KENAPA PERLU MELAWAT OSAKA?

1) MERUPAKAN SYURGA UNTUK MAKANAN

Osaka diberikan nama samaran iaitu tenka no daidokoro (dapur negara). Pada asalnya ia dirujuk kepada status tempoh Edo sebagai hab beras perdagangan Jepun. Pada masa kini, ia merujuk kepada reputasinya sebagai syurga makanan.

Tahukah anda, Okonomiyaki boleh dikatakan hidangan yang paling terkenal di Osaka. Di antara telur dadar dan lempeng, Okonomiyaki disesuaikan dengan pilihan daging, makanan laut atau mi untuk mewujudkan rasa klasik yang tak terhingga.

gambar_1

Selain itu, Osaka juga terkenal dengan makanan kitsune udon (mi sup tebal diselimuti tauhu goreng) dan hakozushi (sushi ditekan rata dalam kotak buluh; yang permaidani boleh dimakan).

gambar_2

Takoyaki juga berasal dari Osaka. Di Osaka, takoyaki menjadi snek jalan bagi masyarakat Jepun. Takoyaki ialah bola berbentuk sotong goreng.

gambar_3

Bagi mereka yang berani, anda boleh cuba tessa. Tessa ialah sashimi yang diperbuat dengan fugu beracun, atau ikan buntal. Hanya chef yang disahkan mendapat pengesahan dan terlatih sahaja boleh memasak masakkan ini. Ini bagi memastikkan semua racun telah dikeluarkan bagi mengelak terkena racun yang boleh menyebabkan bibir kebas dan jantung berhenti.

gambar_4

2) PERJALANAN MESIN MASA HANYA ¥ 500 (RM 20)

Mesin masa zaman era Edo anda adalah benar-benar di Muzium Terbuka Rumah Ladang Lama Jepun dalam Ryokuchi Park Hattori, Osaka. Sebelas rumah ladang zaman Edo telah diambil sekeping demi sekeping dari pelbagai bahagian desa di Jepun dan dipasang semula dengan suasana taman semula jadi ini.

Bonus: trafik pelancong adalah agak rendah, jadi ia mudah untuk mengambar diri anda sebagai bintang filem samurai dan hanyut denagn suasana antara pokok buluh kyang subur, kincir angin berderit dan bangsal desa. Kos tiket dewasa hanyalah sekeping duit syiling ¥ 500.

gambar_5

3) SPA WORLD

Kompleks Spa World di pusat bandar Osaka, terbit dari kabut dan mendedahkan gabungan tidak suci mandian Jepun, Pusat Epcot dan Vegas.

“Spa Eropah” ialah zon mandian yang meniru orang-orang di tempat-tempat seperti Rom Purba, Greece, Finland dan Atlantis. Ia adalah ganjil.”Spa Asia” pula memberikan penghormatan kepada Persia dan Bali.

Spa World juga mempunyai gimnasium, kolam hiburan, spa batu, salon, restoran dan sebuah hotel. Anda boleh masuk ke tempat ini dengan hanya ¥ 2700 sehari (RM110).

gambar_5

4) PERJALANAN KERETA API KOREA

Daerah di Tsuruhashi adalah rumah kepada Korea Town di Osaka. Kawasan berkelompok di bawah landasan kereta api ini membentuk vendor makanan dan barangan Korea.

Anda boleh mencari semua perkara berkenaan Korea di sini, dari topi ditampal dengan idola K-Pop, Kimchi yang pedas atau gaun perkahwinan Korea. Penduduk tempatan akan serta-merta tahu mereka telah tiba di stesen Tsuruhashi apabila pintu kereta api terbuka dan bau yakiniku (gaya-Jepun barbeku Korea ) yang sedap mula membanjiri.

gambar_6

gambar_7

5) LANGIT ADALAH HAD

Pada akhir tahun 1980-an, pemimpin masyarakat telah bermimpi untuk mewujudkan “City of Air” di Osaka di kawasan Umeda itu.

Akhirnya, arkitek Hiroshi Hara telah mereka bangunan itu dengan hanya terdiri daripada dua bentuk iaitu Umeda Sky Building. 40 tingkat di bangunan Sky building adalah kebanyakannya adalah pejabat, manakala diatas bumbung pula terdapat “taman terapung” di dalam kubah kaca yang digantung antara menara.

Di bawah tanah, terdapat pasar dan restoran yang direka untuk mengimbau kembali pada zaman awal abad ke-20 Osaka. Ketinggian Umeda Sky Building ialah 173 meter dan paling dikenali sebagai latar kepada langit Osaka. Anda hanya perlu membayar ¥ 700 (RM28) untuk memasuki ke dalamnya.

gambar_8

6) PATUNG SEBAGAI SENI

Bandar ini merupakan tempat kelahiran Bunraku iaitu seni berkurun lama teater boneka Jepun.

Crankiest teater iaitu phobes akan mengaku bahawa ia adalah boneka ngeri lemah gemalai dan seperti hidup yang menakjubkan. Kuidaore Taro ialah anak patung drummer yang berpakaian seperti badut yang tinggal di Dotonbori, jalan sibuk di tengah-tengah Osaka.

gambar_9

7) WATER WORLD

Tiada perkara yang lebih menakutkan daripada berada di samping jerung di dalam air … kecuali, tentunya, ikan yu yang ada di sebalik kaca akrilik dan selalu juga diberi makan.

Itu berlaku di Aquarium Kaiyukan di Tempozan Harbor Village. Ia adalah salah satu akuarium awam yang terbesar di dunia dan salah satu destinasi yang paling popular di Osaka. Selepas berada seharian di akuarium, jangan lepaskan peluang untuk menaiki roda Ferris Tempozan dengan ketinggian 112.5 meter untuk menikmati pemandangan indah Osaka.

gambar_10

8) PUSAT BELI-BELAH

Bandar pelabuhan ini telah menjadi pusat perdagangan Jepun selama lebih seribu tahun.

Denden Town ialah syurga elektronik, manakala butik-butik mewah berjenama boleh didapati di Shinsaibashi dan Midosuji.

Amerikamura adalah tempat yang bergaya untuk pakaian hip vintaj, dan pusat-pusat membeli-belah terbesar boleh didapati di Tennoji dan Namba. Perasaan membeli-belah di sini lebih seronok berbanding di Tokyo kerana kurang sesak.

gambar_11