GULA-GULA PELIK DI JEPUN

Jepun terkenal dengan hidangan istimewa dengan rasa yang unik. Orang Jepun tidak takut untuk mencuba sesuatu yang baru, terutama apabila ia berkonsepkan makanan, dan sebab itu gula-gula mereka boleh menjadi sedikit berbeza daripada apa yang anda yang pernah lihat. Ia terpulang kepada anda untuk memutuskan sama ada gula-gula ini adalah hanya gula-gula biasa atau pelik.

 

  1. Popin’ Cookin’

 

Salah satu gula-gula yang paling popular di Jepun adalah Popin ‘Cookin’  iaitu gula-gula yang berbeza dan dihasilkan oleh Kracie dimana pelancong akan menjadi tukang masak. Popin’ Cookin’ mungkin Jepun gula-gula DIY yang paling terkenal – bukan sahaja dalam senarai ini, tetapi di seluruh dunia. Membuat dan menghias gula-gula anda sendiri bukan hanya sebahagian daripada pengalaman anda tetapi kadang-kadang lebih penting daripada rasa yang sebenar. Gula-gula yang kecil kelihatan hebat dan membolehkan anda untuk menunjukkan kedua-dua kemahiran masakan dan seni anda anda. Apa yang bermula sebagai kit DIY menyeronokkan dan sensasi baru akan menjadi cukup popular untuk mempunyai pelbagai besar makanan yang berbeza. Popin ‘Cookin’ membolehkan anda mereka bentuk versi mini Sushi, Takoyaki, Pizza, Burger, Ramen, Bento dan banyak lagi. Ia telah menjadi satu cenderamata bagi setiap pelancong yang melancong negara Jepun.

 

  1. Toilet candy a.k.a The Moko Moko Mokoletto

 

Adakah anda ingin makan gula-gula daripada mangkuk tandas? Jawapan anda mungkin tidak, tetapi Jepun masih ingin reka sesuatu lain dari yang lain. The Moko Moko Mokoletto gula-gula yang dihasilkan oleh Heart syarikat itu mempunyai tandas plastik yang diisi dengan berbuih soda. Dihasilkan tandas kecil yang mempunyai empat warna yang berbeza dan meletakkan pelekat hiasan di atasnya. Anda akan mengisi tangki dengan soda tepung, tambah sedikit air dan buih akan mula membentuk. Selepas anda selesai dengan gula-gula soda tersebut, anda boleh menyimpan Moko Moko Mokoletto di atas meja anda sebagai satu pengalaman pelik ini atau menarik perhatian kawan-kawan anda dengan rasa ingin tahu keunikan gula-gula Jepun.

 

  1. Crayon Shin Chan Candy

 

Crayon Shin Chan adalah budak nakal yang suka mendedahkan punggungnya sendiri, tetapi pada masa yang sama ia merupakan budak nakal kegemaran di seluruh dunia. Tetapi adakah anda tahu bahawa dia juga mempunyai gula-gulanya sendiri di Jepun? Jika anda berfikir tentang hal itu ia tidak terlalu luar biasa untuk watak anime terkenal seperti Shin Chan mempunyai barangannya sendiri. Kreativiti Shin Chan gula-gula bagaimanapun amat luar biasa. Bagaimana pula dengan Eksperimen  Minuman Crayon Shin Chan yang memberikan gambaran minum dalam bentuk kimia? Hanya menggabungkan kedua-dua serbuk yang berbeza dan sedikit air dalam kelalang plastik comel dan anda bersedia untuk menikmati rasa manis dalam bentuk minuman ringan.

  1. Kombu Ame

 

Kombu Ame adalah gula-gula tradisional Jepun yang telah wujud selama beberapa dekad. Kombu adalah rumpai laut boleh dimakan atau rumpai laut dan perkataan ame yang bermaksud gula-gula. Bila dirapatkan perkataan itu adalah gula-gula Rumpai Laut yang dibuat daripada rumpai laut iaitu makanan istimewa di Jepun, tetapi sedikit yang luar biasa di luar negara. Kombu boleh didapati dalam hidangan yang berbeza, sebagai contoh dalam bentuk Kombu Teh atau Dashi. Anda mungkin berfikir bahawa gula-gula ini adalah terlalu pelik untuk citarasa anda, tetapi berbanding dengan pencuci mulut yang lain ia sudah tentu mempunyai beberapa manfaat kesihatan. Rumpai laut kaya dengan mineral serta rendah kalori. Gula-gula rumpai laut lembut boleh menunjukkan kepada anda bahagian tradisional budaya Jepun.

 

Jepun terus mengejutkan dunia dengan idea-idea gula-gula kreatif dan unik. Lagipun, ia masuk akal untuk mereka bentuk gula-gula yang menawarkan lebih daripada sekadar snek bergula cepat. Ini gula-gula sama ada akan mencabar citarasa anda atau menghidupkan gula-gula anda ke dalam pengalaman yang DIY menyeronokkan.