7 PRINSIP SENI DAN BUDAYA JEPUN

Terdapat 7 asas-asas yang mendasari seni dan budaya Jepun.

Mereka dipanggil estetika – konsep yang menjawab soalan: apa itu seni?

Antara 7 estetika Jepun adalah asas untuk seni Jepun, fesyen, budaya pop, muzik dan filem.

 

  1. Wabi-sabi (Ketidaksempurnaan)

Bolehkah anda bayangkan jika semua watak dalam filem itu sempurna? Ia adalah ketidaksempurnaan yang menjadikan kehidupan menarik. Konsep wabi-sabi sering diperluaskan untuk memasukkan konsep tidak kekal. Sebagai contoh, sakura (bunga ceri) lebih cantik kerana mereka tidak tahan selama-lamanya.

 

  1. Miyabi (Keanggunan)

Miyabi sering diterjemahkan sebagai “hati”. Ini semua tentang menghapuskan apa-apa yang kesat. Adakah bersumpah membuat filem lebih baik? Menurut Miyabi – ia tidak.

 

  1. Shibui (Halus)

Shibui bermaksud mudah, halus atau tidak mengganggu. Ini bermakna bahawa perkara-perkara lebih cantik apabila mereka bercakap untuk diri mereka sendiri – apabila mereka tidak kuat dan di wajah anda.

  1. Iki (Ketulenan)

 

Iki adalah keunikan. Dalam banyak cara, budaya Jepun tidak meraikan keunikan. Seperti pepatah Jepun pergi – kuku yang melekat ditumbuk. Oleh itu, terjemahan yang lebih baik dari Iki adalah “keunikan halus”.

Iki adalah watak filem yang merupakan penjahat yang memiliki gaya tersendiri.

 

  1. Jo-ha-kyu (Perlahan, Cepat dan Akhir)

 

Jo-ha-kyu adalah tempo yang boleh diterjemahkan sebagai – mula perlahan-lahan, dipercepat dan berakhir dengan tiba-tiba. Estetik ini digunakan oleh seni tradisional Jepun seperti upacara minum teh. Ia juga digunakan secara meluas oleh seni mempertahankan diri Jepun. Kegunaan moden termasuk filem, muzik dan pengiklanan.

 

  1. Yugen (Misteri)

Yugen menyatakan bahawa hidup membosankan apabila semua fakta diketahui. Sesuatu harus ditahan – misteri. Setiap menonton filem yang tidak menjelaskan semuanya? Itulah yugen.

 

  1. Enso

Dalam Zen, ensō adalah bulatan yang ditarik tangan dalam satu atau dua penekan berus yang tidak dilepaskan untuk meluahkan masa apabila minda bebas untuk membiarkan tubuh dicipta.