5 Selebriti Yang Pandai Berbahasa Jepun

Anda sedang belajar bahasa Jepun?

Anda tidak keseorangan!

Lima selebriti ini berkongsi satu perkara yang sama : cinta kepada Jepun dan juga bahasanya.

Ambil inspirasi dari lima orang selebriti yang bercakap Jepun. Jika mereka boleh melakukannya, anda juga boleh melakukannya!

 

Ariana Grande

Ariana Grande telah lama menjadi peminat besar di Jepun. Dan pada 2015, dia mengumumkan bahawa dia belajar bahasa Jepun! Dia juga memaparkan sebilangan buku nota hiragana beliau di Instagram.

https://www.instagram.com/p/yLa-yyyWR_/

Ariana sudah cukup popular di Jepun dan merupakan seorang bintang pop dan ikon. Apabila dia memberitahu bahawa dia sedang mempelajari bahasa Jepun, peminatnya di Jepun menjadi sangat teruja!

Dia juga telah dikenali kerana tweet dalam bahasa Jepun di Twitternya.

Katanya di Twitter 私 達 は, 本 当 に, 早 く 日本 に 戻 り た い わ.

Terjemahannya: Kami benar-benar ingin kembali ke Jepun tidak lama lagi!

Video di bawah adalah Ariana yang cuba untuk berbahasa Jepun dalam beberapa situasi yang berbeza. Tengok sehingga akhir video di mana dia mengajar Jimmy Fallon untuk menyebut beberapa perkataan.

[youtube width=”100%” height=”100%” autoplay=”true”]https://www.youtube.com/embed/Vgfp09p-nQI[/youtube]

 

Hugh Jackman

Hugh Jackman telah menghabiskan masa di Jepun dalam beberapa tahun. Dua filem terbarunya iaitu Logan dan The Wolverine sebahagiannya difilemkan di Jepun.  Jadi tidak hairan lah jika dia dapat beberapa perkataan ketika itu.

Pada Mei 2017, dia mendarat di Tokyo untuk mempromosikan filem Logan. Talented Jackman menyiarkan video di Instagram untuk peminatnya di Jepun, sambil berkata ‘watakushi wa nihon de kuru to eiga tame ureshii desu’, yang diterjemahkan sebagai ‘saya sangat gembira dapat datang ke Jepun untuk filem saya’.

https://www.instagram.com/p/BUXBt_3jKnq/

Ada sedikit kesilapan kecil pada bahasa Jepun Hugh, tapi tak mengapa! Ini menunjukkan bahawa anda masih boleh berkomunikasi dengan baik dalam bahasa asing walaupun anda tidak sempurna. Dan jika seorang selebriti terkenal juga tidak sempurna dalam berbaasa Jepun, anda juga tidak perlu menjadi sempurna!

 

Edward Norton

Edward Norton adalah antara salah seorang yang boleh berbaasa Jepun dengan baik dalam senarai kami! Bintang The Fight Club ini mempelajari bahasa Jepun di Universiti Yale. Ketika itu datuknya tinggal di Osaka di mana atuknya menjalankan bisnes tanpa keuntungan yang dipanggil Enterprise Foundation. Selepas tamat pengajian, Norton berpindah ke Jepun seketika untuk bekerjasama dengan datuknya dalam projek di akuarium Osaka.

Sejak beralih ke Amerika Syarikat dan menjadi pelakon terkenal, dia mungkin tidak menggunakan bahasa Jepun begitu banyak dalam kehidupan seharian. Tetapi dia masih menggunakannya!

Dia nampaknya berbahasa Jepun dengan sangat lancar ketika ditemuramah oleh akhbar Jepun, dan malah bercakap tentang nombor karaoke kegemarannya (ia Billy Joel!).

Dalam video ini, beliau bercakap mengenai masanya di Osaka. Bahasa Jepunnya seolah-olah agak berkarat sekarang, tetapi masih mengagumkan memandangkan setelah beberapa tahun berlalu sejak dia tinggal di sana.

[youtube width=”100%” height=”100%” autoplay=”true”]https://www.youtube.com/watch?v=5A3dsYKoJh0[/youtube]

 

Tom Cruise

Tom Cruise terkenal dengan peranannya dalam The Last Samurai. Anda boleh melihat Tom Cruise bercakap Jepun dalam filem itu, tetapi adakah dia benar-benar bercakap? Jawapannya ya! Cruise tidak pandai berbahasa Jepun sebelum menerima wataknya, tetapi dia mempelajari bahasa itu sebagai persediaan untuk penggambaran supaya dia boleh menyebut skripnya dengan lebih baik.

Bersama dengan bahasa Jepun, Tom Cruise juga mempelajari seni pertempuran pedang dan sejarah Jepun untuk membantu dia menjiwai watak.

Usaha beliau untuk belajar Jepun jelas berhasil: The Last Samurai merupakan hit besar di Jepun, berjaya meraih kutipan yang luar biasa $117 juta lebih di Jepun daripada di Amerika Syarikat.

Cruise telah melawat Jepun lebih daripada pelakon Hollywood yang lain. Untuk mengucapkan terima kasih kerana hubungan baiknya dengan Jepun, negara itu memberi ganjaran kepadanya pada hari kebangsaannya sendiri. Ya, 6 Oktober secara rasminya Tom Cruise Day di Jepun!

[youtube width=”100%” height=”100%” autoplay=”true”]https://www.youtube.com/watch?v=C2QdI_Z9YAY[/youtube]

 

Steven Seagal

Steven Seagal adalah satu-satunya selebriti barat yang kami dapati yang fasih berbahasa Jepun! Pelakon dan ahli seni mempertahankan diri tinggal di Jepun selama sekurang-kurangnya 10 tahun dan sebelum ini mempunyai seorang isteri Jepun, Miyako Fujitani.

Seagal berpindah ke Jepun pada umur sekitar 20 tahun dan terus belajar seni mempertahankan diri. Seni mempertahankan diri yang dia menguasai dengan cepat adalah aikido: dia memegang tali pinggang 7 dan hitam dalam aikido dan bahkan menjadi orang asing pertama yang membuka aikido dojo di Jepun. Dia juga mendapat tali pinggang hitam dalam karate, judo dan kendo. Seagal bekerja sebagai pengajar seni mempertahankan diri di Jepun dan Amerika selama bertahun-tahun sebelum menjadi pelakon.

Selepas menghabiskan banyak hidupnya yang didedikasikan untuk budaya Jepun dan Jepun, tidak hairan lah jika dia sangat fasih bertutur Bahasa Jepun. Berikut adalah video Seagal yang bercakap Jepun kepada peminat Jepun.

[youtube width=”100%” height=”100%” autoplay=”true”]https://www.youtube.com/watch?v=Pg4BjOcitlY[/youtube]
Rasa terinspirasi? Mengapa tidak cuba kalahkan mereka!