Apa itu Yokai? Adakah ia Mitos?

1Yokai merupakan kategori yang luas untuk raksasa, hantu dan makhluk ghaib yang merupakan mitos di Jepun. Ianya seperti imaginasi sejarah Jepun yang pelbagai dan boleh menjadi menakutkan atau berani, kuat atau lemah, jahat atau baik.
Yokai yang paling popular adalah watak-watak yang muncul dalam mitos lama yang tidak terkira banyaknya. Kebanyakkan daripada gambaran yokai ini adalah bercanggah dari satu mitos ke mitos yang lain dan kebanyakannya adalah tidak konsisten. Sesetengah Yokai diceritakan berdasarkan cerita yang sangat lama dan telah diceritakan ke setiap kampung dengan cara yang sedikit berbeza untuk beratus-ratus tahun lamnya.
Berikut adalah beberapa contoh Yokai.

1) Obake2Obake adalah istilah umum untuk mana-mana makhluk yang boleh bertukar bentuk ke dalam bentuk manusia. Mitologi Jepun biasanya menunjukkan kehormatan kecerdasan haiwan dan ianya sering digambarkan mempunyai kuasa ghaib termasuk keupayaan untuk berubah bentuk. Tujuan untuk berubah bentuk adalah supaya ia dapat bermain beberapa helah ke atas manusia. Haiwan yang secara sejarahnya dianggap boleh berubah bentuk termasuk musang, anjing rakun, pelanduk, dan kucing. Kami, syaitan dan tumbuh-tumbuhan juga telah dianggap boleh berubah bentuk. Dalam banyak cerita-cerita Obake, syaitan boleh berubah bentuk menjadi seorang wanita cantik.

2) Tengu3Tengu merupakan raksasa burung Jepun yang sering berubah bentuk menjadi manusia. Sebagai manusia, mereka mempunyai hidung yang besar. Pada zaman dahulu, ia ditakuti sebagai makhluk dahsyat yang boleh membahayakan manusia. Pada zaman moden, Tengu semakin dilihat sebagai watak-watak yang kompleks dengan perwatakan yang bagus. Mereka adalah pelindung kepada hutan suci Jepun dan gunung. Oleh itu, mereka kadang-kadang dihormati di kuil-kuil Jepun atau tempat-tempat suci dan boleh melaksanakan ritual di Matsuri.

3) Kappa4Kappa adalah raksasa sungai yang mungkin asalnya merupakan cicak gergasi Jepun. Mereka digambarkan dalam mitos sebagai orang yang lemas dan menyebabkan masalah yang teruk. Walau bagaimanapun, mereka juga mempunyai beberapa kualiti yang baik. Mereka boleh bercakap Jepun dan dianggap sentiasa menyimpan janji-janji mereka. Kappa juga menikmati perlawanan sumo gusti dengan baik. Mitos Kappa diadakan bertujuan secara praktikal untuk menghalang kanak-kanak dari lemas di dalam sungai. Ibu bapa akan memberitahu anak-anak mereka bahawa jika mereka berenang di sungai, kappa akan mendapatkan mereka. Jika berkelah bersama keluarga di tepi sungai pula, orang akan membuang timun ke dalam sungai kerana dikatakan dapat memenuhi kehendak kappa. Banyak bahagian sungai Jepun yang berbahaya masih lagi ditanda dengan tanda-tanda kappa sebagai amaran pada hari ini.

4) Tsukumogami5Tsukumogami dahulunya merupakan objek tidak bernyawa yang menjadi bernyawa pada hari lahir mereka yang ke-100. Ia secara tradisinya dikatakan sebagai sebarang barangan rumah yang biasa seperti payung, sandal, katil futon, peralatan dapur dan lain-lain akan menjadi tsukumogami jika mereka hidup untuk 100 tahun. Tsukumogami dianggap mempunyai kewujudan seperti hantu-suka dan boleh bertuka bentuk ke dalam bentuk manusia.

5) Yamauba6Yamauba adalah kategori watak dalam mitos Jepun yang digambarkan sebagai wanita tua yang besar dengan penampilannya yang tidak terjaga dan tinggal jauh di pergunungan. Mereka kadang-kadang mempunyai ciri-ciri mengerikan seperti mulut di atas kepala. Mereka biasanya berpura-pura menjadi wanita tua yang baik untuk menipu rakyat dengan melakukan perkara-perkara yang teruk. Yamauba digambarkan sebagai mempunyai kewujudan seperti hantu.

6) Kintaro7Kintaro, bermaksud “anak emas”, merupakan antara wira tradisional yang paling terkenal di Jepun. Beliau adalah anak yang mempunyai kekuatan yang luarbiasa dan dibesarkan di dalam hutan rimba dan mampu berkomunikasi dengan haiwan iaitu menjadi rakan-rakannya pada pengembaraan beliau. Terdapat banyak variasi mitos Kintaro, ada yang mengatakan beliau telah dibangkitkan oleh Yamauba dan ada pula yang mendakwa dia telah dibangkitkan oleh putera.

7) Rokurokubi8Rokurokubi adalah seperti manusia biasa pada siang hari, namun pada waktu malam leher mereka menjadi sangat panjang atau kepala mereka meninggalkan tubuh mereka dan terapung di sekeliling.

8) Yurei9Yurei adalah kategori yang meluas untuk Yokai dan pada dasarnya adalah hantu walaupun dalam kebanyakan kes mereka secara teknikalnya adalah kami. Mereka adalah roh-roh yang disimpan dari akhirat yang aman disebabkan untuk membalas dendam, cinta, iri hati, kebencian atau kesedihan. Dari segi sejarah, Yurei telah diambil serius kerana ia dipercayai boleh menyebabkan bencana, kebuluran dan tragedi. Dalam beberapa kes, sejumlah besar wang telah dibelanjakan untuk membina kuil dan tempat-tempat suci untuk menenangkan hantu yang marah.