Ciptaan-Ciptaan Pelik dari Jepun yang Mengejutkan Anda

Designer drawing a light bulb, concept for brainstorming and ins

Jepun sentiasa menjadi popular kerana teknologinya yang satu langkah ke hadapan mendahului negara lain di dunia. Jika diperhatikan dengan teliti, banyak benda yang anda gunakan dalam kehidupan sehari-hari sebenarnya dicipta di Jepun. Kita semua hanya tahu tentang barang elektronik yang mewah dan kereta sahaja, tetapi kenyataannya banyak lagi benda datang dari Jepun yang mungkin akan mengejutkan anda!

Mari kita lihat sebahagian daripadanya:

1. Bateri Sel Kering

2Jepun merupakan tempat kelahiran bagi bateri sel kering. Pada asalnya, seorang pembuat jam yang bernama Yai Sakizou mula memperkenalkan bateri kepada dunia. Tetapi disebabkan Sakizou seorang yang miskin, beliau tidak dapat memperoleh paten bagi bateri. Dan kerana konsep bateri yang begitu baru dan asing, pengguna mendapati ia mencurigakan dan tidak mahu membelinya.
Menjadikan keadaan lebih teruk lagi, warga asing telah menemui bateri ciptaan Sakizou dan memperkenalkannya kepada dunia, dengan mendakwa ia adalah ciptaan sendiri. Disebabkan semua sebab-sebab ini ia mengambil masa seketika bagi dunia untuk mengiktiraf Sakizou,Jepun sebagai pencipta bateri sel kering.

2. Keretapi Peluru Berkelajuan Tinggi (shinkasen)

312-car 0-Series Shinkansen kereta api peluru, yang beroperasi dari tahun 1964-2008, adalah kereta api berkelajuan tinggi dengan isipadu tinggi pertama di dunia. Laluan kereta api yang terhebat adalah salah satu faktor utama yang membantu Jepun sebagai negara nombor dua yang menguasai ekonomi dunia , dan reka bentuk awal Shinkansen dipengaruhi oleh jurutera dari luar negara juga.

3. Pensil mekanikal

4Ramai pelajar termasuk saya sendiri telah menggunakan pensil ini semasa zaman sekolah, tetapi adakah tahukah anda ia juga dicipta oleh seorang lelaki Jepun? Pensel mekanikal dicipta oleh Tokuji Hayakawa, pengasas barang elektronik di Jepun, SHARP. Terdapat model yang lain sebelum ciptaannya, tetapi kerana ia begitu rapuh ia tidak boleh digunakan. Hayakawa melakukan penambah baikan pada reka bentuk untuk mewujudkan pensil mekanikal yang boleh berfungsi dengan baik.

4. Cakera Padat

5Direka dengan kerjasama bersama oleh Sony dan Philips pada tahun 1970-an, cakera padat, dan pemain CD Sony, adalah mungkin menjadi teknologi yang paling penting dikeluarkan dari Jepun. Asalnya bertujuan sebagai pengganti rekod vinil, CD terbukti berguna sebagai medium penyimpanan data am dalam bentuk CD-ROM dan kemudian CD-R. Teknologi penggantinya, DVD dan cakera Blu-ray, juga kedua-duanya ciptaan yang direka dengan kerjasama Sony dan Philips. Cakera optik ini tetap menjadi salah satu ciptaan yang paling hebat di dunia moden ini.

5. Pisau Pemotong Kotak

6Adakah anda tahu pisau pemotong kotak dicipta oleh orang Jepun?
Pemotong kotak ialah alat di mana apabila hujung pisau menjadi tumpul, anda boleh mematahkan sepenuhnya ia dari luar dan kemudian mempunyai mata pisau lain di bawahnya, bersedia untuk memotong benda seperti mata pisau yang baru. Yang cukup menakjubkan, Ia dicipta oleh seorang lelaki Jepun bernama Yoshio Okada. Dipercayai dia mendapat idea mencipta pisau pemotong kotak dari serpihan kaca pecah dan sekeping coklat.

6. Kopi Segera

7Kerana asal-usul kopi begitu asing ia sukar untuk mempercayai bahawa kopi segera telah dicipta di Jepun. Tetapi ia benar. Pada tahun 1899, ahli kimia Jepun Satori Kato, yang tinggal di Amerika, membangunkan teknik untuk mewujudkan kopi segera. Tetapi ia tidak dipanggil kopi segera pada masa itu, sebaliknya ia bermula sebagai “Kopi larut”. Kemudian, berterima kasih kepada syarikat Swiss Souffle, kopi segera telah meletup di pasaran.

Sebagai tambahan, kopi dalam tin juga telah dicipta oleh Jepun. Orang Jepun kebanyakannya amat menggemari minuman kopi.

7. Pemacu Kilat (Flash drive/ Pen drive/ Thumb drive)

8Pada masa kini, ramai orang bergantung kepada pemacu kilat. Kerana mudah memberi dan menerima data membuatkan pemacu kilat benar-benar penting. Bagaimanapun, ini juga telah dicipta oleh seorang lelaki Jepun, Masuoka Fujio.

Pemacu kilat yang asli adalah mahal membuatkan mereka tidak dapat menjualnya. Oleh kerana itu, prestasi pemacu kilat terpaksa diturunkan untuk mewujudkan kos yang lebih rendah, yang kemudiannya membenarkan ia berkembang pesat.

8. Mi Segera

9Siapa yang tidak pernah makan mi segera sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka? Dengan hanya menggunakan air panas hanya untuk menyiapkan makanan, masa penyediaan yang cepat dan mudah didapati menjadikan mi segera terkenal di kalangan orang yang sibuk, dan yang mengejutkan ia dicipta di Jepun. Pengasas utama syarikat pengeluaran makanan Nissin, Ando Momofuku mencipta mi segera pada tahun 1958. Pada masa kini, ia dieksport ke seluruh dunia, dengan jumlah 98,200,000,000,000 setahun.
Selepas itu, melihat seorang Amerika meltakkan mi di dalam cawan dan makan dengan garpu, maka produk mi segera dalam cawan dilahirkan. Terima kasih kepada mi cawan, ia menjadi mudah untuk makan mi segera di mana sahaja walaupun di atas bukit sekalipun.

Adakah anda tahu semua ciptaan ini telah dicipta oleh orang-orang Jepun? Kebanyakan dari anda mungkin sedikit terkejut dan berbanggalah sesiapa yang menjadi rakyat Jepun. Selain daripada ciptaan di atas, tidak dinafikan masih terdapat banyak ciptaan Jepun di luar sana untuk anda untuk terokai, jadi jika anda berminat, datanglah ke Jepun!