5 MUZIUM YANG MENJADI PILIHAN PELANCONG LUAR

Melihat pemandangan indah boleh menjadi cara yang baik untuk menghabiskan percutian di Jepun, tetapi muzium menawarkan pandangan budaya yang lebih mendalam dan sering memberi penjelasan yang tidak dijumpai di tempat lain. Laman web Pelancongan telah menyenaraikan beberapa muzium paling popular di Jepun pada tahun 2017 .

 

  1. Muzium Ghibli (Tokyo)

 

Peminat Ghibli pasti gembira di muzium ini di mana anda boleh belajar tentang apa yang berlaku dalam membuat filem Ghibli. Anda juga boleh menonton filem pendek Ghibli yang anda tidak dapat mencari di tempat lain kecuali di muzium! Anda akan disambut dengan Robot Solider iaitu Totoro setinggi lima kaki (16.4 kaki) dari Laputa di Sky, dan anda pasti dapat mencari watak kegemaran anda di sini.

  1. Muzium Sejarah Alam dan Sejarah Manusia Kitakyushu (Fukouka)

Sekiranya monumen raksasa dan dinosaur adalah benda kegemaran anda, mungkin lawatan ke Muzium Sejarah Alam dan Sejarah Manusia Kitakyushu adalah yang terbaik. Penuh dengan peninggalan kuno dan artifak sejak zaman lalu, muzium juga menempatkan dua tengkorak Tyrannosaurus yang sangat besar bakal mengagumkan para pelancong.

 

  1. Muzium Keamanan Himeyuri (Okinawa)

Perempuan Sekolah Normal Okinawa dan Sekolah Tinggi Perempuan Pertama Okinawa digerakkan untuk membantu pasukan Jepun dalam Pertempuran Okinawa. Daripada 240 pelajar dan guru yang telah digerakkan untuk usaha perang, 136 daripada mereka kehilangan nyawa. Pameran ini menunjukkan betapa perang ganas dan bagaimana kerajaan Jepun merompak belia-belia mereka yang tidak bersalah.

  1. Muzium Hiroshi Senju (Nagano)

Sebuah muzium seni yang mempamerkan reka bentuk senibina yang anggun yang mempamerkan banyak lukisan. Taman terumbu karang yang indah, atmosfera yang tenang, dan sebagainya telah menjadikan muzium sebagai karya seni dengan sendirinya.

 

  1. Muzium Memorial Keamanan Hiroshima

Muzium Memorial Keamanan Hiroshima menghapuskan senjata nuklear dan merealisasikan perdamaian dunia kekal. Ia terbahagi kepada bangunan timur dan bangunan utama. Di bangunan timur, sejarah Hiroshima (Hiroshima-no-ayumi) berurusan dengan tempoh pendedahan A-bom dibentangkan melalui panel gambar, filem, dan tokoh mengenai faktor-faktor yang berkaitan dengan latar belakang sejarah pada masa itu. Di bangunan utama, muzium menunjukkan kemusnahan yang disebabkan oleh bom atom secara terperinci. Taman Peringatan Perdamaian, di mana muzium ini terletak, dikenali sebagai tapak cermin bunga yang terkenal.