SERANGGA KANAK-KANAK DI JEPUN SUKA KUMPUL KETIKA MUSIM PANAS

Penangkapan serangga adalah hobi kegemaran di kalangan kanak-kanak Jepun, terutamanya kanak-kanak lelaki semasa musim panas. Musim panas panas dan lembap adalah di mana pelbagai serangga akan terbang berkeliaran, dan biasanya, kanak-kanak sekolah rendah dan kanak-kanak sekolah menengah akan menghabiskan masa mengumpul serangga. Mengumpul serangga ini juga merupakan salah satu kerja rumah musim panas.

Antara serangga yang biasa ditangkap ialah:

  • Rhinoceros Beetle

Dalam bahasa Jepun, badak kumbang dipanggil kabutomushi. Mushi adalah Jepun untuk bug, dan Kabuto adalah Jepun untuk topi keledar. Jadi, secara literal, ia bermakna topi keledar-bug merujuk kepada topi keledar samurai. Badak kumbang mempunyai badan tebal yang mempunyai kilauan hitam coklat berkilat. Ia amat menarik dengan tanduk Y berbentuk menonjol yang agak menyerupai tanduk badak sumbu. Ia tidak sukar untuk menangkap kumbang ini. Ia dengan mudah boleh didapati pada waktu pagi di dalam hutan di mana hinggap di pokok-pokok oak.

  • Stag Beetle

Tidak berbadan bulat seperti kumbang badak, kumbang rusa jantan mempunyai badan yang rata. Ia mempunyai tulang rahang unik yang kelihatan serupa dengan tanduk. Sama seperti kumbang badak , kumbang rusa jantan boleh didapati dengan mudah pada waktu pagi di setiap pokok oak. Jenis terbesar rusa kumbang yang dikenali sebagai “o-kuwagata” dan ia sangat popular di kalangan kanak-kanak dan orang dewasa!

 

  1. Cicada

Bila musim panas tiba anda akan dengar beberapa bunyi yang bising iaitu Cicadas. Cicadas yang banyak pada musim panas dan mereka membuat lebih banyak bunyi kerana cuaca menjadi lebih panas. Anda boleh melihat anak-anak cuba untuk menangkap Cicadas dengan jaring. Walaupun mulut jerami seperti jengkerik seolah-olah seperti ia boleh menyengat, ia hanya digunakan untuk menghisap sap dari pokok, jadi ia adalah selamat untuk kanak-kanak untuk memegang riang-riang.

 

  1. Firefly

Pada masa lalu, melihat kelip-kelip adalah aktiviti biasa tetapi perbandaran hari ini telah kekurangan bilangan kelip-kelip daripada yang boleh dilihat. Walau bagaimanapun, ramai orang masih menikmati melihat kelip-kelip indah di tepi sungai pada waktu malam. Keupayaan kelip-kelip untuk memancarkan cahaya menjadikan mereka cukup supaya kanak-kanak suka untuk menangkap mereka. Keindahan kelip-kelip tidak bertahan lama, di mana Jepun disebut sebagai “hakanasa.”

 

Walaupun kanak-kanak Jepun suka untuk menangkap serangga, mereka kebiasaannya hanya menangkap untuk sementara dan melepaskan balik kemudian. Kanak-kanak yang tinggal di bandar mungkin mempunyai masa yang sukar mencari mereka pepijat kerana kekurangan kawasan hutan, tetapi ada kedai serbaneka yang menjual beberapa jenis serangga!