5 TEMPAT UNIK DI JEPUN

Selepas lawatan anda ke destinasi tempat tradisional, anda mungkin mahu sesuatu yang baru, sesuatu yang secara eksklusif di Jepun atau sesuatu yang anda hanya boleh melawat di masa tertentu dalam setahun. Berikut adalah senarai cadangan untuk perjalanan anda dengan pengalaman yang tidak dijangka.

  1. Berjalan di atas ais [Hokkaido]

 

Di timur laut pesisir pantai Hokkaido adalah tempat di mana anda boleh melihat ais hanyut semasa musim sejuk, biasanya dari akhir bulan Januari hingga awal bulan April. Terdapat beberapa kawasan ais yang anda boleh berjalan. Sambil lawatan berjalan, anda boleh berenang jika tidak banyak ais pepejal. Jangan bimbang walaupun suhu purata masa adalah sekitar -6 darjah di kawasan itu, kerana disitu ia menawarkan sut basah.

  1. Pondok Salji [Kamakura] 

Sebuah pondok yang dibuat oleh timbunan salji ini dipanggil Kamakura. Lebih dari 100 kamakura dibuat samaada dalam bentuk kecil ataupun besar.  Lampu lilin kamakura salji putih ini menghasilkan cahaya yang tenang dan indah dalam kegelapan. Pesta ini dikatakan mempunyai asal-usul dengan acara tradisional kembali hiasan tahun baru kepada Tuhan-Tuhan dengan membakar mereka, dan juga dalam adat kanak-kanak mengejar burung dari merosakkan tanaman.

Pada masa yang sama, anda boleh meluangkan masa dengan berbual-bual sambal menikmati kuih beras, minum minuman manis dan gula-gula di dalam kamakura tersebut. Kamkura kecil pula akan diletakkan di tepi-tepi taman untuk mewujudkan suasana yang sangat romantic dengan cahayanya yang cantik.

  1. Taman Michinoku [Miyagi]

 

Taman Michinoku,  yang terletak disebelah barat Sendai, adalah tempat yang sempurna untukmeluangkan masa bersama keluarga. Dengan pemandangan padang rumput dan danau yang cantik, ada banyak tempat yang boleh dinikmati. Ada pula beberapa kawasan untuk anak-anak bermain. Taman ini sangat sesuai untuk berkelah, bersampan dengan pasangan atau hanya bersantai-santai. Boleh juga melawati tempat sejarah di sini keranana ada rumah-rumah Tohoku bersejarah yang boleh dikunjungi.

  1. Nikko Edomura [Tochigi]

Edo Wonderland Nikko Edomura adalah sebuah taman tema di mana budaya dan kehidupan zaman Edo dibangunkan semula.

Melangkah saja ke dalam kampung melalui pintu gerbang ini pengunjung akan berasa seolah-olah mereka mempunyai perjalanan masa dan tiba di zaman Edo. Deretan rumah-rumah di bandar, pusat bandar, kawasan perumahan samurai dan perkampungan ninja dibangunkan semula di kampung dengan kawasan seluas kira-kira 500 ribu meter persegi.

Di kampung, banyak tempat-tempat menarik seperti menara jam tangan untuk menonton untuk kebakaran di bandar Edo di mana banyak kebakaran berlaku dan Jambatan Nihonbashi menghadap Yakatabune (rumah bot). Anda pasti merasai semangat Jepun ini jika anda betul-betul menikmati pengalaman tersebut.

  1. Tateyama Kurobe Alpine Route [Nagano-Toyama]

 

Sebuah wilayah di Jepun yang dikenali Tateyama Kurobe Alpine Route terkenal dengan pemandangan di kawasan pergunungan yang indah. Namun, apabila tiba musim salji, salji akan menimbun di kawasan yang dikenali Murodo sehingga mencapai ketinggian 17 meter. Tateyama Kurobe Alpine Route  dibuka sejak tahun 1971 bagi menghubungkan bandar Toyama dengan bandar Omachi. Walaubagaimanapun, kenderaan persendirian tidak dibenarkan untuk dilalui daripada laluan Tateyama Station dan Ogizawa.

Sebuah bas memerlukan masa selama 50 minit untuk perjalanan daripada Stesen Bijodaira sehingga ke Murodo. Perjalanan sehala dikenakan caj sebanyak 1660 yen. Sepanjang perjalanan unik ini, para pelancong dapat menikmati keunikan teknologi bangsa Jepun yang memotong timbunan salji tebal tanpa menyebabkan sebarang bencana yang tidak diingini sejak ia dibuka untuk kegunaan orang ramai daripada tahun 1971.

Laluan ini berjalan melalui kawasan pergunungan dengan  landskap yang indah pada musim panas dan musim luruh juga.