5 BUAH TERMAHAL DARI JEPUN

Untuk US $ 6,000, anda boleh menempah perjalanan yang menakjubkan ke Tokyo dengan penerbangan dan penginapan hotel bertaraf lima bintang. Atau, anda boleh membeli sebiji tembikai! Terima kasih kepada perfeksionisme dan kreativiti yang terdapat beberapa jenis buah premium ultra yang ditawarkan di sini di Jepun. Di sini kami telah kumpulkan lima buah-buahan yang paling mahal di dunia.

  1. Tembikai petak

 

 

Mari kita mulakan dengan buah yang paling murah dalam senarai kami, ¥ 15,000 (US $ 150) sepotong tembikai petak. Kami tidak bergurau, ia adalah buah yang paling murah dalam senarai kami yang mana bersamaan dengan perbelanjaan sebulan makan tengah hari bento di Tokyo-walaupun mereka boleh pergi ke AS $ 800! Tembikai ini ditanam dalam kiub khas yang memaksa melon untuk membesar dalam bentuk yang unik tersebut. Tetapi apabila anda memotongnya, ia tidak kelihatan berbeza daripada tembikai biasa. Walau bagaimanapun, ia dijual ketika masih belum masak sepenuhnya dan tidak manis langsung.

 

Terdapat dua cerita untuk menjelaskan asal usul tembikai petak. Satu cadangan adalah bahawa petani memikirkan cara yang lebih berkesan untuk menghantar tembikai. Satu lagi petunjuk untuk mencipta tembikai yang sesuai dengan sempurna di dalam peti sejuk. Terlepas dari bagaimana mereka mula, tembikai pasti menjadi kepingan seni mewah.

 

  1. Taiyo no Tamago Mango

 

Seterusnya dalam senarai kami adalah mangga. Sekiranya anda ingin berbelanja lebih mahal, buah-buahan ¥ 13,000 (US $ 116) ini merupakan satu permulaan yang baik, dengan harga tambang yang lebih tinggi dengan harga US $ 3,662 untuk sekotak dua. Cukup menarik, mangga Jepun dianggap buah-buahan premium di Jepun. Pelbagai yang diimport dari India, Filipina atau Thailand boleh berkisar dari ¥ 500- ¥ 1,000. Tetapi mangga tempatan yang semakin berkembang adalah lebih mahal, memandangkan hakikat bahawa petani ingin buahnya sempurna untuk mendapatkan perbezaan istimewa.

 

Untuk perbezaan istimewa, setiap mangga mesti sekurang-kurangnya 12 auns dan mempunyai kandungan gula yang tinggi. Salah satu jenama mangga terbaik Jepun ialah “Taiyo no Tamago” (Telur Matahari), ditanam di wilayah Miyazaki. Paip Taiyo no Tamago mempunyai kelebihan untuk memenuhi syarat-syarat untuk perbezaan khusus kerana mereka ringan dan kandungan gula tinggi, menjadikan mangga ini buah terbaik untuk dicuba pada musim panas.

 

 

  1. Tembikai Densuke

 

Satu lagi jenis tembikai dalam senarai kami. Kali ini, tembikai Densuke yang jarang berbuah. Satu tembikai, khususnya, dijual dengan ¥ 650.000 (US $ 5,800), menetapkan rekod tinggi pada tahun 2008. Kenapa tembikai ini lebih mahal? Kulit Densuke yang sangat gelap, yang tidak betul-betul hitam tetapi dianggap lebih manis daripada tembikai biasa. Sama seperti buah-buahan mewah yang lain, lagi manis , lagi tinggi ia boleh dijual. Satu fakta terakhir berkenaan tembikai Densuke adalah kekurangannya. Tembikai ini hanya boleh ditanam di Hokkaido, di mana hanya 100 dihasilkan setiap tahun. Walaupun dengan harga yang sangat tinggi, masih ada orang yang sanggup membelinya. Dan tidak seperti tembikai persegi, mereka dibuat untuk dimakan.

 

  1. Anggur Ruby Roman

 

Seterusnya dalam senarai kami ialah anggur Ruby Rom dari wilayah Ishikawa. Seperti yang anda dapat lihat, anggur merah besar ini adalah kira-kira sebesar saiz bola ping pong dan boleh mencapai harga dari ¥ 40,000 (US $ 357) hingga AS $ 4,000 untuk setangkai anggur. Kualiti yang diinginkan anggur mewah termasuk bentuk sempurna bulat, kandungan gula sekurang-kurangnya 18 peratus dan berat sekitar 20 gram. Sekumpulan 26 buah anggur yang bernasib baik dijual pada tahun 2016, dengan kos pemilik baru ¥ 1,100,000 (US $ 9,812), atau ¥ 42,307 (US $ 337) setiap anggur.

 

  1. Melon Yubari King

 

Melon Yubari King, dinamakan sempena bandar di Hokkaido di mana mereka ditanam, biasanya memerintahkan harga yang baik. Walaupun Yubari King yang berpatutan boleh didapati untuk ¥ 10,000 (US $ 89.26), kami ingin memberi tumpuan kepada pelbagai tembakan dua melon, khususnya, yang dijual pada tahun 2016 untuk ¥ 3,000,000 (US $ 26,779)!

 

Bagaimana mungkin tembikai begitu mahal? Pasti ia memerlukan sejumlah besar usaha untuk menjadikan tembikai ini sebagai “raja” buah-buahan. Setelah tembikai baru tumbuh, pilihan yang dipilih diberikan teduhan untuk melindungi mereka dari matahari. Proses yang sukar ini menjadikan rasa melon lebih manis dalam rasa. Orang-orang yang mengambil harga yang tinggi mempunyai bentuk bulat yang sempurna dan kulitnya licin. Akhirnya, batang mereka dipangkas ke bentuk ‘T’ yang rapi dan dijual secara berpasangan dalam lelongan.

 

Adakah anda sanggup menghabiskan berjuta yen pada tembikai?