AGAMA DI JEPUN

Kebanyakan Orang Jepun tidak mengenal pasti diri mereka sebagai penganut bagi satu agama semata-mata ataupun  sebaliknya. Mereka menggabungkan unsur-unsur pelbagai agama dalam gaya Sinkretisme yang dikenali sebagai Shinbutsu shūgō (神仏習合) iaitu penyatuan kami dan buddhaShinbutsu Shūgō secara rasminya berakhir dengan arahan pemisahan Shinto dan Agama Buddha pada 1886, tetapi masih diamalkan.

Jepun menjamin kebebasan agama penuh, yang membenarkan agama ninoriti seperti Kristian, Islam, Hindu dan Sikhism diamalkan

Berikut adalah 5  agama yang terdapat di Jepun.

  1. Agama Shinto

Shinto juga dikenali sebagai ‘kami no michi’ yang bermaksud jalan dewa-dewi. Ia merupakan satu kepercayaan rohaniah yang asli dari Jepun dan diamalkan oleh orang Jepun zaman-berzaman. Ia merupakan satu rangkaian amalan yang diamalkan dengan bersungguh-sungguh, selain menghubungkan Jepun kini dengan Jepun purba.

 

 

 

  1. Agama Buddha

Ajaran ini telah tersebar ke negara China dan pendeta Buddha di China menyebarkan pula ajaran ini kepada negara sekitar seperti Korea,Jepun,Vietnam dan lain-lain. Penyebaran dan perkembangan ajaran Buddha di Jepun telah mendapat sokongan daripada Putera Mahkota Shotoko.

  1. Agama Kristian

Agama Kristian dalam bentuk agama Katolik juga merupakan agama yang dianuti oleh minoriti penduduk negara Jepun. Kebanyakan penganutnya adalah mereka yang telah terdedah dengan mubaligh-mubaligh Kristian yang pada masa itu berada di pelabuhan-pelabuhan penting seperti Kanagawa. Agama Kristian ini mementingkan keampunan sesama manusia dan mempercayai keesaan Tuhan. Kitab yang menjadi pegangan penganutnya Bible.

 

  1. Agama Islam

Agama Islam adalah salah satu agama minoriti yang terkecil di Jepun. Agama Islam diketahui buat pertama kali oleh penduduk-penduduk Jepun pada tahun 1877 sebagai sebahagian pemikiran agama barat dan pada sekitar tahun itu, kehidupan Nabi Muhammad diterjemahkan dalam bahasa Jepun. Ini membantu agama Islam menempatkan diri dalam pemikiran intelek orang Jepun, tetapi hanya sebagai satu pengetahuan dan sebahagian sejarah budaya-budaya.

 

  1. Agama Hindu

Agama hindu juga merupakan agama minoriti terkecil di Jepun. Agama ini juga memainkan peranan yang penting dalam budaya Jepun. Terdapat kini 4,000 Hindu berdaftar di negara ini, dengan kira-kira satu pertiga terletak di kawasan Kansai dan tinggal di Kobe, di mana mereka kekal masyarakat asing ketiga terbesar, selepas Cina dan Korea.

 

Selain daripada jenis agama diatas, berbagai-bagai gerakan agama popular wujud di Jepun Moden ini. Gerakan-gerakan ini biasanya dilonggokan bersama-sama dibawah nama “Agama baru”. Agama-agama ini dilukiskan pada konsep dari Shinto, Agama Buddha, dan kepercayaan tahyul setempat. Bilangan agama-agama baru yang diiktiraf adalah ratusan, dan jumlah keahliah dilaporkan mencapai puluhan juta.