5 Snek Kedai Roti

Jepun dahulunya sering dikaitkan dengan beras, tetapi roti dikenali sebagai pan, dari perkataan Portugis iaitu Pao juga telah mendapat sambutan secara besar-besaran. Hari ini kedai roti kecil boleh didapati tidak kira-kira di mana-mana anda berada. Selama bertahun-tahun, pembuat roti Jepun telah membangunkan kepakaran tempatan mereka sendiri.

Anpan

Ini roti manis dipenuhi dengan pes kacang Anko, biasanya pes merah yang dibuat dari kacang Azuki. Ia mula dijual di Ginza, Tokyo, pada 1874. Anpanman, wira kanak-kanak siri komik dan anime yang mana kepalanya berbentuk Anpan , telah meningkatkan populariti snek.

 

 

Meronpan

Nama untuk “roti-tembikai” berasal daripada persamaan roti ‘untuk buah-buahan, dan bukannya rasa, yang paling biasa manis dan mentega. Tetapi terdapat pelbagai variasi pada tema ini, dengan cip coklat atau krim pengisian popular, dan pelbagai perisa-termasuk coklat, strawberi, dan maple-kini mempunyai tembikai juga.


 

Karēpan

Kari tiba di Jepun pada abad kesembilan belas dalam bentuk yang sederhana kemudian dinikmati oleh British, dan telah menjadi kegemaran tetap kebangsaan. “Roti-Kari” adalah sejenis donut sedap penuh dengan sos kari gaya Jepun, disalut dengan serbuk roti dan digoreng. Walaupun lazat, ia mungkin tidak digalakkan untuk mereka yang menjaga kalori.


 

Yakisobapan

Pada asasnya bun hot dog penuh dengan yakisoba (mi goreng) dan sering dihias dengan halia jeruk merah jambu, makanan ringan ini biasanya dijual mungkin kelihatan pelik bagi sesetengah pengunjung yang datang ke Jepun. Penggemar sandwich yang sukakan cabaran juga harus cuba kentang korokke (croquette) sebagai intinya, serta strawberi atau buah-buahan lain dengan krim putar.


 

Mushipan

Kek kukus yang gebu dan ringan, sama ada dalam pelbagai tradisi seperti gula perang (atau yang matcha berperisa yang digambarkan di sini) atau gaya yang lebih moden, seperti coklat. Pada tahun 1950, gerabak kuda menjual mushipan adalah pemandangan biasa, tetapi kini makanan ringan yang biasa ditemui di kedai roti, kedai-kedai, dan pasar raya.