5 AKUARIUM TERCANTIK DI JEPUN

Jepun adalah sebuah negara yang berbangga dengan ikan. Jadi, sama ada anda melancong sekitar Pulau Okinawa, atau menuju ke Kyoto atau Osaka, atau bahkan jika anda tinggal di kawasan sekitar Tokyo, terdapat banyak akuarium untuk anda nikmati di seluruh Jepun.

  1. Aquarium Sumida, Tokyo.

Ini adalah akuarium terbaru sejak ia dirasmikan bersama-sama dengan Tokyo SkyTree, dan merupakan sebahagian daripada kompleks Soramachi itu. Ini mungkin bukan akuarium terbesar, tetapi perhatian khusus telah dibayar kepada pembangunan. pencahayaan khas dan tumbuh-tumbuhan marin membuat setiap pandangan bawah air nampak indah. Pameran ini menumpukan terutamanya kepada kehidupan marin dari Tokyo Bay dan haiwan yang lebih kecil. Perlu diingatkan bahawa ruangan besar yang terdapat beberapa ribu ikan emas dianggap bertuah.

 

  1. Epson Aqua Park Shingawa, Tokyo

Taman Aqua, adalah tempat ikan lumba-lumba membuat pertunjukan. Akuarium ini terletak di kompleks Hotel Prince di tengah-tengah Shinagawa. Ia terkenal dengan koridor bawah air 20 meter yang membolehkan anda untuk berjalaN. Ia adalah sangat interaktif dan juga, seperti banyak akuarium Jepun, mempunyai pameran obor-obor yang besar.

  1. Sea Paradise Hakkejima, Yokohama

Hakkeijima Sea Paradise adalah sebuah taman tema besar yang merangkumi Aqua Resorts, Pleasure Land, kedai, restoran, dan juga sebuah hotel. Aqua Resorts merangkumi tiga tarikan utama berbeza. Ini termasuk Muzium Aqua, Dolphin Fantasy, dan Lagoon Fureai. Terdapat juga Teater Aqua yang menampilkan filem pendek hidupan laut dari seluruh dunia.

 

Muzium Aqua akuarium terdapat beberapa tingkat yang menempatkan banyak kehidupan marin termasuk penguin, memerang laut, beruang kutub, jerung, dan banyak lagi. Bergantung kepada masa, anda boleh menonton kakitangan berinteraksi dengan kehidupan marin, seperti helah anjing laut dan berenang dengan jerung secara live.

 

  1. Aquarium Kayuukan, Osaka

akuarium ini adalah lain dari yang lain. Bangunan besar yang terletak di Osaka mendedahkan lebih 11 tingkat  menunjukkan kehidupan marin di Lautan Pasifik yang besar antarnya ikan kecil,ikan paus, jerung,  memerang, anjing laut dan lain-lain. Ini adalah salah satu daripada tarikan utama di Osaka. Terdapat juga kawasan di mana anda boleh menyentuh beberapa haiwan.

 

  1. Okinawa Churaumi Aquarium, Okinawa

Lebih cantik, lebih besar, lebih hijau, Akuarium Churaumi adalah tidak kurang daripada akuarium yang kedua terbesar di dunia. Ia dibina untuk mempamerkan keajaiban perairan tropika Okinawa tetapi juga untuk menjadi pusat pengajian. Akuarium ini juga merupakan salah satu sebahagian daripada sebuah taman yang besar dengan sebuah kampung tradisional, muzium dan sebahagian pantai yang belum tercemar dengan pantai dan paya bakau itu. Akuarium ini dengan sendirinya adalah tempat yang bagus untuk pergi ke utara pulau Okinawa.