5 STADIUM DI JEPUN

Stadium adalah tempat dimana sukan, konsert, atau acara-acara lain dan terdiri daripada satu bidang atau peringkat yang sama ada sebahagian atau sepenuhnya dikelilingi oleh struktur bertingkat direka bentuk untuk membolehkan penonton untuk berdiri atau duduk dan melihat sesuatu acara.

Di sini, terdapat beberapa stadium yang telah dibina di Jepun.

 

  1. National Olympic Stadium, Tokyo

Ia merupakan stadium utama untuk upacara-upacara pembukaan dan penutupan, serta menjadi tempat untuk acara-acara trek dan padang pada Sukan Olimpik Musim Panas 1964. Rumah perlawanan pasukan bola sepak kebangsaan Jepun dan perlawanan akhir Piala kelab bola sepak yang besar telah diadakan di stadium ini. Stadium ini boleh memuatkan seramai 57,363 orang, tetapi keupayaan sebenar adalah hanya 48,000 kerusi.

Untuk pengetahuan anda, pada tahun 2020, negara Jepun telah menjadi tuan rumah bagi 2020 summer Olympics yang berlangsung pada 24 Julai sehingga 03 Ogos 2020. Stadium Negara Tokyo, di mana ia pertandingan pembukaan dan majlis penutup, akan diubahsuai sepenuhnya dan digantikan dengan satu arena baru.

 

  1. International Stadium Yokohama

International Stadium Yokohama atau dikenali sebagai Nissan Stadium telah dirasmi secara langsung pada Mac 1998. Stadium ini juga adalah stadium yang boleh memuatkan kapasiti lebih ramai dari stadium lain-lain dengan jumlah kerusi sebanyak 72,327.

Stadium ini telah dipilih untuk acara akan datang iaitu salah satu tempat untuk Piala Dunia Ragbi 2019 dan juga akan menganjurkan perlawanan akhir Kejohanan tersebut.

 

  1. Tokyo Dome

Stadium ini terletak di Bunkyo, Tokyo, Jepun. Pembinaan ini disiap pada Mac 1988. Boleh memuatkan kapasiti maksimum 50,000 orang bergantung pada konfigurasi, dimana tempat duduk hanya 42,000 kerusi sahaja. Ia adalah tempat dimana untuk menganjurkan konsert-konsert muzik, bola keranjang, sukan bola sepak dan lain-lain. Ia juga merupakan lokasi sejarah besbol Jepun.

 

  1. Koshien Stadium

Koshien Stadium merupakan stadium besbol yang terletak berhampiran Kobe di Nishinomiya, Jepun. Stadium ini dibina untuk menjadi tuan rumah kejohanan besbol Sekolah Menengah Kebangsaan, dan dibuka pada 1 Ogos, 1924. Ia adalah stadium terbesar di Asia pada masa itu, dengan kapasiti 55,000.

Pada tahun 1995, sebahagian dari stadium ini telah runtuh akibat kesan gempa bumi Hanshin ketika itu. Tetapi telah dinaik tarafkan semula dan siap sepenuhnya pada 2010.

 

  1. Miyagi Stadium

Miyagi Stadium adalah sebuah stadium olahraga dan bola sepak di bandar Rifu di Miyagi, Jepun. Kapasiti stadium ini memuatkan 49,133. Bumbung berbentuk bulan sabit itu bertujuan untuk membangkitkan imej pahlawan Date Masamune dan Daimyo. Miyagi Stadium menghoskan tiga perlawanan Piala Dunia 2002, dan juga menjadi tuan rumah dalam 56th Kebangsaan sukan perayaan Jepun pada tahun 2001. Ia merupakan salah satu stadium yang dipilih untuk Sukan Olimpik Musim Panas 2020. Di samping itu, Miyagi Stadium juga pernah menjadi enam perlawanan di Piala Dunia 2012 bawah-20 FIFA wanita.