BUAH-BUAHAN DI JEPUN

Kebun-kebun buah-buahan Jepun sangat kecil dan kos sara hidup di Jepun yang agak tinggi. Untuk menyara hidup, kebun-kebun Jepun mesti berkembang untuk mencecah harga yang tinggi di pasaran. Hasilnya, kebanyakan buah-buahan yang ditanam di Jepun sangat berkualiti tinggi. Ia adalah perkara biasa bagi setiap wilayah untuk menanam sendiri jenis buah-buahan yang unik.

1. Strawberi ( Disember hingga May )
Strawberi Jepun tidak hairan lah unik dengan berpuluh-puluh jenis serantau dunia. Strawberi berkualiti tinggi ini dianggap hadiah romantic, ia yang boleh dikenakan bayaran sehingga 1000 yen setiap ber. Strawberry dijenamakan dengan nama-nama seperti “sense of first love.”

2. Kyoho ( Ogos hingga November )
Kyoho berbentuk besar, gelap, dan berwarna ungu pekat. Jepun anggur yang mempunyai kulit yang tebal dan biasanya dimakan kulit sekali. Kyoho akan berair dengan rasa anggur yang manis. Ia boleh membesar sebesar sebuah plum.

3. Kaki ( November hingga Februari )
Kaki adalah buah oren Jepun yang mempunyai tekstur dan rasa masam yang unik. Mereka mula musim pada akhir musim luruh. Pokok-pokok kaki benar-benar kehilangan daun mereka sebelum mereka menampakkan hasil yang memuaskan. Keseluruhan buah kaki oren jelas pada pokok yang tandus di desa pada musim luruh.

4. Epal Fuji ( September hingga November )
Epal Fuji besar, rangup dan manis. Jepun epal yang mempunyai jangka hayat yang panjang. Mereka adalah sangat popular di Jepun bahawa ia adalah sukar untuk mencari epal lain pada pasaraya Jepun. Epal import adalah sangat rendah di Jepun.

5. Nashi Pears ( September hingga Oktober )
Nashi yang besar dan bulat. Mereka mempunyai tekstur yang sama dengan epal dengan rasa pir biasa. Nashi dihidangkan dikupas dan dipotong. Ia juga digunakan untuk memasak. Jepun adalah amat gemar tat pir.

6. Kabosu ( Ogos hingga Oktober )
Sitrus buah-buahan hijau masam berkaitan dengan Yuzu. Banyak di Oita wilayah tetapi jarang berlaku di negara lain di Jepun. jus digunakan sebagai minuman dan ikan topping.