Adab Di Rumah Jepun

Anda mungkin bernasib baik bila dijemput datang ke rumah orang Jepun. Sama seperti mana-mana rumah di dunia ini, di Jepun terdapat beberapa peraturan umum mengenai cara untuk berkunjung ke rumah Jepun.

Mengekalkan tips ini di dalam fikiran bukan sahaja akan membantu anda menikmati dan memahami rumah Jepun, tetapi juga menunjukkan yang anda menghormati mereka dan rumah mereka. Maka, sini terdapat beberapa tips yang dapat dikongsi.

  1. Tiba tepat pada waktunya

Sama seperti kebanyakan negara lain, ia biasanya terbaik untuk memastikan anda tiba pada masanya, kerana budaya Jepun agak  mengenai hal ini daripada beberapa orang lain. Walau bagaimanapun, yang tiba terlalu awal mungkin menyusahkan orang yang anda lawati kerana mereka mungkin masih memasak, mengemas, atau lain-lain persiapan untuk lawatan anda. Sebaliknya, datang lewat boleh mengganggu tuan rumah kerana mereka mungkin ada rancangan lain selepas anda pulang. Jika anda terlewat beberapa minit, atau mempunyai alasan seperti kereta api terlepas, mereka akan faham. Sekurangnya, terlebih dahulu bagitahu mereka jika ada hal kecemasan.

  1. Jangan ajak sesiapa tanpa bertanya dahulu.

Jika anda dijemput datang ke rumah orang Jepun dan ingin membawa sesiapa bersama anda, mungkin lebih elok bertanya dahulu. Muncul dengan seseorang tanpa bertanya (walaupun tuan rumah tahu orang itu), dianggap tidak sopan.

tuan rumah akan kemungkinan besar tidak dapat buat apa-apa, tetapi ia boleh menjadi kesulitan kepada tuan rumah, menyebabkan masalah dengan tempat duduk, atau makanan dan minum kekurangan.

 

  1. Membawa buah tangan

Di kebanyakan negara ketika melawat rumah seseorang buat kali pertama, ia adalah adat untuk membawa bakul buah-buahan, sebotol wain, atau pencuci mulut. Jepun tiada bezanya. Apabila tiba di rumah Jepun, membawa bersama hadiah kecil, yang dipanggil ‘omiyage’ dalam bahasa Jepun, makanan ringan atau buah-buahan akan dihargai.

Ia tidak perlu mahal atau besar, tetapi meletakkannya di dalam beg yang cantik dan menyampaikan dengan cara yang sopan akan menunjukkan tuan rumah anda yang anda sudah biasa dengan budaya Jepun dan berterima kasih atas jemputan mereka. Sambil memberi hadiah, kebanyakan orang Jepun mengatakan “Tsumaranai mono desu ga …” yang bermaksud “Tidak apa-apa yang istimewa tetapi di sini adalah sesuatu yang kecil untuk anda.” Ia adalah cara yang rendah hati menawarkan terima kasih tanpa membuat ia satu masalah besar atau mempamerkan bahawa anda membawa hadiah benar-benar baik untuk mereka.

 

  1. Menggunakan selipar

 

Kebanyakan rumah-rumah Jepun menyediakan selipar apabila memasuki. Walaupun tidak semua rumah mempunyai selipar, jika mereka boleh didapati dan semua yang lain memakai mereka, ia adalah idea yang baik untuk mengikut jejak. Anda perlu sentiasa pastikan anda memakai sarung kaki atau stoking ketika melawat rumah seseorang, kerana ia boleh dianggap kurang ajar untuk tidak.

 

Kebanyakan rumah juga akan mempunyai selipar berasingan untuk tandas dengan dan pastikan lepas keluar dari tandas, anda memakai balik selipar rumah. Sebelum anda pulang, pastikan selipar yang anda pakai balik letakkan balik di tempat yang anda ambil sebelum itu. Jangan letak selipar merata-rata. Orang jepun akan menganggap itu satu tanda kurang ajar.

 

 

  1. Menghulurkan bantuan selepas makan

Selepas masa makan malam, tuan rumah akan mula membersihkan meja dan mencuci pinggan mangkuk. Pada masa yang sama, anda perlu membantu. Walaupun tuan rumah menegaskan tidak perlu, ia adalah satu isyarat sopan. Kemungkinan besar tuan rumah akan terima kasih kerana tawaran itu dan meminta anda berehat. Ini adalah masa yang baik untuk duduk dengan ahli-ahli lain dan pujian hiasan rumah, makanan, dan membuat bercakap hal yang lain berkaitan apa sahaja selagi tidak melibatkan hal peribadi tuan rumah.

 

  1. Jangan duduk terlalu lama

Selepas selesai membersihkan dapur, tuan rumah akan jemput anda duduk di ruang tamu, tapi cuba elakkan bermain dengan telefon bimbit anda dan sebaliknya, cuba berinterkasi dengan orang disekeliling anda.

 

Jangan tidur, baring atau meletakkan kaki di atas meja, kerana itu buat anda seolah-olah tidak menghormati mereka dan juga harta benda mereka. Ketawa atau bercakap kuat boleh menyebabkan jiran-jiran terganggu dengan anda. Ia adalah penting dan ingat yang anda berada di rumah orang dan cuba jadi yang terbaik untuk tunjuk rasa hormat anda.

 

Melawat rumah Jepun boleh menjadi satu pengalaman yang menyeronokkan dan menarik kerana ia memberi anda melihat sendiri kehidupan di Jepun dan budaya yang anda mungkin tidak akan mendapat hanya dengan melawat tempat-tempat pelancongan. Dijemput ke rumah Jepun kemungkinan besar akan membawa kepada persahabatan yang baik dan pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Mengingati apa yang perlu dilakukan dan bagaimana untuk bertindak akan membantu memastikan anda mendapat jemputan lagi sekali.