakan datang daripada mimpi adik Ashikaga Takauji yang mana dia telah melihat seekor naga emas dalam mimpinya. Siling dewan Hodo mempamerkan lukisan naga yang cantik dipanggil Unryu-zu. Taman-taman sekitarnya mempunyai tasik yang dipanggil Kolam Sogen Pond yang tersangat indah buatannya.

18. Kuil Nembutsu-ji

19

Nembutsu-ji ditubuhkan pada abad ke-9 oleh sami Kobo Daishi yang banyak muncul dalam sejarah agama Buddha di seluruh Jepun. Aspek unik kuil ini adalah patung-patung batu, Kobo Daishi mula meletakkan ia untuk roh-roh orang mati dan bilangannnya terus ditambah untuk sepanjang zaman. Hari ini kuil ini menjadi tempat kepada beribu-ribu patung batu. Di belakang kuil terdapat jalan singkat menuju ke sini yang dipenuhi dengan buluh-buluh yang cantik bagi sesiapa yang fotogenik untuk mengambil gambar sebagai kenangan

19. Kuil Ninna-ji

20

Ninna-ji telah siap dibina di bawah pemerintahan Maharaja Uda dan pada mulanya ia berfungsi sebagai sebuah biara. Khazanah Negara, Kondo, yang berfungsi sebagai dewan istiadat dipindahkan dari istana ke kawasan ini. Anda juga akan dapat melihat harta kebudayaan yang terpenting, pagoda 5 tingkat. Terdapat juga laluan mendaki yang menyerupai laluan Shikoku Haji. Perkarangan kuil ini juga menempatkan banyak jenis pokok sakura yang unik dipanggil ‘Oomuro Zakura’ yang saiznya lebih kecil tetapi terkenal dengan bunganya yang berkembang mekar di Kyoto.

20. Kuil Saiho-ji

21

Saiho-ji adalah sebuah kuil Buddha Rinzai Zen dan lebih mesra dikenali sebagai “kuil lumut”. Ia merupakan salah satu daripada Tapak Warisan Dunia UNESCO di Kyoto yang menyingkap pelbagai sejarah silam Jepun di sini. Kuil ini menawarkan banyak tempat bersiar-siar yang mana bahagian dalam kuil ini sendiri terdapat 3 dewan utama untuk bilik teh. Landskap tamannya telah direka oleh Muso Soseki dan dengan 120 jenis lumut hijau yang meliputi taman, pemandangannya sangat mempesonakan. Sila ambil perhatian bahawa anda perlu membuat tempahan terlebih dahulu sebelum melawat kuil ini.

21. Kuil Sanzen-in

22

Pengasas sekolah Tendai, Saicho telah membina sebuah rumah teh di sebelah timur Gunung Hiei dan disitulah bermulanya Sanzen-in. Di sebelah selatan dewan utama, anda akan menjumpai taman Ruriko dan di sebelah timur taman Yusei itu, hutan lumut yang luas berdiri di hadapan mata anda. Di Dewan Ojo-Gokurakuin, terdapat tiga dewa Buddha, yang merupakan khazanah negara Jepun. Anda akan mendapati bahawa di kedua-dua belah patung Buddha Amida, terletaknya patung duduk Kannon dan Fudo Myoo dalam kedudukan yang paling unik.

22. Kuil Kodai-ji

23

Seorang balu kepada Hideyoshi Toyotomi, Nene mendirikan kuil ini untuk memperingati mendiang suaminya, Hideyoshi. Laluan mengahala ke arah kuil ini juga lebih mesra dipanggil sebagai (Jalan Nene). Selain bangunan utama, kuil ini juga menempatkan 4 bilik teh seperti Kasa-tei dan Shigure-tei. Pada musim luruh, apabila daun mulai berubah warna, anda akan dapat melihat daun merah menyala dari pokok-pokok terbayang di permukaan Kolam Garyochi. Sejak kebelakangan ini, pelabagai acara istimewa diadakan untuk memeriahkan suasana malam, menjadikan jumlah pengunjung ke kuil ini semakin meningkat.

23. Makam Yasaka

24

Di penghujung salah satu daripada jalan-jalan utama di Kyoto; Shijo-dori, terdapat sebuah kuil, yang lebih dikenali sebagai Gion Shrine. Seni bina tempat ibadah dibina mengikut gaya Gion-zukuri yang unik. Kuil Yasaka menjadi tuan rumah salah satu perayaan terbesar di Jepun, Gion Matsuri yang menarik sebilangan besar pelancong setiap tahun. Satu lagi acara tahunan terkenal di kuil ini adalah acara permainan kad tradisional Jepun semasa Tahun Baru.

24. Makam Heian

25

Pada tahun 1859, tahun ke-1100 sejak Ibu Kota Heian ditubuhkan, Makam Heian telah dibina sebagai dewan memorial untuk Maharaja Kanmu, yang bertanggungjawab menubuhkan Ibu Kota Heian ini. Tahun kemudiannya, kuil ini juga didedikasikan kepada mendiang Maharaja Komei. Makam Heian menjadi tuan rumah kepada salah satu daripada 3 perayaan terbesar di Kyoto, iaitu Jidai Matsuri. Berkat usaha Jihei Ogawa yang ke- 7, taman-taman ini dihiasi indah dengan pokok-pokok sakura dan pada musim luruh tamn ini menjadi merah-kemerahan yang indah disebabkan daun-daun ini mulai bertukar warna.

25. Makam Shimogamo

26

Makam Shimogamo merupakan tempat suci yang mendapat kedudukan tertinggi antara semua makam di Jepun sama seperti Makam Kamigamo. Datang dan nikmati pemandangan alam Kolam Mitarai atau Hutan Tadasu di kawasan selatan perkarangan makam ini. Jika anda berada di bandar ini pada masa yang tepat juga, anda mungkin berpeluang menyaksikan adat Hinanagashi, yang dijalankan semasa Perayaan Patung atau majlis Ashitsukeshinji semasa musim panas. Pada bulan Mei, kedua-dua Makam Shimogamo dan Kamigamo akan menganjurkan Aoi Matsuri, di mana para peserta perarakan akan berpakaian mewakili keluarga diraja semasa zaman Heian.

26. Kuil Suzumushi-dera

27

Nama rasmi bagi Kuil ini adalah Kalonji dan terdapat kira-kira 5000 cengkerik yang diternak di kawasan ini. Sepanjang tahun, anda akan dapat menikmati bunyi harmoni yang terhasil dari kicauan cengkerik ini. Sami di sini sangat peramah dan mereka sentiasa bersedia untuk berkongsi ilmu mereka melalui dakwah dan ramai pengunjung akan datang untuk mendengar ceramah dari mereka. Di pintu masuk, terdapat sebuah patung yang memakai topi jerami dan dikatakan bahawa patung Buddha ini akan mengikut anda ke rumah dan menunaikan satu daripada permintaan yang dihajatkan semasa anda berdoa di sini.

27. Kuil Kurama-dera

28

Kuil ini dibina pada zaman Heian sebagai pelindung di bahagian utara Kyoto. Terdapat kereta kabel disediakan untuk pelawat menaiki bukit, di mana kuil ini terletak. Laluan gunung di bentara yang menuju ke arah Kibune dikatakan tempat di mana Ushiwakamaru yang terkenal telah dilatih. Lagenda juga ada mengatakan bahawa Tengu yang bertanggungjawab untuk mengajar Ushiwakamaru seni peperangan, menetap di kuil ini.

28. Kuil Jingo-ji

29

Selepas mendaki denai gunung yang curam, anda akan menjumpai Jingo-ji, sebuah kuil Buddha Shingon yang terletak di Gunung Takao. Kuil Buddha ini dibina semasa zaman Enryaku (782-806) dan ia kaya dengan sejarah silam yang terdahulu. Kuil ini menyimpan banyak khazanah negara seperti Mandala Dua Alam yang paling tua pernah wujud di Jepun, [Takao Mandala]. Kuil ini juga mengadakan acara (Kawarakenage), yang mana pengunjung akan membaling piring dari bukit untuk menghindari diri mereka dari kuasa jahat.

29. Makam Atago

30

Atago Jinja terletak di puncak Gunung Atago di ketinggian 924 meter, barat laut Kyoto. Ia berfungsi sebagai pusat utama kepada semua 900 tempat-tempat suci di Atago, Jepun dan lebih dikenali sebagai (Atago san). Dewa teragung kuil ini dikatakan melindungi rakyat dari api dan jika anda menggantung azimatnya di dapur, anda akan dilindungi daripada sebarang bahaya kebakaran. Jika anda mengambil bahagian dalam acara tahunan mereka (Doa Seribu Hari] pada 31 Julai, anda mungkin diberi ganjaran dengan seribu hari yang bertuah!

30. Makam Matsuo-taisha

31

Kuil bersejarah ini sebenarnya dibina oleh sekumpulan pendatang di Jepun. Dewan utama dibina berdasarkan seni bina Shinto yang unik dikenali sebagai Ryo Nagare-zukuri. Dewa yang tinggal di sini mempunyai perkaitan rapat dengan alkohol. Disebabkan itu tidak hairanlah mengapa ramai orang-orang yang bekerja dalam industri itu datang dan berdoa di sini. Dalam kawasan kuil, terdapat juga perigi yang dipanggil (Kame-no-ido) dan dikatakan bahawa jika anda menggunakan air dari perigi ini untuk membuat alkohol, alkohol yang terjadi hasil daripada campuran air itu itu tidak akan reput selama-lamanya.