5 Kawasan Mendaki Gunung di Jepun yang Terkenal

1Dengan kehadiran jumlah gunung yang tidak terkira di Jepun, aktiviti pendakian telah menjadi salah satu aktiviti utama di negara ini sama ada yang muda atau tua. Aktiviti mendaki gunung juga merupakan cara terbaik untuk menikmati perubahan musim di Jepun. Dari bunga mekar pada musim bunga dan awal musim panas hinggalah daun beralih pada musim luruh, gunung-gunung di Jepun sentiasa menawarkan pemandangan yang indah.

Pelbagai bentuk pendakian anda boleh cari di sini. Sama ada melalui jalan yang panjang, meredah trek melalui taman negara yang memakan beberapa hari lamanya ataupun juga sekadar lawatan harian yang mudah bermula dari bandar, Jepun menawarkan banyak peluang mendaki melalui satu set pelbagai iklim dan tahap kesukaran.

Di bawah merupakan antara senarai destinasi pendakian yang terkenal di seluruh Jepun:

1. Gunung Fuji (Shizuoka-ken)

2Musim : Julai hingga Pertengahan September
Tahap kesukaran : Sukar
Ketinggian : 3776m

Gunung Fuji, merupakan gunung tertinggi dan paling terkenal di Jepun. Setiap tahun, seramai beberapa ratus ribu orang akan mendaki gunung ini. Kebanyakan dari mereka akan datang semasa musim mendaki utama iaitu pada bulan Julai dan Ogos, walaupun sebahagian daripada kemudahan untuk mendaki juga terdapat dalam bulan September. Di luar pada masa itu, ia adalah berbahaya untuk mendaki gunung ini. Beberapa jalan yang lebih pendek, atau pendakian yang kasual juga boleh didapati, seperti berjalan kaki ke Kofuji dan Hoeizan.

Gunung Fuji dibahagikan kepada sepuluh stesen dengan stesen pertama di kaki gunung dan stesen kesepuluh berada di kemuncak gunung itu. Jalan raya berturap pergi sejauh stesen kelima iaitu separuh jalan ke gunung. Terdapat empat stesen yang berbeza bahagian di gunung, di mana kebanyakan orang memulakan pendakian mereka:
– Stesen Fuji Subaru Line
– Stesen Subashiri
– Stesen Gotemba
– Stesen Fujinomiya

2. Yakushima National Park (Kagoshima-ken)

3Musim : Musim Bunga, Musim Panas dan Musim Luruh
Tahap Kesukaran : Mudah – Sukar
Ketinggian : 1,935 m

Yakushima dipenuhi banyak hutan, merupakan pulau subtropika di selatan Kyushu. Pulau ini diliputi oleh hutan kayu aras pertumbuhan lama, di mana beberapa pokok cedar yang berusia beberapa tahun lamanya masih boleh dilihat. Pulau ini menawarkan banyak peluang mendaki, termasuk perjalanan yang panjang ke Jomonsugi yang berusia 7000 tahun berhampiran pusat pulau dan laluan yang mudah di sekitar Shiratani Unsuikyo dan Yakusugi Land.

Sebagai pulau subtropika dengan ketinggian gunung hampir 2000 meter tinggi, Yakushima menarik banyak hujan sepanjang tahun. Terdapat hujan hampir setiap hari, terutama di kawasan pedalaman pergunungan, walaupun hujan kadang-kadang rintik dan terhad kepada jangka masa yang singkat. Pada ketinggian yang lebih tinggi, kerpasan hujan yang dipanggil salji akan berlaku semasa musim sejuk.

3. Gunung Kirishima (Miyazaki)

4Musim : Musim Bunga, Musim Panas dan Musim Luruh
Tahap Kesukaran : Mudah – Sukar
Ketinggian : 1700 m

Kirishima adalah banjaran gunung berapi aktif yang merentasi sempadan antara Kagoshima dan wilayah Miyazaki. Ia menawarkan beberapa pemandangan di Jepun yang paling hebat dengan pelbagai kon cukup gunung berapi dan kawah. Ia juga merupakan destinasi perlancongan kolam air panas yang sangat baik. Terdapat beberapa kursus mendaki, yang paling baik diterokai pada musim bunga hingga musim luruh, kerana beberapa laluan mungkin tidak boleh dimasuki pada bulan musim sejuk.

Pakej yang amat disyorkan adalah Laluan Kirishima Ridge , yang mengikut keseluruhan rantaian gunung Kirishima dari Ebino Kogen hingga ke Pusat Pelawat Takachiho-gawara . Ia adalah kira-kira 12 kilometer panjang dan mengambil masa kira-kira enam jam untuk menghabiskannya. Ia berkemungkinan untuk bermula sama ada dari hujung laluan , bagaimanapun, disebabkan oleh kekurangan pengangkutan awam yang baik, ia adalah penting untuk anda mempertimbangkan tentang pengangkutan untuk pulang.

4. Kamikochi (Nagano-ken)

5Musim : Musim Bunga, Musim Panas dan Musim Luruh
Tahap Kesukaran : Mudah – Sukar
Ketinggian : 3,190 m

Kamikochi adalah sebuah resort popular di Utara Jepun Alps. Lembah yang rata dan indah ini dikelilingi oleh gunung yang tinggi dan mempunyai beberapa pemandangan gunung yang paling menakjubkan di Jepun. Pelbagai laluan mendaki disediakan, yang terdiri daripada perjalanan yang santai hingga merentasi gunung selama beberapa hari, di mana akan membawa anda di sekitar kawasan itu begitu juga kawasan pergunungan hingga ke kawasan lain di rantau ini.
Cara yang paling mudah untuk menikmati hari-hari di Kamikochi adalah dengan mendaki laluan sepanjang Sungai Azusa dari Taisho Pond ke Jambatan Myojin . Ia adalah kawasan yang kebanyakannya rata dan tidak memerlukan pengalaman mendaki dan hanya mengambil masa beberapa jam. Mendaki ke sekitar puncak, bagaimanapun, adalah lebih mencabar dan hanya disyorkan antara pertengahan Jun dan pertengahan September.

5. Daisetsuzan National Park (Hokkaido)

6Musim : Julai hingga September
Tahap Kesukaran : Medium – Sukar
Ketinggian : 2,000 m

Daisetsuzan, merupakan taman negara terbesar di Hokkaido, adalah syurga gunung hutan belantara yang belum diterokai lagi dan tempat utama di Jepun untuk melihat warna-warna musim luruh dan salji setiap tahun. Taman ini adalah salah satu daripada beberapa tempat di mana anda boleh melakukan larian trek selama seminggu sepenuhnya sambil dikelilingi oleh alam semula jadi, walaupun terdapat banyak beberapa jalan pendek juga untuk diterokai.

Kerana belum diterokai oleh tangan manusia, taman ini mempunyai kawasan pelancongan yang minimum, dengan kebanyakan pelawat merehatkan diri mereka di kampung-kampung air panas di pinggir gunung. Dari kawasan hotel anda yang selesa, anda boleh membuat perjalanan ringkas ke kawasan pedalaman taman, menuju ke puncak dan mendaki melalui lembah-lembah di laluan yang agak mencabar hari anda.

Pendakian gunung mungkin agak memenatkan bagi sesetangah orang, namun oengalaman penat lelah ketika mendaki itu mungkin menjadi sesuatu yang anda tidak dapt lupakan. Di Jepun, walau di mana anda mendaki anda pasti tidak akan keseorangan kerana Jepun mempunyai pendaki-pendaki yang aktif!