Jenama Kereta Jepun – Semua Pengeluar Automotif Jepun

1 Jepun dikenali secara meluas sebagai sebuah negara yang paling ke hadapan dari segi teknologi di dunia, dan ini dapat dilihat dari segi pembuatan keretanya. Reka bentuk kereta Jepun sentiasa berasaskan daripada budaya, sejarah dan aspirasi mereka. Selepas melalui pelbagai percubaan, akhirnya jenama kereta jepun berjaya menempatkan nama di pasaran dunia bermula pada tahun 1960-an.
Percubaan pertama merupakan pengeluaran Mitsubishi model A berdasarkan Fiat Tipo 3. Kemudian, Isuzu juga melakukan perkara yang sama dan mengeluarkan satu lagi kereta berdasarkan Itali Fiat Tipo 3. Selepas kedua-dua percubaan ini tidak berjaya, Jepun memutuskan untuk menukar hala tuju dan mula mereka bentuk kereta yang sangat berbeza daripada model kereta Eropah yang terkenal.

Antara jenama kereta Jepun yang sudah menjadi popular pada hari ini ialah:

1. TOYOTA

2

Tahun : 1937 – Sekarang
Ibu Pejabat : Toyota, Aichi, Japan
Pengasas Syarikat : Kiichiro Toyoda
Laman web : http://www.toyota-global.com/3Toyota Motor Corporation kini merupakan pengeluar kereta yang terbesar di dunia, menghasilkan lebih 10 juta kenderaan setiap tahun. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 1937 oleh Kiichiro Toyoda dan melonjak semasa krisis minyak tahun 1970-an. Dengan harga minyak melangit tinggi, pasaran AS yang besar memerlukan kereta ekonomi murah untuk menggantikan sedan besar mereka, terutamanya yang berkuasakan enjin V8. Itu merupakan titik perubahan bagi Toyota kerana mendapat reputasi mengeluarkan kereta yang murah dan boleh dipercayai. Sebagai tindak balas kepada cukai import US, syarikat Jepun telah membina kilang pertama di Amerika Utara pada awal tahun 1980-an. Kemudian mereka melancarkan satu jenama baru mewah Lexus.
Toyota adalah salah seorang peneraju dalam hibrid inovatif dan teknologi elektrik dan model mereka, Prius kini tersenarai kereta hibrid terlaris di dunia. Jumlah jualan Toyota paling terlaris, Corolla, mencapai 40 juta jua;an pada tahun 2013. Syarikat ini juga mengeluarkan kenderaan di bawah jenama Hino, Ranz, Scion, Lexus, yang mempunyai bahagian dalam syarikat-syarikat seperti Daihatsu, Isuzu, Fuji Heavy Industries dan bekerjasama dengan BMW.

2. LEXUS4Tahun : 1989 – Sekarang
Ibu Pejabat : Nagoya, Japan
Pengasas Syarikat : Eiji Toyoda
Laman Web : http://www.lexus-int.com/5Dilancarkan pada tahun 1989 sebagai respon kepada permintaan yang semakin meningkat kepada kenderaan mewah, terutamanya di Amerika Utara, Lexus adalah salah satu divisyen daripada Toyota Motor Company. Ia adalah jenama premium Jepun yang paling berjaya, menjual lebih 500,000 kenderaan setiap tahun.
Semua model kecuali RX SUV versi Amerika Utara dihasilkan di Jepun. Pada pertengahan 2000-an Toyota menyusun semula divisyen ini, menjauhkan ia dari barisan aliran utama dalam usaha untuk menjadikan Lexus sebagai pengeluar kenderaan mewah keempat terbesar di dunia dan bersaing dengan jenama Jerman.

3. Suzuki6 Tahun : 1909 – Sekarang
Ibu Pejabat : Hamamatsu, Shizuoka, Japan
Pengasas Syarikat : Michio Suzuki
Laman Web : http://www.globalsuzuki.com/7Syarikat yang dikenali hari ini sebagai Suzuki Motor Corporation telah ditubuhkan lebih 100 tahun yang lalu sebagai kerja-kerja mesin tenun, kemudian memberi tumpuan kepada motosikal dan dapat menghasilkan kereta pertama mereka, Suzulight, pada tahun 1955. Ia sebagai memenuhi permintaan kepada keperluan selepas perang Jepun kerana ia murah dan pengangkutan yang boleh dipercayai.

Moto Suzuki ringan dan boleh dipercayai, serta kenderaan pacuan empat roda memberikan mereka saham pasaran yang besar, menjadikan syarikat itu salah satu daripada top 10 pengeluar kereta di dunia. Suzuki juga peneraju dalam segmen kereta Kei di Jepun. Volkswagen Group memiliki 19.9% saham syarikat ini.

4. MAZDA8Tahun : 1915 – Sekarang
Ibu Pejabat : 3-1 Chome, Fuchu, Aki, Hiroshima, Japan
Pengasas Syarikat : Ford Motor Company
Laman Web : http://www.mazda.com/9Ditubuhkan pada tahun 1920 di Hiroshima sebagai Toyo Kogyo Cork, syarikat itu memulakan menghasilkan autorickshaws dan senjata untuk tentera Jepun. Pada tahun 1960 kereta pertama, R360, telah diperkenalkan dan seterusnya menjadi satu kejayaan dalam negeri. Pada masa yang sama Mazda mula membangunkan Wankel enjin putar dalam usaha untuk menonjol dari yang lain pembuat kereta Jepun.
Walau bagaimanapun, sebaik sahaja krisis minyak tahun 1970-an reda, Mazda berada di ambang muflis dan terpaksa menumpukan perhatian kepada enjin bahan api biasa. Dari tahun 1970 hingga tahun 2010 syarikat ini bekerjasama dengan Ford dan membangunkan beberapa model yang berkaitan. Hari ini Mazda Motor Corporation terkenal dengan menghasilkan kereta yang menarik dan selesa untuk memandu, dijual di bawah slogan “Zoom-Zoom”.

5. HONDA10Tahun : 1946 – Sekarang
Ibu Pejabat : Minato, Tokyo, Japan
Pengasas Syarikat : Soichiro Honda, Takeo Fujisawa
Laman Web : http://world.honda.com/11Honda Motor Company adalah salah seorang peneraju dalam industri kereta dan motosikal, dan menghasilkan enjin pembakaran dalaman untuk aplikasi lain. Honda menghasilkan kereta pertama mereka, S500, pada tahun 1963, setelah menikmati kejayaan dalam perniagaan motosikal selama hampir dua dekad pada masa itu. Pada tahun 1972 kereta terlaris syarikat, Civic, telah dilancarkan. Honda mempelopori penciptaan divisyen mewah, memperkenalkan Acura ke pasaran Amerika Syarikat pada tahun 1986. Bersama-sama dengan Toyota, syarikat ini berusaha untuk membangunkan teknologi mesra alam dan hari ini kebanyakan model Honda boleh didapati dengan rangkaian kuasa hibrid.

6. Acura12 Tahun : 1986 – Sekarang
Ibu Pejabat : Minato, Tokyo, Japan
Pengasas Syarikat : Honda Motor Company, Ltd
Laman Web : http://www.acura.com/13Honda mempelopori pengembangan Jepun kepada pasaran kenderaan mewah AS dengan memperkenalkan subdivisyen mereka bernama Acura pada tahun 1986. Kebanyakan kenderaannya adalah berdasarkan kepada model Honda, tetapi ciri-ciri penambahbaikannya lebih baik, lebih banyak pilihan dan lebih selesa.

Tidak seperti Lexus yang berkembang di peringkat global, Acura memberi tumpuan terutamanya kepada pasaran Amerika Utara, menghasilkan sebahagian besar kenderaannya di Amerika Syarikat dan tidak diperkenalkan secara rasmi di Jepun.

147. Mitsubishi

Tahun : 1970 – Sekarang
Ibu Pejabat : Minato, Tokyo, Japan
Pengasas Syarikat : Iwasaki Yatarō
Laman Web : http://www.mitsubishi-motors.com/15Syarikat yang logo melambangkan tiga berlian adalah salah satu syarikat industri yang tertua di Jepun yang bermula membuat kereta pada tahun 1917 dengan Model A, berdasarkan Fiat. Mitsubishi Motors Corporation terkenal dengan kenderaan lasak mereka, seperti Pajero atau Lancer Evolution. Syarikat ini telah berjaya di dalam sukan bermotor, memenangi banyak Dakar Rally dan kejohanan WRC.

Dalam sejarahnya, Mitsubishi Motors mempunyai kerjasama dengan pembuat kereta yang berbeza, seperti Chrysler, Volvo, PSA Peugeot Citroen, Volkswagen dan Renault. Syarikat ini berbangga menjadi inspirasi teknikal untuk beberapa pengeluar, termasuk Hyundai, Proton dan beberapa jenama Cina.

8. NISSAN16 Tahun : 1933 – Sekarang
Ibu Pejabat : Minato, Tokyo, Japan
Pengasas Syarikat: Masujiro Hashimoto, Kenjiro Den, Rokuro Aoyama, Meitaro Takeuchi
Lmana Web : http://www.nissan-global.com/17Nissan Motor Company adalah pengeluar kereta yang kedua terbesar di Jepun, ditubuhkan pada tahun 1933 sebagai satu divisyen dalam Datsun. Ia menjadi penting dalam menjual kenderaan di bawah kedua-dua jenama Datsun dan Nissan. Pada tahun 1986 syarikat ini membina kilang di Sunderland, England, yang menjadi kilang kereta terbesar di Eropah. Walau bagaimanapun, Nissan pada akhir tahun 1990-an menghadapi krisis kewangan yang teruk dan terpaksa bergabung dengan French giant Renault.
Dibimbing oleh Carlos Ghosn secara berterusan, Nissan dibina semula pada tahun 2000, dan membina Nissan Leaf berkuasa elektrik dengan harga yang berpatutan. Ia dinamakan Kereta Tahunan Dunia pada Tahun 2011 dan kini menjadi pengeluar kereta utama, menjual lebih 5 juta unit setiap tahun. Jenama Nissan termasuk anak syarikat mewah Infiniti, Datsun dan divisyen prestasi NISMO. Selain kereta aliran utama, Nissan juga menghasilkan kenderaan lumba , termasuk legenda GT-R.

9. SUBARU18Tahun : 1953 – Sekarang
Ibu Pejabat : Ebisu, Tokyo, Japan
Pengasas Syarikat : Kenji Kita, Chikuhei Nakajima
Laman Web : http://www.subaru-global.com/

Ditubuhkan sebagai subdivisyen Fuji Heavy Industries, Subaru mengeluarkan kereta pertama mereka pada tahun 1954. Logo ini membawa imej gaya dalam Pleiades bintang berkelompok terbuka. Kemudian syarikat mengembangkan dua ciri-ciri tanda dagangan, yang membezakan Subaru dari pengeluar kereta yang lain. Mereka adalah simetri All-Wheel Drive dan enjin badan rata, yang digunakan di kebanyakan kenderaan.
Subaru Impreza WRX adalah salah satu yang kereta ralli terbaik yang pernah dibina, dan memenangi pertandingan di seluruh dunia. Pada tahun 2007 Subaru memperkenalkan enjin boxer diesel pertama mereka. Hari ini rakan kongsi Subaru dengan pemegang saham utamanya, Toyota Motor Corporation, berkongsi sebuah kilang di Amerika Syarikat dan mengeluarkan kereta seperti Subaru BRZ / Toyota 86 / Scion FR-S.

10. INFINITI18Tahun : 1989 – Sekarang
Ibu Pejabat : Hopewell Centre, Wan Chai, Hong Kong
Pengasas Syarikat : Nissan Motor Company
Laman Web : http://www.infiniti.com19Nissan tidak membuang masa dalam mengikuti Honda ke segmen mewah US dan melancarkan jenama premium sendiri, Infiniti pada tahun 1989. Pada tahun 2012 Infiniti memindahkan ibu pejabat mereka ke Hong Kong kerana Presiden Renault-Nissan Carlos Ghosn menyatakan hasratnya untuk menyerbu pasaran Cina yang mempunyai jumlah yang lebih besar daripada Amerika Utara. Kereta Infiniti sebahagian besarnya dihasilkan di Jepun.

Kini, Industri Automotif Jepun sudah melepasi sesetengah Negara Pengeluar Utama Kereta, Seperti Jerman, Itali dan Amerika Syarikat. Jenama mereka yang terkenal, sebagai contoh Toyota, telah mengatasi jenama legenda Seperti BMW, Ford, Mercedes Benz, dan lain-lain. Mereka berkembang dengan mendadak kerana penggunaan yang mudah serta teknologi menarik yang terdapat pada buatan kereta mereka. Begitu juga aspek kecil lain seperti reka bentuk kereta dan penggunaan bahan api.