GULA-GULA TRADISIONAL JEPUN (WAGASHI)

1Wagashi (和 菓子) adalah gula-gula tradisional Jepun yang biasanya dinikmati dengan kombinasi secawan teh hijau. Ia dibuat dalam pelbagai bentuk dan dengan menggunakan bahan-bahan yang pelbagai. Terdapat sesetengah wagashi ini popular di seluruh negara Jepun sepanjang tahun, manakala selebihnya pula hanya dimakan mengikut musim

Pes kacang manis Azuki (Anko) adalah ramuan utama dalam sebilangan besar gula-gula Jepun. Kacang rebus Azuki dimaniskan dengan gula dan dilecek untuk dijadikan sama ada Anko licin (koshian) atau Anko berketul (tsubuan). Bahan-bahan biasa yang lain untuk membuat wagashi adalah termasuk kek beras (mochi), tepung beras, agar Jepun (kanten), pes bijan dan buah berangan.

2Wagashi boleh dinikmati di kafe terpilih, restoran, kuil dan di taman-taman di mana teh hijau juga dihidangkan. Ia boleh dibeli di kedai-kedai khusus manisan, pusat membeli-belah, pasar raya, kedai-kedai dan gerai makanan. Kyoto mempunyai banyak kedai gula-gula ini, manakala jalan untuk membeli-belah di Nakamise di Asakusa adalah tempat yang baik untuk mencuba gula-gula tradisional Jepun di Tokyo.
Berikut adalah beberapa jenis wagashi paling biasa ditemui :

• Namagashi (生菓子)

3
Namagashi (secara umumnya adalah gula-gula mentah) adalah gula-gula tradisional Jepun yang paling sering dikaitkan dengan wagashi. Ia diperbuat daripada tepung beras dan pes isian kacang manis, dan dibentuk dengan tangan untuk mencerminkan musim. Namagashi dihidangkan di majlis teh.

• Daifuku (大福)

4

Daifuku diperbuat daripada kek beras lembut (mochi) yang mengandungi pes kacang manis atau isian lain di tengah-tengahnya. Ia dilindungi dengan debuan tepung kentang untuk memastikan ia tidak melekat antara satu sama lain. Variasi daifuku yang popular termasuk strawberi (ichigo), kacang (mame) dan ais krim. Daifuku hendaklah dimakan secepat sebelum ia menjadi keras jika dibiarkan terdedah.

• Dango (だんご)

5

Dango adalah kenyal dan kecil yang diperbuat daripada tepung beras. Ia biasanya dihidangkan bersama tiga atau empat biji di atas kayu dan letakkan dengan sos manis atau pes kacang diatasnya. Ladu juga ditambah ke dalam pencuci mulut yang lain seperti anmitsu dan oshiruko. Seperti daifuku, dango juga perlu dimakan dengan kadar segera.

• Dorayaki (どら焼き)

6

Dorayaki terdiri daripada pes kacang merah yang diapit di antara dua biji pancake seperti burger. Ia juga dikenali sebagai snek kegemaran Doraemon, watak anime yang popular. Variasi dorayaki moden boleh diisi dengan inti yang lain, seperti krim putar, krim kastard dan krim berperisa teh hijau

• Taiyaki (たい焼き)

7

Taiyaki adalah makanan ringan berbentuk ikan yang diperbuat daripada adunan sama dengan adunan lempeng dan dipenuhi dengan pes kacang manis. Terdapat juga alternatif lain untuk inti moden termasuk krim kastard, coklat atau keju. Taiyaki paling sedap dimakan ketika panas kerana adunannya masih rangup.

• Manju (饅頭)

8

Manju adalah roti kecil yang dikukus atau dibakar dan dipenuhi dengan pes kacang manis atau beberapa isi manis yang lain. Mereka secara tradisionalnya bulat dengan lapisan luar yang licin, tetapi versi dibakar dalam pelbagai bentuk juga popular. Contoh versi bakar termasuk Momiji-Manju dari Hiroshima.

• Anmitsu (あんみつ)

9

Anmitsu adalah pencuci mulut yang terdiri daripada pes kacang manis, ladu tepung beras, buah-buahan kuib kanten agar, dan disajikan bersama dengan sirap gula perang (Kuromitsu). Ia juga boleh dihidangkan dengan ais krim, di mana ia dikenali sebagai “krim anmitsu”.

• Oshiruko/Zenzai (おしるこ/ぜんざい)

10

Oshiruko adalah sejenis sup pencuci mulut yang terdiri daripada sup kacang manis yang panas dengan kek panggang beras (mochi) atau ladu tepung beras. Sup kacang merah boleh menjadi menjadi licin atau berketul. Hidangan yang sama adalah zenzai yang datang dengan sup yang lebih likat.

• Yokan (羊羹)

11

Yokan adalah manis dan pejal, seperti snek manis gula-gula jelly dan agar-agar. Ia didatangi dengan pelbagai perisa yang berbeza seperti kacang Azuki, teh hijau atau gula hitam. Setiap hidangan Yokan yang disajikan biasanya bersaiz pek kecil seperti gula-gula getah, manakala hidangan yang lebih besar perlu dihiris sebelum dihidangkan. Yokan tidak perlu disejukan dan mempunyai jangka hayat yang agak panjang.

• Monaka (最中)

12

Monaka terdiri daripada cengkerang wafer yang penuh dengan pes kacang manis. Cengkerang wafer pula didatangi denga pelbagai jenis bentuk dan saiz yang berbeza dari cengkerang biasa, iaitu ia direka bulat. Satu variasi moden popular monaka ialah ia dipenuhi dengan ais krim. Cengkerang wafer boleh menjadi lemau apabila terdedah kepada udara dan hendaklah dimakan secepat mungkin..