Isi kandungan makanan yang Haram di Jepun

2

Di Jepun, untuk menentukan sama ada makanan yang ingin dibeli itu adalah Halal atau tidak, secara umumnya terdapat 3 perkara yang harus kita tahu:

1. Adakah makanan itu mengandungi daging (babi, ayam, lembu dll)?

2. Adakah makanan itu mengandungi alkohol (arak, wain, dll)?

3. Adakah makanan itu mengandungi pengemulsi haiwan?

Oleh itu sebelum membeli apa-apa makanan di Jepun hendaklah diperiksa terlebih dahulu kandungan bahannya. Sebarang makanan yang disyaki mengandungi unsur haram haruslah ditinggalkan sama sekali. Berikut merupakan senarai bahan-bahan makanan yang Haram dikesan terdapat dalam makanan Jepun:

1. Daging 肉 (niku):3 Daging babi, 豚 肉 (Butaniku), ポ ー ク (pooku)

 Daging lembu, 牛肉 (Gyuuniku), ビ ー フ (biifu)

 Ayam, 鶏 肉 (Toriniku), チ ッ キ ン (chikin)

 Daging bakon, べ こ ん (bekon), ベ ー コ ン (bacon)

2. Pati Daging 肉のエキス (Niku no ekisu ):4 Pati daging babi, 豚肉エキス (butaniku ekisu)、ポーク

 Pati daging lembu, 牛肉エキス(gyuuniku ekisu )、ビーフ

 Pati ayam, 鶏肉エキス (toriniku ekisu)、チッキン

3. Minyak Haiwan 獣脂 (Doubutsu no abura):5 Lemak babi, ラ ー ド (Raado)

 Minyak babi, ラ 油 (Rayu)

 Minyak dan lemak yang diproses, 加工 油脂 (kakou yushi)

Nota : Ada kemungkinan minyak yang diproses diperbuat daripada haiwan. Biasanya ia digunakan di dalam kek, mi, roti dan mayonis.

4. Diperbuat daripada haiwan, 動物 由来 (Doubutsu yurai no shokuryou):6 Gelatin, ゼ ラ チ ン (zerachin), biasanya ia terdapat dalam ais krim, puding, kebanyakan gelatin di Jepun diperbuat daripada daging babi, maka ia adalah haram. Namun begitu, terdapat sumber mengatakan gelatin adalah halal di makan. Sila rujuk sumber (1 dan 2)

 Marjerin マ ー ガ リ ン (maagarin), biasanya ia terdapat dalam kek atau roti. Ia perlu dipastikan sama ada dibuat daripada (tumbuhan atau haiwan).

 Nyuukazai, 乳化 財, biasanya ia terdapat dalam roti coklat, kek dan ais krim. Ia perlu dipastikan sama ada dibuat daripada (haiwan atau tumbuhan). Berdasarkan sumber rujukan (3), banyak nyuukazai di Jepun adalah halal.

 Butter バ タ ー (Bata), Ia perlu dipastikan sama ada dibuat daripada (tumbuhan atau haiwan).

 Lechitin, レ シ チ ン (Resichin), biasanya ia terdapat dalam roti, kek dan coklat. Ia perlu dipastikan sama ada dibuat daripada (haiwan atau tumbuhan).

 Shortening, シ ョ ー ト ニ ン グ (Shoutoningu). Biasanya terdapat dalam kek, roti dan coklat. Ia perlu dipastikan sama ada daripada (haiwan atau tumbuhan).

 Jelly / Gelatin pencuci mulut – ぜ り (zeri). Di Jepun, kebanyakan gelatin diperbuat daripada daging babi, Biasanya ia terdapat dalam puding, kek dan roti.

 Tanpaku kasuibunkaibutsu (た ん ぱ く 加 水 分解 物): Baham protein yang boleh diperbuat daripada kacang soya, gandum, jagung, tetapi ia juga boleh diperbuat daripada daging lembu, babi, ayam dan lain-lain.

5. Alkohol, ア ル コ ー ル (Arukohoru), リ キ ュ ー ル (minuman keras). Biasanya ia terdapat dalam sos tomato, asid, pencuci mulut dan campuran buah-buahan:7 Arak 酒: 洋酒 (youshu), 酒精 (shusei), 酒糟 (sakekasu), 焼 酎 (し ょ う ち ゅ う: shouchuu):

 Minuman keras barat: 洋酒

 Alkohol: 酒精

 Ampas Sake: 酒糟, Biasanya terdapat pada lapisan lumpia, gyouza, kek, jeli, puding, biskut, nabe, sushi dan lain-lain.

 Wain ワ イ ン (Wain), Biasanya ia terdapat dalam coklat, jeli dan kek panas.

 Sake kambing, ラ ム 酒 (demi Ramu). Biasanya ia terdapat dalam jeli, puding atau kek.

 Sake merah, み り ん (Mirin). Biasanya ia terdapat dalam makanan Jepun dan makanan ringan. miso, dan lain-lain

 Brandy, ブ ラ ン デ ー (Burandii). Biasanya ia terdapat dalam biskut.

 Minuman keras / arak, リ キ ュ ー ル (rikyuru). Biasanya ia terdapat dalam ais krim, anin-doufu + buah-buahan.

 Hakkouchoumiryou (発 酵 調味 料: は っ こ う ち ょ う み り ょ う), penambah perasa rempah (Biasanya ia terdiri daripada: anggur, beras, pemanis, alkohol, garam, dan lain-lain). Terdapat dalam sos, tsuyu, dan lain-lain.

6. Consome コ ン ソ メ (konsome):8 ビ ー フ コ ン ソ メ (consome daging lembu ): Biasanya terdapat pada cip kentang

 チ ッ キ ン コ ン ソ メ (consome ayam ): Biasanya terdapat pada kerepek kentang

 コ ン ソ メ パ ウ ダ ー (consome serbuk)

7. Bahan kek:9 Minyak vanila (diperbuat daripada alkohol)

 Serbuk penaik (asid tartar diperbuat daripada arak), biasanya terdapat dalam kek muffin dan tepung tempura.

 Yis / ragi (ia mengandungi nyuukazai)

Nota: Jika dalam bahan-bahan ditemui 乳化 剤 (nyuukazai = emulsifer), シ ョ ー ト ニ ン グ (shortening), (マ ー ガ リ ン) margarin, (バ タ ー) mentega / mentega lemak / minyak (食用 油脂), ia perlu dipastikan diperbuat daripada (tumbuhan atau haiwan). Kerana ada kemungkinan ia diperbuat daripada tumbuhan atau haiwan (susu, telur, ikan, kerang dan lain-lain), Jadi insyaAllah ia boleh digunakan. Hari ini, syarikat-syarikat makanan banyak menggunakan nyuukazai dan shortening dari kilang. Jika dalam bahan-bahan tersebut ditemui 乳化 剤 (大豆 由来) atau シ ョ ー ト ニ ン グ (大豆 由来), ia bermakna nyuukazai dan lemak diperoleh daripada kacang soya. Minyak, 食用 油脂 (パ ー ム 油) bermaksud minyak kelapa sawit.

8. Lain-lain:

 Potongan daging babi カ ツ, haram, kerana ia diperbuat daripada daging babi

 Cuka adalah halal kerana proses pertama dibuat dari anggur . Rujuk sumber rujukan (3)

 Kicap, し ょ う ゆ / し ょ う 油 / 醤 / 油 正 油, boleh menjadi halal atau haram. Selagi ia tidak mengandungi alkohol, ia boleh digunakan . Rujuk sumber rujukan (3)

Jika bahan diatas berasaskan daripada haiwan (動物性), ia adalah Haram. Manakala jika bahan diatas berasaskan daripada tumbuhan/sayuran (植物性), ia adalah Halal.10Ini adalah contoh gambar senarai bahan yang terdapat dalam setiap makanan. Kotak yang berwarna hitam merupakan bahan yang terkandung dalam makanan ini.

Makanan ini adalah haram kerana mengandungi daging ayam yang tidak disembelih, daging lembu yang tidak disembelih dan daging babi.

Oleh itu cara terbaik bagi seorang muslim adalah untuk belajar beberapa tulisan Kanji dan Kana supaya dapat mengenal pasti senarai bahan makanan yang Haram pada label makanan. Atau cara yang lain kami mencadangkan agar anda menyalin senarai bahan makanan yang Haram pada satu kertas kecil. Apabila anda hendak membeli makanan, tunjukkan sahaja senarai bahan tersebut dan minta penjaga kedai memastikan makanan yang dibeli itu tidak mengandungi bahan tersebut. Oleh Jepun bukanlah negara Islam, maka makanlah makanan tersebut tanpa was-was. Sesungguhnya Islam itu adalah agama yang memudahkan.11Gambar di atas merupakan contoh senarai semua barang yang mempunyai bahan-bahan yang tidak halal di dalamnya.

Tetapi, jika anda inginkan cara yang lebih mudah, MelancongKeJepun.com ada menyediakan perkhidmatan tour guide yang mana kami akan memastikan anda hanya memakan makan yang dijamin Halal. Kami akan sentiasa berada di samping anda sepanjang percutian anda di Jepun. Kami juga akan membawa anda untuk merasai keunikkan makanan restoran halal di jepun.

RUJUKAN:

1. http://www.astroawani.com/berita-malaysia/bahan-berubah-sifat-boleh-jadi-halal-jika-diproses-dr-asri-37362
2. http://arifuddinhamidianz.blogspot.jp/2014/06/perdebatan-isu-gelatin-babi-dr-maza-dan.html
3. http://rumahfahima.org/en/artikel/panduan-makanan-halal/117-investigasi-dan-sertifikasi-halal-makanan-di-jepang