APA YANG PERLU DIBAWA KETIKA BERCUTI SEMASA HAMIL

Jika anda pergi bercuti ketika hamil, pastikan beberapa barang yang penting sentiasa berada dekat dengan anda, kalau-kalau anda memerlukannya nanti. Berikut adalah barang-barang yang penting yang kami cadangkan untuk anda bawa dalam bagasi tangan anda.

  1. Pengenalan diri

Ia kedengaran jelas tetapi sentiasa periksa passport anda dan periksa tarikhnya. Amat mengejutkan bagaimana ramai orang berlepas ke lapangan terbang tanpanya atau pun tiba di kaunter daftar masuk dan mendapati yang passport mereka telah tamat tempoh. Jika anda sedar bahawa anda sering lupa kerana kehamilan, amat perlu bagi anda memeriksa dua kali sebelum anda meninggalkan rumah.

 

Jika anda menaiki kapal terbang di dalam Malaysia, anda masih memerlukan MyKad. Jangan lupa lesen memandu jika anda menyewa kereta atau bercadang untuk memandu kereta anda sendiri semasa bercuti.

 

  1. Surat daripada doktor

Jika anda menaiki kapal terbang selepas minggu ke-27 kehamilan, anda memerlukan surat daripada doktor yang menyatakan tarikh anda dijangka bersalin. Ia juga harus mengesahkan yang anda cukup sihat untuk menaiki kapal terbang. Lebih baik jika anda mendapatkan surat ini sebelum minggu ke–24.

 

  1. Jenis-jenis ubat yang ditetapkan oleh doktor anda.

 

Jika anda melancong ke luar negara, anda juga perlu membawa catatan daripada doktor anda yang menyatakan jenis ubat dan mengapa anda memerlukannya. Polisi ini berbeza di antara satu negara dengan negara yang lain. Ia biasanya tidak diperlukan di kawasan pelancongan yang terkenal, tetapi jika anda keluar daripada kawasan itu, ia mungkin diperlukan. Periksalah dengan ejen pelancongan anda atau dengan syarikat penerbangan.

 

  1. Salinan butiran insuran perjalanan anda dan nombor talian bantuan

 

Tulislah nombor talian bantuan di atas beberapa keping poskad dan simpankannya di tempat yang berlainan. Dengan cara ini, jika bagasi anda hilang, anda masih mempunyai salinan lain di dalam beg tangan atau poket anda. Berikannya juga kepada teman seperjalanan anda.

 

  1. Butiran bagaimana untuk menghubungi doktor tempatan atau hospital.

 

Di dalam Malaysia, anda boleh pergi ke mana-mana hospital kerajaan atau klinik untuk kes-kes kecemasan. Jika anda melancong ke luar negara, periksalah laman sesawang rasmi berkaitan kesihatan negara yang anda lawati itu atau tanyalah kepada ejen pelancongan anda mengenainya. Pastikan anda tahu nombor kecemasan negara yang anda lawati itu, jika anda perlu untuk menelefon ambulan.

 

  1. Nombor telefon ahli keluarga di rumah.

 

Jika anda mempunyai masalah ketika bercuti, pastikan yang teman seperjalanan anda tahu bagaimana untuk mencari senarai nombor telefon yang penting ini. Senarai ini haruslah termasuk sesiapa sahaja yang perlu dihubungi jika perjalanan anda tertunda, daripada syarikat insuran hinggalah jiran yang terdekat.

 

  1. Kertas lap dan gel tangan anti bakteria

 

Benda–benda ini dapat menjaga kebersihan tangan anda jika perjalanan anda jauh, apabila anda makan, menggunakan tandas awam dan dikelilingi oleh ramai orang.

 

  1. Air dan snek.

 

Sekotak kecil kismis, bar bijirin dan biskut gandum boleh mengalas perut anda jika perjalanan tertunda atau sekiranya anda tidak menyukai makanan dalam penerbangan.  Bawalah sebotol air untuk mengekalkan hidrasi badan anda. Jika anda menaiki kapal terbang, belilah sebotol air atau pun isi semua botol kosong apabila anda melepasi pengawal keselamatan.