BERAS-BERAS JEPUN

1

Beras merupakan tanaman yang paling penting di Jepun, dan telah ditanam di seluruh negara selama lebih 2000 tahun. Ia adalah makanan ruji utama untuk diet Jepun dan keperluan asas kepada budaya Jepun bahawa ia juga pernah digunakan sebagai mata wang, dan perkataan untuk beras yang telah dimasak , iaitu nasi adalah (Gohan) telah menjadi sinonim dengan makna yang umum iaitu “makan”.
Semangkuk nasi adalah sebahagian daripada pusat makanan tradisional Jepun, tetapi bijirin ini juga diproses menjadi beberapa jenis produk lain termasuk alkohol, cuka dan tepung. Berikut adalah beberapa produk daripada beras yang biasa ditemui dan senarai hidangan nasi biasa yang boleh didapati di seluruh negara Jepun.

Jenis-jenis beras

 • Beras putih (Hakumai)

2

Beras Jepun adalah bijirin pendek dan menjadi melekit apabila dimasak. Majoriti beras Jepun digilap untuk membuang kulit luar yang keras (dedak beras) dan dimakan sebagai hakumai (“nasi putih”). Nasi putih adalah asas kepada masakkan Jepun dan dihidangkan dengan kebanyakan makanan.

 • Beras perang (Genmai)

3

Beras yang tidak digilap (Genmai) biasanya kurang dijual kerana ia dianggap tidak sedap tidak seperti nasi putih. Walau bagaimanapun, baru-baru ini ia telah menjadi semakin popular sebagai makanan kesihatan kerana lebih berkhasiat daripada beras putih. Dedak luar beras mengekalkan lebih banyak vitamin dan mineral yang dikeluarkan dalam proses menggilap.

 • Beras berbijirin penuh

4

Bijirin dan benih yang lain boleh ditambah kepada nasi putih untuk menambahkan lagi rasa dan nutrien. Sebagai satu contoh, dengan hanya menambahkan barli (menjadikannya Mugi Gohan), tetapi jika inginkan lebih terperinci mungkin boleh memasukkan lebih daripada sedozen penambahan yang berbeza. Beras bijirin penuh biasanya dipanggil dengan jumlah bijirin yang berbeza yang ditambah (contohnya : juhachikoku), dan ia juga dihidangkan di restoran makanan kesihatan dan ryokan.

 • Beras pulut (Mochigome)

5

Beras pulut (juga dikenali sebagai beras mochi atau pulut) adalah beras kedua yang selalu dijumpai sebagai beras Jepun yang pelbagai. Apabila ia dimasak beras ini menjadi lebih melekit daripada beras Jepun yang biasa dan biasanya ia ditumbuk menjadi kek beras, gula-gula, atau digunakan dalam hidangan nasi seperti sekihan (beras pulut dengan kacang merah).

Produk berasaskan beras

 • Arak beras (Nihonshu atau Sake)

6

Arak beras, biasanya dikenali sebagai nihonshu atau sake (sake juga digunakan sebagai istilah umum untuk alkohol), adalah minuman beralkohol yang dibuat daripada proses penapaian beras. Sake datang dalam beberapa jenis dan boleh dihidangkan secara panas atau sejuk. Secara tradisional, mereka tidak akan mabuk bersama-sama dengan hidangan nasi kerana arak beras sudahpun dianggap sebagai beras. Dihasilkan dengan cara yang sama, mirin adalah arak beras manis yang digunakan secara meluas dalam masakan.

 • Cuka beras

7

Cuka juga boleh dihasilkan daripada beras, dan digunakan sebagai kuah, jeruk, perapan dan untuk menyediakan beras sushi. Kebanyakan cuka beras Jepun adalah berwarna terang dan rasanya sedikit berasid. Cuka gelap juga boleh dihasilkan dan diminum sebagai minuman kesihatan.

 • Tepung beras

8

Tepung beras, diperbuat daripada beras putih atau beras pulut, digunakan untuk membuat pelbagai jenis gula-gula dan keropok beras (Senbei) Jepun, sebagai ejen kepekatan dalam masakan, atau sebagai pengganti tepung gandum untuk membuat roti. Tepung beras tidak mengandungi gluten.

 • Dedak beras (Nuka)

9

Dedak beras, atau Nuka, adalah kulit luar yang keras daripada beras yang dikeluarkan apabila menggilap beras perang untuk membuat nasi putih. Dedak beras mempunyai nilai pemakanan yang tinggi dan digunakan dalam pelbagai cara dalam masakan Jepun, yang paling biasa ditemui adalah untuk membuat sejenis jeruk (nukazuke).

Hidangan nasi

 • Nasi yang telah dimasak (Gohan)

10

Semangkuk nasi adalah asas bagi kebanyakan makanan Jepun. Ia sering menjadi hidangan utama makanan seperti dengan sarapan Jepun atau hidangan set (teishoku) di mana hidangan lain secara tradisinya dianggap lengkap dengan nasi. Semangkuk beras biasanya dihidangkan sebagai satu set dengan sup miso dan jeruk. Di restoran gaya Barat, nasi dihidangkan sebagai alternatif kepada roti.

 • Kek Beras (Mochi)

11

kek beras (mochi atau omochi) secara tradisional dihasilkan dengan kukusan dan ditumbuk. Mereka secara tradisinya ia dimakan pada waktu Tahun Baru, tetapi telah menjadi satu hidangan popular sepanjang tahun. Kek beras disediakan dalam pelbagai cara dan boleh dimakan segar, panggang, goreng atau dihidangkan dalam sup seperti ladu.

 • Bebola beras (Onigiri)

12

Bebola beras, atau onigiri, diperbuat daripada nasi dan biasanya dibalut dengan rumpai laut Nori. Mereka biasanya diperasakan sedikit dengan garam dan mengandungi isi seperti umeboshi (jeruk plum Jepun), Okaka (bonito kering yang diparut dan konbu) atau salmon. Bebola beras adalah makanan ringan yang paling popular dan murah yang boleh didapati di kedai runcit, tetapi juga biasanya ditemui pada menu lain di restoran dan izakaya.

 • Tamago Kake Gohan

13

Tamago kake Gohan adalah hidangan sarapan yang biasa dan terdiri daripada telur mentah yang dicampur ke dalam mangkuk yang mengandungi nasi. Terdapat banyak variasi pada makanan ini, tetapi yang paling sering ditemui adalah dengan diperisakan dengan sedikit kicap. Telur biasanya dimakan mentah atau separuh masak di Jepun.

 • Ochazuke

14

Ochazuke, atau ochazuke, adalah satu lagi makanan yang biasanya dimakan dan terdiri daripada air panas, teh, atau stok ikan yang sedikit dicurahkan diatas nasi (kadang-kadang dibuat dengan nasi lebihan). Ochazuke sering dihiasi dengan topping seperti umeboshi, salmon panggang atau jeruk. Ochazuke biasanya dihidangkan di izakaya dan adalah hidangan popular untuk makan selepas minum.

 

 • Kayu

15

Kayu, atau okayu, adalah bubur nasi Jepun dibuat dengan memasak nasi secara perlahan-lahan di dalam air yang banyak. Ia cenderung untuk menjadi lebih pekat daripada jenis bubur nasi yang lain dan adalah hidangan yang sesuai untuk dimasak dengan nasi lebihan yang ada. Kayu sering dihiasi dengan umeboshi dan biasanya dihidangkan kepada orang sakit kerana ia adalah mudah dihadam.

 • Donburi

16

Donburi merujuk kepada semangkuk kosong dengan beberapa makanan lain di atasnya. Donburi dihidangkan di restoran istimewa, tetapi ia juga adalah hidangan biasa yang boleh didapati pada semua jenis menu di restoran. Sebahagian daripada jenis yang paling popular adalah Gyudon (daging lembu rebus), katsudon (Tonkatsu), tendon (tempura), oyakodon (ayam dan telur), tekkadon (tuna) dan kaisendon (makanan laut mentah).

 • Sushi

17

Sushi boleh diterjemahkan sebagai hidangan yang mengandungi beras sushi, nasi putih berperisa dengan cuka. Terdapat pelbagai jenis hidangan sushi, seperti nigirizushi (sushi yang dibentuk dengan tangan), makizushi (sushi yang digulung), dan chirashizushi (beras sushi yang diletakan dengan ikan mentah di atasnya). Sushi adalah hidangan Jepun yang paling terkenal di luar negara Jepun, dan salah satu hidangan yang paling popular di kalangan orang Jepun sendiri.

 • Nasi goreng (Chahan)

18

Nasi goreng, atau chahan, adalah hidangan yang pada asalnya diperkenalkan dari China. Terdapat pelbagai jenis bahan-bahan yang tak terkira yang boleh ditambah ke nasi goreng. Antara yang biasanya ialah kacang, telur, bawang hijau (negi), lobak merah dan daging babi. Chahan adalah hidangan yang sesuai untuk menggunakan lebihan nasi yang ada.

 • Omuraisu

19

Omuraisu, adalah singkatan untuk beras telur dadar, iaitu nasi goreng goreng yang dibalut dengan telur dadar nipis. Omuraisu biasanya berbentuk seperti bola sepak Amerika dan boleh dihiaskan dengan sos tomato. Ia dihidangkan di kedai makan biasa atau kafe, dan ia juga mempunyai kedai restoran yang khusus untuk menjual omuraisu.

 • Keropok beras (Senbei)

20

Senbei adalah keropok bakar atau panggang dibuat daripada tepung beras. Mereka datang dalam pelbagai bentuk dan saiz yang berbeza, dan ia adalah sedap dan manis. Antara yang paling popular adalah yang diperisakan dengan kicap atau dibungkus dalam rumpai laut.

 • Manisan

21

Tepung beras dan ditumbuk beras pulut (mochi) adalah antara bahan yang paling biasa untuk membuat gula-gula Jepun selain kacang manis. Beberapa gula-gula biasanya dibuat dengan beras adalah termasuk Daifuku (pes kacang merah yang manis dibalut dengan mochi), kushi-dango (ladu mochi pada lidi) dan ohagi (pes kacang merah dibalut dengan beras mochi yang ditumbuk kasar).

 • Beras dedak jeruk (Nukazuke)

22

Beras dedak jeruk adalah jeruk isi rumah yang biasanya diperam dalam campuran beras dedak panggang (Nuka), garam dan bahan-bahan lain. Semua sayur-sayuran dikacau ke dalam pelecek dan perap selama sehari atau beberapa bulan. Yang terhasil adalah jeruk segar, masin dan masam, kemudiannya dibilas bersih, dihiris dan dihidangkan. Nukazuke kaya dengan lactobacillus dan dikatakan membantu dalam penghadaman.

 • Beras roti (Komepan)

23

Tepung beras boleh digunakan untuk membuat pelbagai jenis roti. Tepung beras (komepan) dijual dengan banyak di kedai roti dan pasar raya, dan merupakan bebas dari gluten dan pengganti kepada tepung gandum biasa.

Adab ketika memakan nasi

 • Angkat mangkuk nasi anda dengan tangan anda semasa makan daripadanya.
 • Ia dianggap sopan untuk menghabiskan setiap butir nasi yang dihidangkan kepada anda.
 • Ia adalah perkara yang tidak biasa untuk mencurahkan kicap terus ke atas nasi.
 • Jangan meninggalkan penyepit anda berdiri secara menegak dalam nasi. Ini dilakukan di pengebumian.

Sawah padi

Sawah padi adalah pemandangan biasa di kawasan luar Jepun dan imej nostalgia bagi ramai orang. Bendang bermula sebagai sawah ditenggelami air pada awal musim panas dan bertukar menjadi lautan gelombang hijau dan emas apabila beras tumbuh dan matang melalui musim. Tanaman beras kemudian biasanya dituai pada musim gugur, walaupun beberapa kawasan selatan boleh menanam lebih daripada satu tanaman setahun.

25

Beberapa tempat terkenal dengan landskap beras padi yang cantik termasuk Semenanjung Noto di Ishikawa Prefecture, Pulau Shodoshima dalam Kagawa Prefecture dan rantau Echigo Tsumari Niigata Prefecture.

26