1

Kari Jepun (カ レ ー, Kare) adalah hidangan yang sangat popular di Jepun. Ia boleh diperolehi di pelbagai restoran, dan banyak isirumah memasaknya di rumah. Kari biasanya dihidangkan dengan nasi, anda akan kerap kali mendengar istilah “nasi kari” (カ レ ー ラ イ ス, kare raisu).

Selepas mengimport kari dari India, orang Eropah mencipta serbuk kari supaya orang biasa boleh memasak kari tanpa perlu menguasai selok-belok mengenai rempah. Kari ini telah diperkenalkan kepada Jepun semasa Tempoh Meji (1868-1912), dari mana Jepun menyesuaikan hidangan yang ini dengan citarasa mereka.

Apakah ia?
Bahan-bahan yang biasa ditambah ke dalam kari Jepun termasuk kentang, lobak merah, bawang dan daging. Sos itu sendiri biasanya diperbuat daripada serbuk kari, yang merupakan campuran daripada rempah asas dari India. Kari Jepun biasanya adalah lebih pekat dalam tekstur dan rasanya lebih manis tetapi kurang pedas daripada rempah-rempah lain dari India.
Daging pilihan yang lebih kerap digunakan adalah daging babi atau daging lembu, yang berbeza dari kari India di mana ayam atau kambing biasanya digunakan. Ia telah diperhatikan bahawa daging babi adalah daging yang paling popular untuk kari di timur Jepun manakala daging lembu adalah lebih biasa ditemui di barat Jepun.

Variasi Popular
Satu variasi kari Jepun yang sangat biasa ditemui adalah katsu kare (カ ツ カ レ ー), yang merupakan hidangan biasa nasi kari Jepun dengan sekeping Tonkatsu (daging babi goreng) yang diletakkan diatasnya.

2

Di mana perlu dicari?
Kedai yang menyediakan hidangan kari Jepun sentiasa ada di seluruh Jepun. Terdapat restoran kari khusus yang seringkali dijumpai di sekitar stesen kereta api dan di kawasan perniagaan. Restoran keluarga, kafeteria pelancong dan shokudo (restoran Jepun yang menghidangkan pelbagai jenis hidangan) juga biasanya mempunyai kari Jepun pada menu mereka.

Bagaimana untuk makan?
Kari Jepun biasanya dimakan dengan sudu gaya Barat yang besar. Ia sering diiringi dengan hiasan daripada fukujinzuke (campuran sedikit jeruk manis) atau rakkyo (jeruk daun bawang Jepun).

3

Menyediakan kari di rumah
Populariti kari Jepun popular di kalangan rumah-rumah persendirian. Pek campuran kari segera dan tepung campuran segara menawarkan cara yang mudah dan menjimatkan bagi menyediakan kari yang lazat di rumah secara cepat.
Apabila menyediakan kari dengan campuran tepung segera, sayur-sayuran dan daging perlu dimasak terlebih dahulu di dalam air, selepas itu ketulan pepejal campuran tepung segara ditambah ke dalam kuah tersebut. Sebaliknya, pek campuran kari segera adalah gulai kari segera yang sudah mengandungi sayur-sayuran dan daging. Apa yang perlu anda lakukan adalah memanaskan pek segera tersebut kesemuannya ke dalam air panas selama beberapa minit, dan kari tersebut sedia untuk dihidangkan dengan nasi.

4