BAGAIMANA UNTUK MENIKMATI “ LAPANGAN TERBANG HANEDA “.

Lapangan Terbang Haneda, yang dikenali sebagai salah satu lapangan terbang dengan sejumlah besar penumpang di dunia. Mari kita lihat pada bilangan bilangan kemudahan yang banyak yang tidak membuat anda bosan.

  1. Melihat kapal terbang di “dek pemerhati”.

Dek pemerhatian terletak di tingkat 6 dan tingkat atas di Terminal Penumpang 1, di tingkat 5 Terminal Penumpang 2. Ia dibuka antara pukul 16:30 dan 22:00. Terdapat “West Park Café Sky Fountain”di dalam Terminal Penumpang 2 yang menawarkan snek di dek pemerhatian. Pada waktu malam, pelbagai lampu yang disemat di atas lantai dihidupkan yang mewujudkan suasana yang hebat.

 

  1. Menyegarkan di “Airport Lounge”.

Ruang istirahat berbayar terletak di kawasan umum di tingkat bawah dan zon keselamatan selatan dan utara di tingkat 2, di Terminal Penumpang 1, dan kawasan umum di tingkat 3 dan zon keselamatan di tingkat 2 dan 4 di Terminal Penumpang 2. Minuman percuma (minuman ringan sahaja) disediakan dan kemudahan pancuran mandi dilengkapi (dibayar berasingan, hanya ruang istirahat di kawasan umum).

 

  1. Berehat di “Hotel Padat”.

Terdapat hotel “Hotel First Cabin Haneda Terminal 1” di tingkat bawah di Terminal Penumpang 1. Hotel ini telah direka imej kabin kelas pertama. Biliknya boleh digunakan mengikut jam. Terdapat dua jenis bilik: kabin kelas pertama dan kabin kelas perniagaan. Setiap bilik dilengkapi dengan katil, set tv, Wi-Fi, dan lain-lain. Tempat mandi awam dan gerai mandi air pancuran juga disediakan di hotel ini.

 

  1. “Café” memaparkan kira-kira 40 juta bintang.

“Planetarium Starry Cafe” terletak di tingkat 5 di Terminal Antarabangsa. Anda boleh menikmati pengalaman planetarium sambil menikmati makanan ringan dan minuman. Ia mempamerkan kerja-kerja asal Haneda Airport. Malam berseri dan berbintang Tokyo (Nihonbashi) dan bandar-bandar (London, Singapura, Sydney, dan lain-lain) di unjurkan untuk setiap musim.

 

  1. Titik permulaan perjalanan semula pada zaman dahulu; “Haneda Nihonbashi”.

Dalam zaman Edo (1603-1868) di mana Jepun ditadbir oleh Samurai, “Nihonbashi” di Tokyo adalah titik permulaan perjalanan. “Haneda Nihonbashi” adalah satu pembinaan semula jambatan itu, yang terletak di tingkat 4 Terminal Antarabangsa. Seluruh jambatan diperbuat daripada kayu cypress, kira-kira separuh saiz jambatan sebenar, sesuai untuk mengambil gambar kenang-kenangan menghadapi keseluruhan lantai. Pada hujung jambatan, kapal terbang yang bersaiz kecil dipamerkan.

 

  1. “Simulator Penerbangan” yang membuatkan anda terpukau.

Apabila anda menyeberangi Haneda Nihonbashi, anda akan berjumpa dengan “Flight Simulator” di hadapan anda. Terdapat satu simulator dengan kerusi bergerak, dan tiga simulator untuk kanak-kanak. Simulator yang terdahulu menawarkan anda pengalaman berlepas dan mendarat dalam perjalanan dari Haneda → San Francisco, Frankfurt → kembali ke Haneda, dari Haneda → Taipei, atau laluan lain.

 

  1. Banyak kedai-kedai cenderamata dan restoran!

Di tingkat 4 terminal Antarabangsa, terdapat satu kawasan dengan banyak kedai-kedai makan dan kedai-kedai yang mempunyai tema “Jepun” atau “Edo”. Jalan utama “Edo alley” adalah pengeluaran semula pemandangan kota pada zamam Edo. Di tengah-tengah kawasan itu, terdapat pentas yang dikenali sebagai “Pentas Edo”, di mana pelbagai acara diadakan dari masa ke semasa.

 

  1. Merasai sushi di “Uogashi Nihon-ichi”.

“Uogashi Nihon-ichi” sebuah restoran sushi yang terletak di tingkat 3 di Terminal Antarabangsa (Gate 112-114). Restoran ini mempunyai reputasi yang tinggi didalam hidangan sushi yang segar, membolehkan pelanggan menikmati rasa bermusim dengan mudah. Ia dibuka 24 jam sehari.

 

  1. Kedai Ramen popular di Tokyo “Rokurinsha”

Rokurinsha sebuah kedai ramen yang terletak di tingkat 3 Terminal Antarabangsa (pintu pelepasan No. 112-114). Kedai ini telah disenaraikan secara konsisten dalam kedudukan atas dalam penarafan kedai ramen. Sekarang, di Lapangan Terbang Haneda, anda boleh merasai menu restoran yang paling popular yang sentiasa mempunyai barisan panjang. “Tsukemen” iaitu mi yang dicelup dalam sup adalah disyorkan.